‘Milli Eğitimi dinselleştirme projesi ÇEDES iptal edilsin’

Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arası oluşturulan ÇEDES projesiyle; ilkokul, ortaokul ve liselerde ‘Değerler Eğitimi’ vermek üzere ‘manevi danışman’ adı altında din görevlilerinin görevlendirmesine kapı açılmasına CKD'den tepki geldi.

Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arası oluşturulan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) projesiyle; ilkokul, ortaokul ve liselerde ‘Değerler Eğitimi’ vermek üzere ‘manevi danışman’ adı altında din görevlilerinin görevlendirmesine kapı açılmasına Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD)’nden tepki geldi. CKD, projenin iptal edilmesi için kampanya başlattı. Birçok ilden şehir meydanlarına inerek vatandaşlara projeye neden karşı çıktıklarını anlatıp, imza topladılar. Kadınlar, dün de Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bir araya geldi.

‘MİLLİ KÜLTÜR HİÇE SAYILIYOR’

Derneğin Kadıköy Şubesi Başkanı Sevgi Öztürk Milli Eğitim Bakanı’na çağrıda bulunudu: “Özgürlüğümüzün tek kaynağı Cumhuriyet değerlerimizdir. Milli Eğitimin görevi Cumhuriyetin gençlerini yetiştirmektir. Milli Eğitimimizin temel esaslarını yok sayan veya bu esaslarla çelişen uygulamalarını ve bunların ‘hak ve özgürlükler’ kılıfı altında savunulmasını kınıyoruz.

ÇEDES, Milli Eğitimi dinselleştirme projesidir. Din görevlilerinin değerler eğitimi adı altında, ilkokul, ortaokul ve liselerde ders vermesini öngören projedir. Milli Eğitimi baltalayan, milli kültürü hiçe sayan bir projedir.

“Değerler eğitimini kesinlikle önemsiyoruz. Değerler eğitimi, Cumhuriyet kurulduğundan beri çeşitli adlarla müfredatta yer almıştır. Ancak bu eğitim yalnızca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ve Milli Eğitim Temel Kanunu çerçevesinde verilebilir. Bu da, cumhuriyetimizle beraber hayata geçen, milli, halkçı, devletçi değerleri içerir. Cumhuriyet birikiminin işlenmediği bir değerler eğitimi olamaz. Değerler eğitimi asla din eğitimi değildir. ÇEDES iptal edilsin diyoruz ve masa çalışmalarımıza başlıyoruz.”

Sonraki Haber