Milyonlarca kişi doktora gidip bu işlemi yaptırıyor! Peki İslamiyet'e göre caiz mi?
Ülkemizde milyonlarca kişi doktora koşup bu işlemi yaptırıyor. Peki, estetik ve kozmetik amaçlı botoks yaptırmak caiz mi? İslâmiyet'e göre botoks yaptırmak haram mı? İşte yanıtı...
Son yıllarda botoks yaptıranların sayısı hızla artıyor. Botoks; genellikle estetik ve kozmetik amaçlarla tercih edilse de bazen tedavi amacıyla da kullanılabiliyor. Peki, botoks caiz mi? İslâmiyet'e göre botoks yaptırmak günah mı? Bu soruya yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan aldık.
'FITRAT DEĞİŞTİRMEYE YÖNELİK MÜDAHALELER YASAKLANMIŞTIR'
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından 'Botoks caiz mi?' sorusuna yönelik yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:
İslâm’da, yaratılıştan getirilen özellikleri (fıtrat) değiştirmeye yönelik tasarruf ve müdahaleler yasaklanmıştır (en-Nisâ, 4/119; er-Rûm, 30/30). Hz. Peygamber (s.a.s.), güzelleşmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi işlemleri, yaratılışı değiştirmek kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını ifade etmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87 [5935-5948]; Müslim, Libâs, 115-120 [2122-2125]).
ESTETİK MÜDAHALE OLAN BOTOKS CAİZ DEĞİL
Yüzdeki kırışıklıkları gidermek için botulinum denilen zehirli (toksin) bir maddeden elde edilen sıvının, kırışıklıkların bulunduğu yere iğne ile az miktarda zerk edilmesini ifade eden “botoks” da genel amacı itibarı ile estetik müdahale niteliğindedir. Bu sebeple beden ya da ruh sağlığı açısından gerekli olmadıkça uygulanması caiz değildir.
BAZI DURUMLARDA TEDAVİ NİTELİĞİ TAŞIYOR
Öte yandan vücudun herhangi bir organında, diğer insanlar tarafından yadırganan, insanın psikolojik olarak etkilenmesine sebep olabilecek bir anormallik veya fazlalık bulunması durumunda bunun ameliyatla düzeltilmesi, fıtratı bozmak değil, bir tedavi işlemi olarak değerlendirilir (Ebû Dâvûd, Hâtem, 7 [4232]; Tirmizî, Libâs, 31 [1770]).