MHP ve CHP’den ‘kayyım’ buluşması

CHP’nin randevu teklifine MHP olumlu yanıt verdi. İki parti heyeti bugün 'kayyım' gündemiyle bir araya geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın kayyım atamalarının önüne geçmek için Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nun ele alınması gerektiği söyledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yıldız’ın açıklamalarını olumlu değerlendirdi.

CHP ve MHP heyetleri bugün kayyım gündemini görüştü. CHP adına toplantıya Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi katıldı. Toplantıda MHP adına ise Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile Sakarya Milletvekili Levent Bülbül bulundu.

GENİŞ UZLAŞMA

Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmede sonra açıklama yapan Akçay, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Akçay, "MHP olarak ülkemizin bütün meselelerinin diyalogla, sağduyuyla ve muhalefet çözülmesi gerektiğini ifade ettik." dedi. 10 muhalefet partisinin kayyım atamaya olanak sağlayan düzenlemelerin mevzuattan kaldırılmasına ilişkin kanun teklifleri için Akçay, şu ifadeleri kullandı:

"Bu meseleleri öncelikle bir anayasa değişikliği çerçevesinde buna bağlı olarak da siyasi partiler kanunu, milletvekili ve mahalli idareler seçimleri kapsamında bir siyasi etik kanunu çıkarılmasıyla birlikte topyekûn ve kapsamlı bir değişikliğe ihtiyacımız olduğunu söyledik. Bunu hep birlikte geniş bir uzlaşmayla TBMM’de bütün parti gruplarıyla birlikte gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Destek verirlerse memnun oluruz. Çünkü Türkiye'yi, demokrasiye ilgilendiren bir mesele. Umarım meclisin ortak iradesi ile bu uygulamaya son veririz. Demokratik bir yasayı hep beraber çıkarırız.”

BAŞARIR: KESİN HÜKÜM GEREKLİ

Akçay'ın ardından konuşan Başarır ise şu ifadeleri kullandı:

"10 partinin uzlaşısıyla kayyım uygulamaları ile ilgili bir kanun teklifi verildi. İki temel meseleye dikkat çektik. Bir belediye başkanının görevden alınması için kesin hüküm olması ve kesin hüküm olup da kayyım atandığı takdirde meclis içinden bir belediye başkanı seçilmesinin daha adil olacağımı belirttik."

NE OLMUŞTU?

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in yerine kayyum atanmasının ardından tartışmalar sürdü. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, belediyelere kayyum atanması tartışmalarına değinerek, “Tutuklamalar ya da son uygulamalarla kayyum atamalarının önüne geçmek için biz, Seçim Kanunu’nu, Siyasi Partiler Kanunu'nu yeniden ele alıp soğukkanlılıkla, suçsuzluk karinesini unutmadan bu işi tartışmak zorundayız. Onun için de bu kanunlara ihtiyaç vardır." dedi.

Kayyımların faili Anayasa Mahkemesi

İki parti heyetinin görüşmesine ilişkin eski TBMM Başkanvekili, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan Ulusal Kanal’da konuştu. Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Adnan Türkkan’ın konuğu olan Korkmazcan, kayyım uygulamalarının değil HDP/DEM Parti’nin kapatılmamasının sorun olduğuna dikkat çekti. Korkmazcan şunları kaydetti:

“PKK propagandası yapıyorlar mahkemede yargılanıyorlar, PKK sizi tükürüğüyle boğar diyor. Bu şahsiyeti siz kurtarmaya çalışıyorsunuz. ABD piyonu güçlerin taktiği asıl problem. Kandil bu adayları belirlerken ilerde problem çıkaracak adayları belirliyor. Kapatılmanın gecikmesi bu sorunlara neden oldu. Kayyımların bir numaralı faili Anayasa Mahkemesidir. Kapatsaydı aday gösterilemeyeceklerdi. Terör baronları bu adamları listelere koyup vatandaşı da tehdit ederek oy toplayamayacaklardır.

KAYYUM TEDBİRDİR

“Kayyım bir tedbirdir. Devlet nerede tehlike görürse oraya müdahale eder. Bu hakkı alacak mısınız elinden! Devletin güvenliği ve anayasal yetkisi askıya alınmış olur. Yargı kararıyla kesinleşmemiş bir kişinin seçilme hakkını ortadan kaldırırsanız birbirine rakip kişiler, rakiplerini seçim öncesi tasviye etmek için tertipler yaparlar. Bunlar bir günlük ihtiyaçlara göre düzenlenemez.”

Sonraki Haber