Sindirim sorunlarına neden olan besinler! Aralarında sağlıklı olanları da var

Asit reflü, gaz, mide rahatsızlığı ve şişkinlik gibi sindirim sorunları çoğumuzu etkiler. Gastrointestinal sistemde bu tür semptomları tetikleyebilen bazı yiyecekler vardır.

Sindiriminizi etkileyen yiyecekler çok bireyseldir, çünkü bir yiyecek bir kişiyi rahatsız edebilirken, aynı yiyecek başka bir kişide gayet iyi olabilir. Ancak bazı yiyecekler genel olarak sindirim sorunlarına sebebiyet verme oranları çok daha yüksek olabilir. Eğer sindirimde zorluklar yaşıyorsanız midenize bir mola verin ve sorunlara neden olabilecek bu yiyeceklerden kaçının. İşte sindirim sorunlarına neden olan 9 besin…

Vücudunuzu dinlemek, hangi yiyeceklerin rahatsız edici olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Fasulye veya lahanayı her yediğinizde sizi rahatsız ettiğini fark ederseniz, bu yiyeceklerden rahatsızlık duymadan keyif almaya devam etmek için yapabileceğiniz şeyler var. Turunçgiller ve nane gibi diğer yiyecekler de sindirim sorunlarını tetikleyebilir ancak bunlardan kaçınılması gerekebilir.

Hangi yiyeceklerin sindirim sorunlarına neden olabileceğini ve midenizi rahatsız etmeleri durumunda ne yapabileceğinizi bilmek sağlığınız açısından oldukça yararlı olacaktır. Unutmayın, bu yiyeceklerden bazıları sizin için iyi besinler sağlar, bu nedenle midenizi rahatsız etmedikçe veya rahatsızlığa neden olmadıkça, sağlıklı beslenme planınızın bir parçası olarak yenebilir.

KIZARMIŞ YİYECEKLER

Kızarmış yiyeceklerin yağ oranı yüksektir ve mide ağrılarına ve ishale yol açabilir. Önleyici Beslenme ve Gıda Bilimi tarafından 2021'de yayınlanan bu araştırmaya ek olarak, kızarmış yiyecekler de asit reflü ile ilişkilendirilmiştir.

Bunun yerine şunu deneyin: Tavada kızartmayı (az yağ kullanarak) veya kavurma, fırınlama, soteleme ve karıştırarak kızartma gibi diğer az yağlı pişirme yöntemlerini tercih edin.

ÇİKOLATA

Çikolata, yemek borusu sfinkterinin (veya kapakçığın) gevşemesine neden olabilen ve nane ve narenciye gibi mide ekşimesine ve hazımsızlığa yol açabilen başka bir besindir. Bazı insanlar, bunu yapan yiyeceklerden birine veya bazılarına karşı duyarlı olabilir; bu nedenle, bu çok bireyseldir.

Bunun yerine şunu deneyin: Eğer çikolata mide ekşimesi ve hazımsızlık semptomlarına yol açıyorsa, tüketiminizi sınırlandırmayı deneyin. Bundan sonsuza kadar vazgeçmek zorunda değilsiniz, ancak şimdilik bundan kaçınmak isteyebilirsiniz.

FASULYE

Fasulye, gaza, karın rahatsızlığına ve şişkinliğe neden olabilen, sindirilemeyen, fermente olabilen lifler olan oligosakkaritler içerir. Midede veya bağırsağın üst kısmında sindirilmedikleri ve iyi bakteriler tarafından fermente edildikleri kolona doğru yol aldıkları için aslında bağırsak için faydalıdırlar. Bu işlem sırasında gaz oluşur. Bu nedenle, fasulye sizin için iyi olsa da rahatsızlığa neden olabilir.

Bunun yerine şunu deneyin: Kuru fasulyeleri en az 4 saat ıslatın ve pişirmeden önce suyu boşaltın, bu da gazı en aza indirmeye yardımcı olur. Araştırma ayrıca, fasulye yemeye alışkın değilseniz ve mide sorunları yaşıyorsanız, en az 8 hafta boyunca düzenli olarak ½ fincan fasulye tüketmenin rahatsız edici semptomları azaltabileceğini gösteriyor.

ŞEKERLİ ÜRÜNLER

Şeker şurubu ile yapılan şeker, sakız ve diğer şekersiz yiyecekler bazı kişilerde gaza ve mide rahatsızlığına neden olabilir. İçindekiler listesini okuyun ve sorbitol, mannitol, ksilitol, eritritol ve malititol gibi "-ol" ile biten tatlandırıcılara dikkat edin.

Bunun yerine şunu deneyin: Şeker şurubu sizi rahatsız ediyorsa şeker, sakız ve onsuz yapılan diğer yiyecekleri tercih edin. Unutmayın, 2020-2025 Amerikalılar için Beslenme Yönergelerine göre, eklenen şeker toplam kalorinin yüzde 10'undan fazla olmayacak şekilde sınırlandırılmalıdır, bu nedenle şeker eklenmiş yiyecekleri de küçük miktarlarda tüketin.

BAHARATLI YEMEK

Bazı insanlar, mide ekşimesine ve asit geri akışına neden olabilen baharatlı yiyeceklere karşı hassastır. Baharatlı yiyecekler, mide ile yemek borusu arasında oturan sfinkteri (veya kapakçığı) gevşetebilir, bu da asidik yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri dönmesini sağlayarak mide ekşimesi ve asit reflü oluşturur.

Bunun yerine şunu deneyin: Baharatlı yiyeceklere karşı hassassanız, daha az biber ve baharat ekleyerek ısıyı düşürün veya tamamen ortadan kaldırın ve daha yumuşak yiyecekleri tercih edin.

KAYNAK:HABERTÜRK

Sonraki Haber