Milli radarla dron ve paramotorlara geçit yok

Selçuk Kerem Alparslan, 'Retinar FAR-AD hedefleri arayıp bulurken izlemeye alıyor, izlerken de sınıflandırıyor. Yani gelen hedef mi, kuş mu, dron mu, hatta paramotor mu ayrıştırabiliyor. Bu da onu benzerlerinden çok farklı kılıyor.' dedi.

Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Kerem Alparslan, sınır ve kritik tesis güvenliğine yönelik Retinar isimli bir ürün ailesi ortaya çıkardıklarını belirtti. Bu ailenin anti-dron özellikli bir üyesinin Retinar FAR-AD olarak isimlendirdiklerini anlatan Alparslan, radarın güncel bazı hedef kategorileri mini-mikro İHA'lar, gezinen ya da dolanan mühimmatlar, kamikaze İHA'lar, paramotor ya da delta kanat gibi özel İHA'lara yönelik geliştirildiğini bildirdi. “Asimetrik hedef” olarak nitelendirilen bu tehditlere karşı konvansiyonel hava savunma sistemlerinin önemli zaaflara sahip olduğuna işaret eden Alparslan, şöyle konuştu:

“Onların boşluklarını değerlendiriyor bazı unsurlar. Terörist faaliyetlerde kullanabiliyor hatta devlet aktörlerinin de sıklıkla kullanmaya başladıklarını görüyoruz. Mini-mikro İHA dediğimiz bu kategorideki hedefler alçakta uçuyor, görünmüyorlar. Yavaş geliyorlar, yerine göre hızlanabiliyor, dolanabiliyor, gezinebiliyorlar. O kadar zor bir hedef kategorisi ki bunlara yönelik unsurlar geliştirmeniz gerekiyor.

“Retinar FAR-AD bu tür hedeflere karşı etkili olmak için hedefleri arayıp bulurken izlemeye alıyor, izlerken de sınıflandırıyor. Yani gelen hedef mi, kuş mu, dron mu, hatta paramotor mu ayrıştırabiliyor. Bu da onu benzerlerinden çok farklı kılıyor.”

Sonraki Haber