Mikrodalga ve airfryer kullananlar dikkat! Bilmeden kalp krizi riskini artırabilirsiniz
Medicana Konya Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, mikrodalga fırın ve airfryer kullanımı konusunda vatandaşları uyardı. İşte mikrodalga fırın ve airfryer kullanırken dikkat etmeniz gerekenler...
Günümüzde hemen hemen her evde bulunan mikrodalga fırın ve airfryer yemek pişirmede büyük kolaylık sağlıyor. Özellikle zamanla yarışılan bu çağda mikrodalga fırın ve airfryer önemli bir alternatif. Ancak bu cihazların faydaları olduğu kadar zararları da bulunuyor. Uzmanlar cihazların doğru kullanılmaması durumunda gıda zehirlenmesi, damar sertleşmesi, kalp krizi riskinin artması gibi bazı sağlık sorunlarının yaşanabileceğini belirtiyor.
Peki mikrodalga fırın ve airfryer kullanılırken nelere dikkat edilmeli? Mikrodalga fırın ve airfryerin zararları nasıl azaltılır? Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük sizler için yanıtladı.
FAYDALI MADDELERİ YOK EDEBİLİYOR
Medicana Konya Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, mikrodalga fırının DNA üzerindeki değişimine dikkat çekti. Mikrodalga fırının su içeren gıdalarda faydalı maddeleri yok ettiğini söyleyen Büyükyörük şu ifadeleri kullandı:
“Mikrodalga fırınlar, elektromanyetik radyasyonla ısıtan cihazlar. Bunlar etrafa ışın yaymıyorlar, elektromanyetik radyasyon sadece suyu titreştirerek ısıtıyor.
Mikrodalga fırın bu yönden faydalı ama elektromanyetik alanın DNA üzerinde değişime neden olduğuyla alakalı bazı çelişkili ifadeler var ona zarar verebilir diye ama her besinde kullanılamıyor.
Özellikle su içeren gıdaları ısıtmakta kullanılıyor ama mesela brokoliyi ısıttığımız zaman brokolinin faydalı maddelerinin çoğunu yok ediyor. Veya sarımsaktaki yararlı maddelerin tamamını yok ediyor. Kuşkonmazdaki C vitaminini büyük oranda azaltıyor."
MİKRODALGA FIRIN KULLANIMINA DİKKAT
Sütün B12 vitamini emilimini yüzde 30-40 oranında azalttığını belirten Büyükyörük, "Anne sütündeki bağışıklık faktörlerini tamamen yok ettiği görülmüş. Yani burada mikrodalga fırın iyi ısıtıyor ama mesela uygun ısıya ulaşmadığı zaman bakterileri öldüremediği için gıda zehirlenmesini de yok edemiyor. Yani mikrodalga fırın ısıtıyor ama dikkat etmek gerekiyor" dedi.
MİKRODALGA FIRIN VE AİRFRYER'DA PLASTİKTEN UZAK DURUN
Airfryer ve mikrodalga fırın gibi cihazlarda kullanılan kapların doğru seçilmesi gerektiğini kaydeden Büyükyörük özellikle plastik kaplardan uzak durulması gerektiğini söyledi:
"Airfryer ile alakalı endişeler ise fazla yağ kullanıldığında veya tıka basa doldurulduğunda zararlı etkileri olabiliyor. Airfryer ve mikrodalgada da uygun kap kullanmak lazım. Mesela mikrodalgada cam ve seramikler rahatlıkla kullanılabilirken plastik olan her ürün vücudumuza zarar verebilir. Airfryer için de konuşursak bunda da yine plastik maddelerle ısıtırsak yine bunlar da bize zarar verebilir.",
Airfryer'ın oksidasyon maddelerini fazlalaştırdığını ve bunun da damar sertleşmesi ve kalp krizi riskini artırdığını kaydeden Büyükyörük, "Airfryerda özellikle balıkta kolesterol oksidasyon maddelerini fazlalaştırıyor. Bu da kalp krizi riskini ve damar sertliğini arttırabiliyor. Airfryerda yapılan balıkta faydalı omega 3 yağ asidinin azaldığı görülmüş. Özetle hem mikrodalga fırın hem de airfryer ısıtma konusunda iyi aletler ama bunun uygun besinleri, uygun sıcaklıkta, uygun sürede bekleyince, uygun kaplarla ve mikrodalga ve airfryerı uygun temizliğiyle kullanmanın uygun olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.