Mısır düdüklü tencerede nasıl haşlanır? Mısır ayıklama yolları

Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan mısır, bol vitaminli ve çok sağlıklı bir lezzettir. Peki mısır düdüklü tencerede nasıl haşlanır? Mısır haşlamanın püf noktaları nelerdir? Mısır nasıl ayıklanır? Mısır uzun süre nasıl saklanır? İşte detaylar...

Yaz aylarında pazarlarda yerini alan mısır genelde sokaklarda sahil kenarlarında yenir. Yüksek lif içeriğinin vücutta kolesterol emilimine yardımcı olan mısır, mutfakta pilav ve salatalara en çok yakışan malzemedir.

Uzmanların haftada bir defa tüketilmesini önerdiği haşlanmış mısırı kendi ellerinizle pişirmeye ne dersiniz? Ancak mısırı haşlamak ve yumuşacık olmasını sağlamak biraz zahmetli. Sizin üzerinizden tüm bu yükü alacak, zahmetleri kenara bırakacak mısırın püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.

HAŞLANMIŞ MISIRI TARİFİ:

MALZEMELER

3-4 tane mısır
2 küp şeker
2 litre su
Mısırın en iç kabukları
Düdüklü tencere

YAPILIŞI

Seçtiğiniz mısırları yapraklarından ayırın. Daha sonra düdüklü tencereye güzelce yerleştirin. Bu adımda isterseniz ikiye bölebilirsiniz.

Mısırdan ayırdığınız yaprakları tencerenin içine mısırların arasına yerleştirin.

Üzerini iki parmak geçecek şekilde su ekleyin. Küp şekerleri kapatıp, düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve ocağa alın.

En az 1 saat süreyle pişirmeye bırakın.

MISIR HAŞLAMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

  • Öncelikle düdüklü tencerenizi hiç bir zaman yarısından fazla doldurmayın. Mısırlarınızı tencerenin içine rahatça sığacak şekilde keserek küçültün.
  • Tencereyi genellikle ocağın orta büyüklükteki gözünde kullanmaya özen gösterin.
    Yüksek ateşte başladığınız pişirme işlemini buhar çıkışı başladıktan sonra düdüğü kapatarak kısık ateşte devam edin.
  • Pişirme sürelerine dikkat edin. Mutlaka saat tutun.
    Pişerken suyuna sakın tuz eklemeyin yoksa mısırlarınız sertleşir.
  • Ocağın altını kapatıp tencere ilk sıcaklığını atmadan düdüğü yani buhar çıkışını açmayın. Buhar çıkışı çok sıcak olacağı için dikkatli olun.

TAZE MISIRI AYIKLAMANIN YOLLARI

Mısırı ayıklamak için öncelikle kabuğu soyun daha sonra ikiye bölün.

Bölünen mısırı çatala batırın. Geniş bir kaseye koyarak başka bir çatalla ayıklama başlayabilirsiniz.

Eğer bu yöntem size zor geliyorsa; Haşlanmış mısırın sivri kısmını düzeltecek şekilde kesin ve düz olan ucunu kesme tahtasına sabitleyin. Önce uçlu bir bıçak yardımıyla mısırı yukarıdan aşağıya doğru kesin. İlk bıçak darbesini mısır tanesinin sırtından uygularsanız; diğer taneleri de teker teker dökülecektir.

MISIR NASIL SAKLANIR?

Mısırları suyun içerisinde haşlayın. Daha sonra ayıklayarak taneleri orta ateşte bir miktar kaynatın. Haşlanan mısırları soğuk sudan geçirip suyunu güzelce süzün.

Suyu tamamen süzülen mısırları saklama kabına ya da dondurucu poşetlerine dilediğiniz kadar koyun.
12 ay boyunca derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Sonraki Haber