Zirve yaklaştı MHP sessiz

Daha önce İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin sert açıklamalar yapan MHP'de seçimlerin ardından bu konuda sessizlik hakim. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün partisinin grup toplantısında bu sürece ilişkin konuşup konuşmayacağı merak ediliyor.

Ankara’yı NATO üyeliğine ikna etmek için uğraşan İsveç, bir yandan da ülkesinde Türkiye karşıtı terör destekçisi gösterilere izin vermeyi sürdürüyor. Daha önce İsveç'in NATO üyeliği konusuna temkinli yaklaşan Cumhur İttifakı ortağı MHP'de ise son dönemde bu konuda sessizlik hakim.

BAHÇELİ NE DİYECEK?

Daha önce 21 Ocak 2023'te, "İsveç'in NATO üyeliği bu şartlar altında Gazi Meclis'in onayından geçemeyecek" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün bu konuda açıklama yapıp yapmayacağı merak ediliyor. MHP TBMM Grubu, bugün saat 10.45'te seçimlerin ardından ilk kez toplanacak. Bahçeli'nin yapacağı konuşmada İsveç'in NATO üyeliği sürecine değinip değinmeyeceği ise henüz netleşmedi. MHP kurmaylarının da bu konuda Bahçeli'nin alacağı tavırdan sonra açıklamalar yapabileceği belirtiliyor.

‘GAZİ MECLİS ONAY VERMEZ’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 21 Ocak 2023'te sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemine izin verilmesine tepki göstermişti. Bahçeli, "Sandık ne İsveç'te kurulacak ne Bolton'un evinde açılacak ne de diğer ülkelerin denetiminde olacaktır. Türk milleti hür iradesini seçim vakti geldiğinde ibra ve işaret edecektir. 14 Mayıs seçimlerini kundaklamak için zillete destek olan muhasım güçler yine kaybedecektir. İsveç'in NATO üyeliği bu şartlar altında Gazi Meclis'in onayından geçemeyecektir." ifadelerini kullanmıştı.

ÜÇLÜ MEKANİZMA YARIN TOPLANIYOR

NATO’nun Vilnius Zirvesi’ne sayılı günler kala, İsveç’in NATO üyeliği gündemde. Bu süreçte gözler Türkiye’de yapılacak toplantıya çevrildi. Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın 4’üncü toplantısı 14 Haziran’da Ankara’da yapılacak. Türk heyetine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak görevlendirilen Akif Çağatay Kılıç başkanlık edecek. Daha önce, eski Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sürece başkanlık ediyordu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO, İsveç ve Türkiye’nin bu hafta bir araya gelerek İsveç’in NATO üyeliğini görüşeceğini duyurmuştu. Türk heyetinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve MİT Başkanlığından da temsilciler de yer alacak.

14 Haziran’daki toplantıda, Türkiye'de imzalanan üçlü muhtırada kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesine yönelik gelişmeler değerlendirilecek. İsveç’in bugüne kadar atması gereken adımlar ve verilen sözlerin uygulanıp uygulanmadığı da gözden geçirilecek.

Nisan ayında Finlandiya’nın üyeliğine onay veren Ankara, İsveç’in özelikle terör konusunda sergilediği tutumunun, tatmin edici olmadığına dikkat çekiyor. NATO zirvesi 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta toplanacak.

Sonraki Haber