Milli Eğitim Bakanı’na Ulusal Kanal’da yanıt: ‘İttihatçılarla hesaplaşma Türk düşmanlığıdır’

Ulusal Kanal’da Mustafa İlker Yücel’in sorularını yanıtlayan Levent Temiz, Milli Eğitim Bakanı Tekin’e tepki gösterdi. Temiz, ‘İttihatçılar dağılan bir imparatorluktan bir millet var etti. Kurtuluş Savaşı’nın temelini attılar. Bunlar ancak bir İngiliz sömürge valisinin ağzından çıkacak sözler' dedi.

Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi, Eski Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Av. Levent Temiz, Ulusal Kanal’da, Ezber Bozan programında Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel’in sorularını yanıtladı. Temiz, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilgili sözlerine ilişkin, “Ya İttihatçılara ve Türk Devrimi’ne karşı ideolojik bir husumeti var ya da çok derin bir yanılgı içerisinde.” ifadelerini kullandı. “Milliyetçilik emperyalizmle mücadeledir. Milliyetçiliği tarihsel köklerinden koparttılar. Hormonlu milliyetçilik türedi.” diyen Temiz, Türk milliyetçiliğini anlattı.

‘İNGİLİZ TEZLİ TARİHİ BAZ ALIYOR’

Temiz, “İttihatçılar bu ülkede egemen oluncaya kadar Osmanlı tüm herkesin kardeşçe yaşadığı bir ülkeydi.” diyen Bakan Yusuf Tekin’e şu yanıtı verdi:

“Sayın Bakan, İngiliz tezli bir tarih üzerinden konuşuyor ki böyle bir ithamda bulunuyor. İttihatçılar yıkılan ve dağılan bir imparatorluktan bir millet var etti. Bunlar ancak bir İngiliz sömürge valisinin ağzından çıkacak sözler. Milli Eğitim Bakanımız İttihat ve Terakki ile bu kadar ilgiliyse şunu bilsin ki; bu topraklarda İttihatçılar ölür ama İttihatçılık ölmez. İttihatçılık bir ruhtur.

“II. Abdülhamid’i tahtan indirenler kimlerdi? Türkiye’de bazı grupların bu konuları sürekli gündeme getirmesinin altında yatan bilinçaltı Türk düşmanlığıdır. İttihat ve Terakki ile bu kadar hesaplaşma, iftiralar, hezeyanlar içerisinde olunmasının sebebi Türk kimliğidir. Yusuf Akçuralar, Ziya Gökalpler, Mehmet Emin Resulzadeler, Hüseyinzade Ali Turan beyler, Ömer Seyfettinler… Onların bu coğrafyada Türk Devrimi’nin temellerini attıkları fikre karşı bir düşmanlık. Bu tezleri İngilizlerden alıp savunuyorlar. İngiliz etki ajanlarının uydurduğu tezler. Bir de bu kadar hassas bir dönemde. Bu açıklamalar hem iktidar partisine hem de cumhurbaşkanına zarar veren açıklamalar.”

‘REVAL PLANINI İTTİHATÇILAR MI YAPTI?

Mustafa İlker Yücel ise Bakan Tekin’in açıklamalarını şöyle değerlendirdi:

“Milli Eğitim Bakanı’nın gözönünden kaçırdığı en önemli gerçek şu; Osmanlı Devleti 1881’de Düyun-u Umumiye ile birlikte aslında iflas etmişti. Osmanlı Devleti’nin gelir kaynaklarına Batı doğrudan el koyuyordu. İttihatçılar, devleti bu aciz durumdan kurtarmak için ölümüne mücadele etti. 1908’de İttihatçılar Reval görüşmeleri sebebiyle Batı’ya meydan okudu. Çünkü orada Osmanlı’nın parçalanması gündemdeydi. Yusuf Tekin’e soralım, Reval görüşmelerini İttihatçılar mı yaptı? O görüşmelerde Osmanlı’yı parçalayanlar kimlerdi? Saray neden gözünü kapatıyordu da İttihatçılar mücadele ediyordu? İttihatçıların 1908’den sonra devlete hakim olduğu da büyük bir palavra. Devlete halim olsalardı 31 Mart yobaz ayaklanması olmazdı. İttihatçılar 1909’da 5. Mehmet Reşat’la birlikte Saray’da kudretli hale geliyor fakat emperyalist saldırganlık sebebiyle bir anda kendilerini savaşın içinde buluyorlar. Talat Paşa’nın önemli isimlerinden Muhittin Birgen bu durumu şöyle izah ediyor: ‘Biz vaziyete hakim olamadık, vaziyet bize hakim oldu!’ Sonra Balkan Savaşı süreci… İttihatçılar Sayın Bakan’ın iddia ettiğinin tersine devleti kurtarmak için çırpındılar. Onların mücadele birikimi sayesinde Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Devrimi yaşandı.”

Ezber Bozan programındaki soru ve yanıtları Aydınlık okurlarının bilgisine sunuyoruz:

‘İTTİHAT VE TERAKKİ’NİN TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNDEKİ ROLÜ’

Mustafa İlker Yücel: İttihat ve Terakki’nin Türk milliyetçiliğinin oluşmasındaki rolü nedir? II. Abdülhamid neden milliyetçilere karşı tavır aldı?

Levent Temiz: Türkiye’de kötü niyetli bir grup var. Olaylara dönemin şartlarıyla bakmak lazım. Kötü niyetli gruplar tarihi şahsiyetler üzerinden bir kutuplaşma yaratmaya çalışıyorlar. II. Abdülhamid’i kullanıyorlar. Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, AK Parti’nin kurucusu. Ergenekon, Balyoz kumpaslarına da destek olmuş bir kişi. II. Abdülhamid ile ilgili görüşlerine bakın.

Biz bugün Abdülhamid’i yererek bir yere varamayız ama tarihsel gerçekleri öğrenmek istiyorlarsa Batı devletlerinin İttihatçılara nasıl diş bilediklerini gösteren çok sayıda belge var. Bunların zihindeki Abdülhamid ile Osmanlı’yı yöneten Abdülhamid aynı değil.

Mustafa İlker Yücel: Evet. Ne II. Abdülhamid’i biliyorlar ne de İttihat ve Terakki’yi. İttihat ve Terakki Balkan Savaşı’na kadar Osmanlı’yı yeniden ihya etme, düştüğü aciz durumdan kurtarmak için çabalıyor. Padişah’ı Bursa ve Edirne’ye götürüyor. Büyük törenler düzenliyor. Bursa ve Edirne eski başkentler. İttihatçılar oradan Batı saldırganlığına karşı meydan okuyor.

‘TÜRK MİLLETİNİN DİRENİŞ CEPHESİ MİLLİYETÇİLİK’

Levent Temiz: Milliyetçilik Türk milletinin bir direniş cephesidir. Varoluşsal bir tepkidir. Emperyalizme karşı mücadelenin adıdır bu topraklarda. Türk milliyetçiliği, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel felsefesidir. Türkiye’deki milliyetçilik ile o ayrıştırıcı, bölücü, ırkçı batı milliyetçiliğiyle zaman zaman karıştırılıyor. Batı milliyetçiliği bölücüdür. Türk milliyetçiliği tam tersidir. Kucaklayıcıdır, bütünleştiricidir. Türk milliyetçiliği fikri bir ulus devlet inşa etmiştir bu coğrafyada. Aradaki fark budur. Batı’daki milliyetçilik insanlık düşmanıdır.

‘HORMONLU MİLLİYETÇİLİK’

Mustafa İlker Yücel: Milli Eğitim Bakanı’nın açıklamaları 4, 5 program konuşulacak kadar yanlış içeriyor. Cumhuriyet’in temel niteliklerini sindiremediğini görüyoruz. AK Parti’de milli, vatansever grubun dışında bir de böyle Cumhuriyet ile hala hesaplaşmak isteyen, etkisi sınırlı da olsa bir kesimin olduğunu görüyoruz. Bu tartışmaları bugün açmanın Türkiye’ye ne faydası var? Şimdi Türkiye’de NATO’cu bir milliyetçilik var. Serbest piyasacı, FETÖ sever bir milliyetçilik var. Her yerden esneyen Batıcı milliyetçilik var. Milliyetçiliği herkes bir yerinden tutup çekmeye çalışıyor. Türk milliyetçiliğinin amacı ve kırmızı çizgileri nelerdir?

Levent Temiz: Türk milliyetçiliğinin temel karakteristik özelliği; devrimci, ilerici, antiemperyalist bir temel üzerine oturmuştur. Kökünü en az 2 bin yıllık Türk tarihinden alır. Sizin bu saydığınız grupların benimsemiş olduğu milliyetçiliğe hormonlu milliyetçilik diyorum. Bu Türk milliyetçiliği değil. Bu soğuk savaş yıllarında CIA’nın laboratuvarlarında üretiliyor. Süper NATO odalarında oluşturulmuş hormonlu bir milliyetçilik. Oligarşik sermaye ile kapitalizmle, vahşi liberal kapitalizmle uzlaşan anlayış milliyetçi olamaz. Milliyetçi bunun karşısında olan insandır. Ülkesinin tam bağımsızlığını savunan bir insandır. Bugün kendini bu şekilde ‘milliyetçi’ olarak tanımlayanların milliyetçilikle hiçbir ilgisi yoktur. Onlardan olsa olsa Amerikan milliyetçisi olur.

‘MİLLİYETÇİLİK EMPERYALİZM İLE MÜCADELEDİR’

Mustafa İlker Yücel: Bu soğuk savaş milliyetçiliğinin temel özellikleri neler?

Levent Temiz: Bildiğiniz gibi Amerikalıların Yeşil Kuşak projesi var. “Türk-İslam sentezi” diye formüle ettikleri, bir takım “kanaat önderleri” aracılığıyla bu toplumun çocuklarının beyinlerine ekilmiş zararlı tohumlardır. Sovyetlere kaşı antikomünist bir milliyetçilik anlayışı hakim. Peki Amerika’ya karşı ne yapıyorsun? Amerika Türkiye’yi bölüyor parçalıyor. Türkiye’de milli güçlere çektikleri operasyonlar, Suriye’nin kuzeyinde kurulmaya çalışılan kukla Kürdistan vs. hepsi ortada. Milliyetçi, toplumcu olmak zorundadır. Her toplumcu da milliyetçi olmak zorundadır. Milliyetçilik emperyalizmle mücadeledir. Milliyetçiliği tarihsel köklerinden koparttılar. Milliyetçilik toplumcudur, üreticiden yanadır. Bu yüzden ilk milliyetçiler kendilerine rahatlıkla ‘Biz toplumcu milliyetçiliyiz! Biz devrimciyiz!’ demişti.

Sonraki Haber