Milli ödeme sistemi TROY’a geçişler artıyor

İsrail’e destek veren ülkelerin ürünlerini boykot çağrıları ile milli ödeme sistemi TROY’a talep arttı. Tüketici birlikleri TROY’a geçiş ve bankalara ‘zorluk çıkarmama’ çağrıları yaptı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) öncülüğünde 2015 yılında kurularak 2016’da faaliyete geçen milli kart şeması TROY’a olan talep hız kazandı. 2020 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın hakim ortak olmasıyla çalışmaları hızlanan TROY, 2023 yılında önemli bir ivme kaydederek banka ve elektronik para kuruluşu olarak 55 üye ve 19 milyon kullanıcı sayısına ulaştı. TROY’la yapılan işlem sayısı 2023 yılı Ekim ayında yaklaşık 48 milyar lira düzeyini bulurken 2023 yılı toplamında 239,2 milyar liralık işlem yapıldı. Yurt içinde tüm ATM, POS ve e-ticaret işlemlerinde kullanılabilen TROY logolu kartlar ile bankaların anlaşmalı olduğu iş yerlerinde taksit yapılabiliyor, puan kazanılabiliyor ve bankaların uyguladığı sadakat programlarından faydalanılabiliyor.

Yurt dışında da kartın arka yüzünde yer alan uluslararası kart şemalarına ait logoların geçerli olduğu yerlerde kullanılabilen TROY kart, banka ve elektronik para kuruluşlarına başvurularak alınabiliyor. Alışveriş hacmi bu yıl, ekimde ocak ayına göre yaklaşık 14 kat artarak 48 milyar lira düzeyine yükselen TROY’a talebin, bankacılık yetkililerine göre gelecek günlerde daha da artması bekleniyor.

‘GEÇİŞ SÜRECİNDE ŞİKAYETLER GELİYOR’

Vatandaşların, İsrail’e destek veren ülkelerin ürünlerine yapılan boykotların ardından yoğun bir şekilde gündeme getirdiği milli ödeme sistemi TROY’a geçiş çağrılarına, sivil toplum kuruluşlarından da destek geldi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının ardından tüketiciler tarafından kredi kartı ve banka kartlarında ödeme yöntemi olarak yerli kartın tercih edilmeye başlandığını belirterek bankalara “Yerli kartın kullanımında zorluk çıkarmayın” çağrısını yaptı. AA’ya konuşan Şahin, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları sonrası tüketicilerin bu saldırılara destek veren şirketleri boykot yoluna gittiğini söyledi. Boykotun sadece yiyecek ve içecek gibi ürünlerle sınırlı kalmadığına dikkati çeken Şahin, son 15 gündür bankacılıktaki yerli ödeme sistemine de bir yöneliş olduğunu, kendilerine bu yönde çeşitli şikayetler geldiğini aktardı.

Banka kartı ya da kredi kartında vatandaşların yerli kart talebine cevap verilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: "Bankalar kart verirken sanki ödeme yöntemini biz tercih etmişiz gibi ifade ediyorlar. Biz bir bankadan kredi kartı ya da banka kartı kullanıyorsak 'şu yöntemle ödeme istiyorum' dediğimizde bunu vermek zorunda. Hiçbir zorluk çıkartamazlar, gerekli şikayetler yapılabilir. Son günlerde yapılan başvurulardan sonra, bazı bankaların sıkıntı çıkardıkları yönünde şikayetler gelmeye başladı. 'Şubeye gelmeniz gerekiyor, banka kartı olur ama kredi kartı olmaz' gibi söylemler var.Banka istediğimizi sunmalı çünkü altyapısı da var."

BANKALARA TROY ÇAĞRISI

İsrail’in Gazze’ye yönelik yaptığı saldırıya karşı “CEPHANE BİZDEN DEĞİL” boykotu ile TROY kullanma çağrısı yapan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise şu açıklamaya yaptı:

“Halkımızın güçlü ve kararlı şekilde destek verdiği CEPHANE BİZDEN DEĞİL boykotunun üçüncü durağında; küresel ekonomik yapılanma gereği, dünyanın neresinde kullanılırsa kullanılsın, ABD’deki ana merkeze komisyon ödemesi yapılan Visa, Mastercard markalı kredi kartları için halkımıza boykot çağrısı yapıyoruz.

Halkımız, VISA ve MASTER CARD yerine, tamamen Türk markası olan ve yurtdışı hariç her yerde kullanımı mümkün olan TROY kartlarını kullanarak, kartlı ödeme gereksinimlerini karşılayabileceklerdir. Tüketici Birliği Federasyonu tarafından yapılan araştırmada, TROY kartın ülkemizde faaliyette bulunan çok sayıda banka tarafından tüketiciye sunulduğu; ancak bireysel bankacılık hizmeti de veren DenizBank, FibaBanka, HSBC, ICBC, INGbank, Odeabank, TEB, TurkishBank’ta TROY kart hizmetinin olmadığı tespit edilmiştir. TROY kart hizmeti vermeyen az sayıdaki bu bankalara, TROY kart hizmeti vermeleri çağrısında bulunuyoruz.”

ÇORUM BELEDİYESİ ÇALIŞANLARINI TROY’A TAŞIYOR

Milli ödeme sistemi TROY’a geçiş çağrıları kapsamında Çorum Belediyesi de 2 bini aşkın personelinin maaş kartını TROY'a taşıma kararı aldı. Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, yaptığı yazılı açıklamada, Filistin'e yönelik saldırılarda İsrail'i destekleyen şirketleri boykot etmeye karar verdiklerini bildirdi.

Bu kapsamda kullanılan kartların yerine TROY'u kullanacaklarını belirten Aşgın, "İşçi ve memur sendikalarının desteğiyle tüm belediye personeli Visa ve Mastercard özellikli kredi ve banka kartlarını yerli ve milli firma olan TROY ile değiştiriyoruz." ifadesini kullandı. Yetkili işçi ve memur sendikaları ile görüşerek personel kartlarını TROY ile değiştireceklerini aktaran Aşgın, "2 bini aşkın personelimizle toplu halde banka ve kredi kartlarının tamamını TROY ile değiştireceğiz. Sendikalarımız çok kısa sürede tüm işçi ve memurlarımızın değişim taleplerini alacak ve toplu şekilde bankalara bunları ileteceğiz." açıklamasını yaptı.

Sonraki Haber