Mileyha’da bir okyanus kuşu daha

Kuş gözlemcilerinin uzun süredir aradığı kül rengi yelkovan kuşu, Hatay’da Mileyha Kuş Cenneti açıklarında kayıt altına alındı.

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, ‘Bu türü görebilmek için fırtınalı günlerde araziye çıkıp teleskoplarımızla açık denizi taramaya çalışıyorduk. Bu kez ufak bir tekneyle açığa doğru gittik. Yanımıza ilk gelen kuş o oldu. O an heyecan vericiydi’ dedi.

Soyu tükenmekte olan ve okyanuslarda yaşayan kül rengi yelkovan kuşu Türkiye’de kayıt altına alındı. Yelkovan kuşu, Hatay'da Mileyha Kuş Cenneti’nin olduğu sahilin açıklarında kuş gözlemcileri Emin Yoğurtcuoğlu, Murat Bozdoğan ve Ahu İlbeyi tarafından görüntülendi. İki hafta önce de çatalkuyruklu martı, yine Mileyha’da kayıt altına alınmıştı.

Kuş gözlemcisi Yoğurtcuoğlu, Türkiye'de kayıt altına alınan 494 kuş türünden 387'sinin Hatay'da bulunduğunu söyledi. Hatay'ın Anadolu'dan ve Avrupa'dan göç eden kuşların uğrak noktası olduğunu belirten Yoğurcuoğlu, "O nedenle buradaki her sulak alan, her doğal habitat bir önem teşkil ediyor" dedi.

500 TÜRE SON 6

Kül rengi yelkovan kuşunun Türkiye'de ilk kez kaydedilen bir okyanus kuşu olduğunun altını çizen Yoğurtcuoğlu, şöyle devam etti:

"Bu okyanus kuşu çok nadir az sayıda Akdeniz'e giriyor. Biz açıkçası Hatay'da ya da Türkiye'nin güney kıyılarında bu kuşu yıllardır arıyoruz. Birçok kuş gözlemcisi kül rengi yelkovanın çıkacağını düşünüyordu ama göremiyordu. Biz de 'niye göremiyoruz acaba' diye düşünüp çok zorlu şartlarda kıyıya yanaştığını düşünüyorduk. Çok ciddi fırtınalarda iç denizden kıyıya doğru sürüklenebileceğini düşünüyorduk. Fırtınalı günlerde araziye çıkıp teleskoplarımızla açık denizi taramaya çalışıyorduk. Ne kadar zor olsa da bir türlü denk gelemiyorduk. Biz de bir farklılık olsun istedik ve ufak bir tekneyle biraz açığa doğru gittik. Yanımıza ilk gelen kuş o oldu. O an çok heyecan vericiydi. Türkiye'nin 494. türü kül rengi yelkovan oldu. Eğer 6 tür daha bulursak 500'ncü türe ulaşacağız ve 500 tür demek bir ülke için çok iyi bir sayı."

BÖLGE KORUNMALI

Hatay'ın kuş gözlemcileri için ayrı bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kuş gözlemcisi Murat Bozdoğan, "Tespit ettiğimiz yeni kuş türleri buranın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkarıyor. Art arda iki okyanus kuşu bu bölgede gözlemlendi. Bunların ikisi de Türkiye'nin yeni kuş türü. Bu da buraların korunmasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Sonraki Haber