Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler 'Bazı dostlar PKK/YPG’ye pilotaj eğitimi veriyor' dedi

Milli Savunma Bakanı Güler, bazı ülkelerin PKK ile YPG’yi ayrı örgütlermiş gibi lanse etmeye çalıştığını belirterek, ‘Aklımızla dalga geçmesinler.’ dedi

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, CNN Türk'te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Güler’in verdiği mesajlar şöyle oldu:
Irak tarihi komşumuz. Her zaman iyi ilişkileri sürdürmek gayretindeyiz. PKK terör örgütü Irak'ın kuzeyine yerleşti ve hiç karışan yok. Bizden başka rahatsızlık duyan yok. Her gün geliyor üs bölgelerine saldırıyor dedik. Bu terörü kaynağında tüketeceğiz dedik. Sürekli operasyon yapacağız dedik. PKK, 800 köyü boşaltmış durumda.
“22 Nisan'da Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında ciddi toplantılar serisi yapıldı. Yıllardır tüm Avrupa'nın, Amerika'nın terör örgütü dediği PKK'ya Iraklı komşularımız demiyordu ve biz çok ısrarcı olduk. Onlara da teşekkür ediyoruz. Onlar için de zor bir durum. Yasaklanmış örgüt ifadesini kabul ettiler.

KYB’YE UYARI

“Biz KYB'ye, hepsine söylüyoruz. En son toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımız açıkça ifade ettiler. Bu işlerden vazgeçin. Orada huzur içinde yaşamak istiyorsanız bu terör örgütünden kendinizi kurtarın. Kendi insanlarınızla beraber huzur içinde yaşamak için yeni bir ortam yaratın. Biz de buna yardımcı olalım.
“Biz terörle mücadele esaslarımızı değiştirdik. Teröristi kaynağında yok etme stratejinde hareket ediyoruz. Artık örgüt yıllardır rahat yaşadığı yerleri terk ederek güneye doğru çekilmek zorunda. Biz ne gerekiyorsa yapmak zorundayız ve yapacağız.

YPG’YE VERİLEN HAVA ARAÇLARI

“Şu ana kadar bu bağlamda bizi çok rahatsız eden bir durum yok. YPG’nin PKK'dan ayrı bir güç olduğunu iddia eden dostlarımız var. Bunlar 'Biz PKK'ya böyle bir şey vermiyoruz. Onunla hiç ilgisi olmayan YPG'ye veriyoruz.' dediler. Kendi kendilerine yakalandılar. Pilotaj eğitii verdikleri YPG'lilerin kullandığı 2 helikopter çarpışıp düştü ve hepsi öldü. Bu gösteriyor ki böyle bir faaliyetleri var. Bu helikopterlerin düşmesinden sonra biraz ara verdiler veya başka bir şekilde faaliyet yürütüyorlar.
“Müttefiklerimizle bu konuda anlaşamıyoruz. Bazı dostlar PKK/YPG'ye pilotaj eğitimi veriyor. Biz DEAŞ'la mücadele kapsamında silahlı güçlere destek oluyoruz diyorlar. Biz de bunlar PKK'nın kendisi diyoruz. Zaten kendisi de ben PKK'nın türeviyim diyor. Eğer sen bunlara destek oluyorsan destek oluyorum de, bizim aklımızla dalga geçme diyoruz. Adam teslim oluyor, Haseke'de çalışıyordum geçen ay bizi bu tarafa gönderdiler diyor. Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Dostlarımızın bu destekten vazgeçmeleri gerekiyor.
“Fırat Kalkanı Harekatı’nda DEAŞ'la mücadele eden tek TSK'dır. Suriye'de DEAŞ'ın adı bitti hepsi Irak'a kaçtılar. Bugün dahi siz DEAŞ'la mücadele etmek istiyorsanız biz sizinle mücadele etmeye hazırız diyoruz. Ama anlıyoruz ki dert bu değil.

‘GÜVENLİKLE İLGİLİ SORUNUMUZ KALMADI’

“Suriye'deki asıl operasyon yapma amacımız hudutlarımızı ilerden koruyabilmek. Durup dururken bu kararı almadık. Türkiye kendi vatandaşını ve sınırlarını korumak için bu faaliyete başladı. Bugün güvenlikle ilgili bir sorunumuz kalmadı.
“Suriye'yle ilgili görüşlerimiz açık. Suriye rejiminden beklentilerimiz var. Anayasayı kabul edecek, serbest seçim yapılacak, kim kazanırsa biz saygı duyarız. Ülkenin sınırlarına saygı bizim her komşumuz için geçerli. Astana görüşmelerinde görüşüyoruz. Bizim kimsenin toprağında, petrolünde gözümüz yok. Anayasayı kabul et, seçimlere git, kazan diyoruz. Biz bunu kabul ederiz diyoruz.

‘İRAN'IN YAPTIĞI HOŞ DEĞİL’

“Hem İran hem Irak hem Suriye sınırında terörle mücadele ediyoruz. İran sınırında PKK ile mücadele diyoruz, sınırı geçiyor ve kaçıyor. Biz İranlı dostlarımızla konuşuyoruz, bakın şuraya gittiler diyoruz, biz baktık orada kimse yok diyorlar. Bu hoş değil.

‘EUROFIGHTER’I ALMAK İSTİYORUZ’

“Eurofighter sadece Almanyalı dostlarımıza ait bir uçak değil. Bu uçağı almak istiyoruz. Alman dostlarımızın kendi kendilerine takıldıkları yanlar var. NATO gibi bir teşkilatın üyeleri olarak bizim bunları kabul etmemiz mümkün değil. Kişisel olarak inanıyorum ki kısa süre içinde çözüme kavuşacak. Suudi Arabistan'a verilmesi bir başlangıç olabilir.

‘HER GÜN EGE’DE FAALİYET YAPMAK ZORUNDA DEĞİLİZ’

“F-35, Ege'de Türkiye'ye karşı bir yetenek değildir. Bir NATO üyesi olarak Yunanistan F-35 sahibi olursa memnun oluruz. Ayrıca kendi uçağımız KAAN geliyor. ABD ile F-35 konusu da nereye varır onu da bilmiyoruz. Her savaş yıkım demek. Biz hiçbir dostumuz ile kötü ilişki arzu etmiyoruz. Ama bu milli çıkarlarımızı unutacağız demek değil. Anlaşabileceğimiz hususlar da var. Biz artık dostluğu geliştirmek için uğraşıyoruz. İlla her gün Ege'de bir faaliyet yapmak zorunda değiliz.

‘KIBRIS’TA FEDERASYON DÖNEMİ GEÇTİ’

“Kıbrıs'taki konumumuz, Türk kardeşlerimizin konumu gayet olumlu durumda. 50 senedir huzur var orada. Biz Rum tarafına da huzuru getirdik. 50 senedir çatışma ve savaş olmadı. Kıbrıs bizim milli meselemiz. Artık federasyon gibi şeyler geçti.

‘DİKİNE KALKIP İNEN UÇAK DA YAPACAĞIZ’

“Türkiye artık kabına sığmayan bir ülke. Bir ucumuz Somali'de bir ucumuz Azerbaycan'da. Biz kardeşlerimize de erişecek her ortamı yaratmalıyız. Uçak gemisi yapmak 40 KAAN'ı yapmaktan daha ucuz. Kendimiz yapacağız ve buna ihtiyacımız var. Türk Ordusu’na her şey gerekiyor. Daha büyük uçak gemisi yapıyoruz. Üstüne dikine kalkıp inen uçak da yapacağız.

‘İNCİRLİK TÜRKİYE’NİN YÖNETİMİNDE’

“F-16'larla ilgili Amerikalı dostlarımızla görüşmelerimiz olumlu anlamda devam ediyor. İncirlik'in gerçek ismi 10. Ana Jet Üs Komutanlığı. Suriye olayları başladıktan sonra F-16'larımızı getirdik, konuşlandırdık. Yüzde 100 Türkiye'nin kanunlarının geçerli olduğu bir üstür. Tamamen Türkiye yönetimindedir.

‘AVRUPA ORDUSU’NA KATILMAK İSTİYORUZ’

“Karadeniz'de kaygı duyacak bir durum yok. Karadeniz huzur denizi olmayı sürdürecek.
“Rusya'nın Suriye'ye etkileri biraz ikmal konusunda etkilenmiş olabilir. Onun dışında Kafkaslarla ilgili yoğun bir faaliyetini görmüyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan arasında ortak bir merkez kurulmuştu. Rusya'nın talebi üzerine kapatıldı. Hiçbir sıkıntı yok.
“Biz Avrupa Ordusu’na katılmayı arzu ediyoruz. Şu an NATO'nun en güçlü ikinci ordusuyuz.
‘S-400’leri göndermemiz
söz konusu DEĞİL’
“Rusya Ukrayna savaşı drone savaşlarıyla ilgili yeni boyutlar getirdi. Kamikaze boyutu. Bunlar iki taraf için de büyük tehdit oluşturuyor. Biz de üzerinde çalışıyoruz. S-400 sistemimizi hiçbir şekilde herhangi bir ülkeye vermemiz söz konusu olamaz.
İlk aşamada 250 Altay üretilecek
“Altay çalışmaları planında devam ediyor. İlk aşamada 250 tane üretim yapacağız. 85 tanesinin güç grubu Koreli dostlarımızdan alınacak, geri kalan 165 tanenin ise güç grubunu kendimiz temin edeceğiz.”

Sonraki Haber