Milyonlarca parola çalındı! E-Devlet ve banka şifreleri için önemli uyarı: 'Hemen değiştirin'
İnternette kişilerin bilgilerini gizleyebildiği bir yer olan DarkWeb üzerinden yayınlanan 10 milyar parola içeren veri seti, büyük endişe yarattı. Peki parolalarınızı nasıl koruyabilirsiniz? Parolalarınızı korumak için hangi önlemleri almalısınız?
Dünya çapında bilinen ve internette kişilerin kimliklerini ve konumlarını diğer kullanıcılardan ve kolluk kuvvetlerinden gizleyebildikleri bir yer olan DarkWeb'de yayınlanan 10 milyar parolalık veri seti, büyük endişe yarattı. DarkWeb üzerinden yayınlanan veriler, hackerlar tarafından ele geçirilecek konuma geliyor. Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, konuyla ilgili uyarılarda bulundu.
10 MİLYAR PAROLA ÇALINDI
'HERKESİN PAROLASI BU LİSTEDE OLABİLİR'
Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, konuyla ilgili Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Bu veri sızıntısı, parolaları kırmak için kullanılan 'wordlist'lerin yayınlanmasıdır. Herkesin parolası bu listede olabilir," açıklamasında bulundu. Aynı parolayı birden fazla yerde kullanmaktan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Akdemir, şifrelerin de düzenli olarak değiştirilmesini önerdi. Peki parolalarınızı nasıl koruyabilirsiniz? Parolalarınızı korumak için hangi önlemleri almalısınız?
PAROLALARINIZI NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?
Çift doğrulama kullanın: Pek çok uygulama tarafından sunulan çift doğrulama seçeneği, hesap güvenliğinizi artırır. Parolanız ele geçirilse bile, telefonunuza veya e-posta adresinize erişilemezse hesabınıza doğrudan erişim sağlanması mümkün değildir.
Aynı parolayı kullanmayın: Farklı platformlarda aynı parolayı kullanmak büyük bir risk taşıdığından, her hesap için benzersiz ve güçlü parolalar belirlemeye özen gösterin. E-Devlet gibi önemli uygulamalarda güçlü şifreler kullanın ve bu şifreleri düzenli olarak değiştirmeyin. Sık sık şifre değiştirmek, şifrelerinizi unutma riskini artırır.
DOLANDIRICILARA KARŞI DİKKATLİ OLUN
Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, kullanıcıları dolandırıcılar konusunda uyanık olmaları gerektiği konusunda da uyardı. Kendilerini banka veya telekomünikasyon şirketlerinden aradığını söyleyen dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiliyor.
Şüpheli çağrılara karşı uyanık olun: Adınız, soyadınız ve cep telefonu numaranız gibi bilgilerle size gelen doğrulama kodunu isteyen çağrılara karşı dikkatli olun. Dolandırıcılar, bilgilerinizi ele geçirmek için bu yöntemi sıklıkla kullanır. Banka çağrı merkezleri, tüm bilgilerinizi talep etmez.
Şüpheli linklere tıklamayın: Telefon veya bilgisayar üzerinden, tanımadığınız veya güvenmediğiniz kişilerden gelen linklere asla tıklamayın. Bu tür linkler, zararlı yazılımların yüklenmesine neden olarak bilgilerinizi ele geçirmede rol oynayabilir.
DOLANDIRILDIĞINIZI ANLADIĞINIZDA NE YAPMALISINIZ?
Uzmanlara göre, dolandırıldığınızı fark ettiğinizde, hızlıca harekete geçmeniz gerekiyor. Bankanızı arayarak şüpheli işlemlerin iptal edilmesini talep edin. Bununla beraber, hemen hesabınızdaki parolayı değiştirin. Bankalar, izinsiz çekilen paraları müşteriye iade edebilir. Dolandırıcılık vakalarında hukuki mercilere başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.