Milyonlarca kişi tedavi olmayı bekliyor: Doktor ve ilaç yok

Koronavirüs salgınında kötü sınav veren Avrupa, yeni bir sağlık krizi içinde. Çalışma şartlarının kötü olması, düşük ücretler, sağlık çalışanı eksikliği, grevler, ilaç kıtlığı…

Sorunlar uzayıp gidiyor. İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerde karmaşa çığ gibi büyüyor. Fransa’da uzun yıllar hekimlik yapan Dr. Demir Fıtrat Önger “Gemi su aldı” sözleriyle yaşanın sıkıntıları vurguladı.

Avrupa, yeni bir sağlık kriziyle karşı karşıya. Birçok ülkede sağlık çalışanlarının azlığı, grevler ve bulunamayan ilaçlar nedeniyle sistem çökmenin eşiğine geldi. Muayene için uzun saatler beklemek zorunda kalanlar ve geç müdahale edildiği için ölen hastalar kaosu gözler önünü serdi. Avrupa'da bazı acil servislerde bekleme süresi 90 saati buluyor. Hastalar, koridorlarda tedavi görüyor. İlaç da bulamayan hastalar zor durumda kaldı. 

Almanya'da gerek koronavirüs gerekse mevsimsel hastalıklar nedeniyle birçok sağlık personeli izinde. Hastanelerin hem yetişkin hem çocuk kliniklerinde boş yatak kalmadı. Ülkedeki ilaç krizi de hala çözülebilmiş değil.

İngiltere'de de sağlık sistemi, acil servislerdeki yükü kaldıramıyor. Tedavi bekleyenlerin sayısının 7 milyonu geçtiği ülkede İngiltere Doktorlar Birliği, acil servislerdeki durumun kaotik olduğunu söylüyor.

Kırmızı alarmın verildiği ülkelerin başında Fransa geliyor. Hastanelerdeki kapasite sorunu ve personel eksikliği sağlık sistemini vurmuş durumda. Sağlık çalışanları yaşananları protesto ediyor.

Fransa'nın bazı bölgelerinde acil servise başvuran hastalar, tedavi olmak için en az 12 saat, zaman zaman 90 saat bekliyor.

 Dr. Demir Fıtrat Önger

SENDİKALAR EMEKLİLİK YAŞININ YÜKSELTİLMESİNE KARŞI

Fransa’da sağlık sistemindeki yaşananları Dr. Demir Fıtrat Önger Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi. Dr. Önger, okumak için Fransa’ya giden ve 54 yıldır burada yaşayan bir hekim. Kardiyoloji uzmanı olan Dr. Önger klinik şefliğinden tutunda 120 yataklı bir hastanenin kuruluşuna kadar sağlık alanında birçok çalışmaya imza attı. Dr. Önger hekimlik çalışmalarının yanı sıra Fransa’da Türk kültürünün öğretilmesi konusunda da çalışmalar yürütüyor. Paris’teki Anadolu Kültür Merkezi’nin kurucu olan Dr. Önger sağlık alanındaki sıkıntıları ve yapılması gerekenlerini açıkladı.

Fransa’da emeklilik yaşının 65’e çıkarılmak istendiğini söyleyen Dr. Önger, “Fransa’da emeklilik ile ilgili bir düzenleme yapılmak isteniyor. İnsanlar uzun yaşıyorlar. Masrafları artıyor. Aktif olarak çalışan ile emekliler arasında bir uçurum oluyor. Emeklilik yaşını 65’e çekmek istiyorlar. İnsanlar daha fazla çalışsın istiyorlar. Sendikalar ise çalışma şartlarının zor olduğu ya da çok genç yaşta çalışmaya başlayanların emekliliklerini 65 yaş olmayacağını söylüyor. Sendikalar zor ve yorucu mesleklerde emekliliği 63’e çekmek için uğraşıyorlar. Şuan mevcut olan uygulamada emeklilik yaşı 62”

SAĞLIK SİSTEMİNDE HATALAR YAPILDI

Grev yapan pratisyen hekimler Pratisyen hekimler konsültasyon ücretlerinin 25 avrodan 50 avroya yükseltilmesini ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi istiyor. Dr. Önger, “En azından bu hekimlerin konsültasyon ücretleri 40 avro seviyesine çıkarılması” görüşünde.

“Sağlık  sistemi çok zorda” diyen Dr. Önger, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı hatalar yapıldı. Tıp fakültesine girişte öğrenci sayılarında kısıtlamaya gidildi. Sınav geçişleri getirildi. 20 yıl önce bu düzenlemeler getirildi. O yıllarda dediler ki ‘doktor sayısı az olursa sosyal sigortanın açığı da az olur.’ Hesap buydu. Bu hesabın sonuçlarını yaşıyoruz. Emekli olan hayatını kaybeden doktorların yeri dolmuyor. Örneğin ben Kardiyoloji uzmanıyım. Bizim branşta her yıl 200 kardiyolog eksik oluyor. Bu durum 10 yıl daha devam edecek. Sağlık hizmeti verecek doktor yok. Hasta olan acile gidiyor. Pratisyen hekimlerin greviyle aciller daha da doldu. Sağlık Bakanı sağlık sistemini sıfırdan yenilememiz lazım diyor. Bizim buradaki sistem su alıyor.”

ÜCRETLER ARTIRILMALI

PERSONEL AÇIĞI KAPATILMALI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sağlıktaki eksiklerin farkındayız açıklaması yaptı. Macron çözüm getirebilir mi? sorusuna  Dr. Önger şu yanıtı verdi: “Macron da farkında ama işi zor. Hastanelerde çalışanlara, hocalara doğru düzgün maaş verilmedi. Fransa’daki sosyal yardımlar İsveç’i geçti. Yani burada çalışmayana para veriliyor. Çalışan ise hakkı olan parayı alamıyor. Eğitim sistemi zor durumda. Birçok doktor kamudan ayrılarak özel sektöre kayıyor. Devlet hastanesinde kalmak istemiyorlar. Yapılacak çok şey var. Öncelikle çalışanlara ücret artışı yapmaları lazım. Hemşire1700 avro ile işe başlıyor. Buranın şartlarına göre çok düşük. Hekimler de çok yüksek maaş almıyor. Maaş artışının yanı sıra hızlıca personel açığının da kapatılması lazım.”

Paris'te pratisyen hekimler eylem yaptı

Fransa'nın başkenti Paris'te pratisyen hekimler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve konsültasyon ücretlerinin artışı talebiyle gösteri düzenledi. Yarın İçin Doktorlar Topluluğunun çağrısıyla Paris'in Pantheon Meydanı'nda toplanan pratisyen hekimler, Sağlık Bakanlığı yakınına kadar yürüdü.

Pratisyen hekimlerin talepleri arasında konsültasyon ücretlerinin 25 avrodan 50 avroya yükseltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi yer alıyor.

Ellerinde, "Yarın sizi daha iyi tedavi edebilmek için bize imkan verin", "Yarın sizi kim tedavi edecek ?", "Nesli tükenen doktorlar" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, "Hepimiz yarının doktorlarıyız" şeklinde slogan attı. Gösteriye beyaz önlükleri ve stetoskoplarıyla katılan pratisyen hekimler, milli marş okudu ve Sağlık Bakanlığının yakınına varınca 1 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Macron, büyük eksiklikler olduğunu kabul etti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sağlık sistemindeki eksikliklerin farkında olduğunu söyledi.

Macron, 2018'den beri sağlık sisteminde önemli eksiklikler bulunduğunu, fazla çalışma saatleri nedeniyle sağlık çalışanlarının yaşadığı endişe ve yıpranmışlığın farkında olduğunu belirterek bu krizle başa çıkmak için çabaladıklarını dile getirdi.

"Ülkedeki doktorların yarısından fazlası 60 yaşın üstünde" diyen Macron, önemli bir kısmının emekliye ayrılacak olması nedeniyle doktor sayısının azalacağına işaret etti.Macron, önüne geçilmese, sağlık sisteminin gelecekte daha da kötüleşeceğini, önlemlerin artırılması gerektiğini belirtti.

İlaç sıkıntısının çözümü iki ayı bulabilir

Fransa Sağlık Bakanı François Braun, salgın hastalıkların yaygınlaşmasıyla ilaç tedarik sıkıntısı yaşanan ülkede parasetamol ve amoksisilin etken maddelerini içeren ilaç sıkıntısının çözümünün zaman alabileceğini söyledi.

France 2 kanalında açıklama yapan Braun, parasetamol içeren ilaçların daha erken tedarik edilmesi söz konusu olsa da amoksisilin etken maddeli ilaçların tedarikinin 2 ayı bulabileceğini belirtti.

Sonraki Haber