198 sayfalık rapor hazırlandı! MHP: Aile tanımına ‘anne ve baba’ ifadesi eklensin
MHP’nin raporunda cinsiyetsizleştirme ve LGBT propagandasına karşı Anayasa’daki aile tanımına ‘anne (kadın) ve baba (erkek)’ ibaresinin eklenmesi; ebeveynlere yönelik bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının da etkin bir şekilde sürdürülmesi istendi
MHP’nin geçen haftalarda düzenlenen "Aile Kurumu Çalıştayı" raporu açıklandı. 198 sayfalık rapor için 12 başlıkta masa kuruldu. Çalıştayın yapılma nedeni, “İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana, insan varlığının temel taşı olan aile, anayasamızın 41. maddesinde de belirtildiği bu nedenle devletin ve toplumun korunması, hiç şüphesiz ki aileyi korumakla mümkündür.” şeklinde açıklandı.
4 BAŞLIK BELİRLENDİ
Toplumsal ve Demografik Değişimlerin Getirdiği Riskler ve Aile Masası’nda öneriler ikiye ayrıldı: “Koruyucu Önleyici” ve “İyileştirici Güçlendirici”. Koruyucu öneri olarak, “Aile Eğitim Programları” yapılması yer aldı.
Bu programda kültürel değerlerin yeniden yapılandırılması, aile danışma merkezlerinin kurulması ve aile takip sisteminin oluşturulması dile getirildi. “İyileştirici Güçlendirici” başlığında ise 4 başlık belirlendi.
“Sosyal Risk Haritası” çıkarılması, STK’ların desteklenmesi, üniversitelerde merkezler kurulması ve üreme sağlığı konusunda bilinçlendirilme önerileri yer aldı.
Doğurganlık oranlarının düşüşünün geleceği tehdit edildiğine de dikkat çekildi. Çocuk sahibi olmayı teşvik edecek mali politikalar geliştirilmesi gerektiği kaydedildi.
LGBT’YE KARŞI YAPILABİLECEKLER
Küresel Tehditler Karşısında Aile, Çocuklar-Gençler başlıklı masada “Cinsiyetsizleştirme ve LGBT Propagandası”na karşı öneriler sıralandı. LGBT propagandalarına karşı başta üniversite kampüsleri olmak üzere gençlik merkezleri üzerinden karşı bilgilendirme projeleri uygulamaya konulması. Bu projelere toplumun her kesimini temsil eden STK’lardan insan gücü ve ekonomik destek sağlanması da istendi.
“Anayasadaki aile tanımına anne (Kadın) ve baba (Erkek) ibaresinin eklenmesi. Dijital platformlarda yayınlanan film ve dizilerin denetim ve kontrolünün yapılması. Anne babalara, çocuklarının doğuştan getirdikleri cinsiyetlerine uygun olarak sağlıklı cinsel kimlik geliştirmeleri yönünde eğitim programlarının sağlanması. Ebeveyn ve çocuklara yönelik devletin ilgili tüm kurumlarının sunduğu mevcut uygulamaların tanıtımının yapılması. Ebeveynlere yönelik bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının etkin bir şekilde sürdürülmesi.” denildi.
SANAL İLİŞKİLER
Şiddet ve zorbalığın bir sorun çözme yöntemi olmadığının ilkokuldan itibaren anlatılarak, etkili sorun çözme becerilerinin kazandırılması. Ailelerin ebeveyn tutumları konusunda bilinçlendirilmesi istendi.
Farkındalık programları, öz saygı geliştirme ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sunulması gerektiği bildirildi.
Masanın bir alt başlığı “Şehirleşme, Göç ve Aile”de ise çocukların gelişimi için alan sağlanmasına yönelik imar politikalarında ve mimaride değişiklik istendi.
“Sanal ilişkilere karşı” da bazı yapılabilecekler şöyle sıralandı: Platformların kısıtlanması, gerçek yaşamın teşviki ve bağımlılıkla mücadelede. “Zinanın suç olarak Türk Ceza Kanunu’nda yeniden düzenlenmesi”nin değerlendirilmesi de öneri olarak dile getirildi.
3S OLMALI
“Dijital bağımlılık, madde bağımlılığı ve aile” başlıklı 3’üncü masada, “Spor Tesislerinin Artırılması” başta olmak üzere rol model sporcuların da sayısının artırılması gerektiği kaydedildi. Teknoloji ile mücadele kapsamında ailenin önemine dikkat çekildi. “Aile Destek Sistemleri” kurulması, ebeveynlerin rol model olması istendi. “Her çocuğun okulda spor, sanat ve STK üyeliği gibi bir ‘3S’si olmalıdır.” sloganı belirlendi.
Okul ve üniversitelerde psikolog istihdamının artırılması gerekliliği vurgulandı. Anne baba okuryazarlığının artışının da etken olacağı bildirildi.
SÖYLEM İNŞASI
Masa 4’te bireyselleşme ve yalnızlaşma ele alındı. Aile Yapısının Güçlenmesi şu öneriler sunuldu:
- Türk eğitim sisteminde okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar “Kültür Tarihi” dersi yer almalıdır.
- Esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma imkânları teşvik edilebilir.
- Babalık izni sürelerinin uzatılması.
- Küreselleşme karşısında dengede kalarak kültürel strateji üretilmelidir. Bu stratejilerden en önemlisi de “Terminoloji Kullanımıdır”. Örneğin; Türkiye kültüründe değil, Türk kültüründe aile yapısı ifadesi doğru olandır.
CİNSEL İSTİSMARI ÖNLEMEK İÇİN
Çocuk cinsel istismarını önlemek için medya ve sosyal medya kapsamında yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
- Medyada haberlerin ele alınış şeklinin medya etiğine uygun olması ve denetlenmesi ve olayların ayrıntılarının verilmemesi.
- Haberlerde ve sosyal medya gibi mecralarda istismar ifade ve mahkeme kayıtlarının açık olarak paylaşılmaması.
- Çocuk koruma programlarının kullanımının topluma anlatılması ve internet sağlayıcıları
tarafından kullanımın zorunlu tutulması ve kontrolünün sağlanması.
- Sosyal medya, internet üzerinden uygunsuz, müstehcen yayın yapanlara ciddi yaptırımlar
uygulanması, para ve hapis cezaları verilmesi.
- Çocuk oyunlarının denetlenmesi, şiddet, cinsellik barındıran oyunlara erişimin engellenmesi, ailelerin bilgilendirilmesi.
EKONOMİK TEŞVİK TALEBİ
Raporda, “Evlilik ve aile kredisi, indirimli paketler, ekonomik olarak güçlü kişi ve kuruluşların desteği, iş imkânı sağlama gibi imkânlar sağlanmalıdır. Çocuklu aileler için vergi indirimleri, çocuk bakım desteği gibi ekonomik teşvikler sağlanabilir.” denildi.
VATAN SEMBOLLERİ TANITIMI
Ailelere turizm rehberleri eşliğinde şehir ve vatan sembollerinin tanıtımı yapılması; milleti coğrafyaya bağlayan, toprağı vatan haline getiren sembollerin tanınırlığının artırılması
istendi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜN AKTARILMASI
“Ailede sorumlulukların paylaşım bilinci; örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki etkinliklerle, televizyonda çeşitli programlarla, dizi ya da film senaryolarında işlenerek değerlerin Türk kültürü ve medeniyeti bağlamında aktarılması önemlidir.”