Milyonlarca dolarlık malda yükleme sıkıntısı yaşanıyor
Alüminyum sektörü temsilcileri çevrimiçi toplantıda bir araaya gelerek sektöre yönelik gelişmeleri masaya yatırdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki sektörün ihracat bacağındaki gelişmelere dikkat çekti. 2020 yılını 2.9 milyar dolar ihracatla kapatan sektörün 2021 yılı hedeflerini paylaşan Tahsin Öztiryaki,
“Bu seneki alüminyum hedefimiz 3.5 milyar dolar ihracat. Ocak ayında ise 288 milyon dolarlık ihracat ile yüzde 16’lık bir artış yakaladık ki bu önümüzdeki yılların pozitif gideceğini ve hedeflere ulaşacağımızın açık bir göstergesi” dedi.
KULLANIM ALANI ARTACAK
“Alüminyum inşaattan otomotive, makineden savunma sanayine birçok sektörde geniş kullanım alanıyla sanayimiz için her geçen gün daha önemli olan bir ham madde. Ülkemizin 2019 yılında kişi başı tüketimi 12.5 kilo seviyesinde iken dünyada bunun 10 kilo seviyelerinde olduğunu görüyoruz” bilgilerini paylaşan TİM Başkanı Gülle ise, “Alüminyumun önümüzdeki yıllarda üstün özellikleri ile birçok sektörde kullanım alanının artacağını öngörüyoruz. Avrupa 2030 yılına kadar alüminyum kullanımının ulaşım sektöründe yüzde 40, inşaat sektöründe yüzde 25, elektrikte ve makine sektöründe ise yüzde 20 oranında büyüyeceğini öngörüyor. Alüminyum dökme mutfak eşyası gibi ürünlerde ise örme halatta yüzde 47, çubuk profilde yüzde 13, alüminyum döküm ve mutfak eşyasında ise yüzde 12 artış olduğunu görüyoruz. Ana ihracat pazarlarımız ise Almanya, ABD ve Irak” ifadelerini kullandı. Geçen yılın son çeyreğinden itibaren ihracatçının bir numaralı gündem maddesi olan navlun fiyatlarındaki fahiş artışa ve konteyner sıkıntısına da değinen İsmail Gülle,
“Konuyla ilgili sıkıntılar halen devam ediyor. Pek çok sektörümüzde milyonlarca dolarlık malların yüklenme sıkıntısı yaşandığını ve konteynerlerle ilgili bu tür sorunların devam ettiğini biliyoruz. Bu süreç yaşanmasaydı ihracatımız daha da olumlu seviyelerde olabilirdi” dedi.
ÇİN VE HİNDİSTAN DA KONUŞULDU
Sektör buluşmasında analist Shankhadeep Mukherjee küresel ticaret ikliminden bahsederken aynı zamanda alüminyum sektörüne genel bir bakış sundu. İDDMİB’in ABD’deki avukatlarından olan ArentFox’dan Matthew Nolan ise ABD’de firmalarımıza açılmış anti-damping davalarıyla ilgili bilgilendirmede bulunup konuyla ilgili atılabilecek adımlardan bahsetti. Yine CRU analistlerinden Ashley Wang ise Çin alüminyum pazarının genel durumundan bahsederken Çin pazarının Yeşil Mutabakat antlaşmasına ne kadar hazırlıklı olduğu ile ilgili bilgiler verdi. Programın ilerleyen bölümlerinde yine Shankhadeep Mukherjee bu sefer Hindistan alüminyum pazarını değerlendirirken, Hindistan’ın Yeşil Mutabakat antlaşmasına ne kadar hazırlıklı olduğundan bahsetti.