Mısır, Gazze'nin yeniden inşası projeleri için ilk teklifleri verdi

İslami Direniş Hareketi (Hamas) tarafından yönetilen Gazze Şeridi'nin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Naci Sarhan, Salı günü Mısırlı bir komitenin, İsrail ablukası altındaki kıyı bölgesi Gazze Şeridi'nin yeniden inşası projeleri için ilk teklifleri verdiğini açıkladı.

Yazılı bir basın açıklaması yapan Sarhan, Mısır'ın yeniden inşa komitesinin bakanlık ile koordineli olarak teklif verdiğini bildirdi.

"İlk proje, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze ana sahil yolunun yeniden inşasını içeriyor" bilgisini veren Sarhan, bakanlığının projeyi gerektiği gibi tamamlamak için tüm ilgili taraflarla koordinasyon içinde olacağını aktardı.

Sarhan; kaldırım döşeme, su, kanalizasyon, yağmur suyu toplama, elektrik ve iletişim dahil tüm altyapı çalışmalarını Filistinli şirketlerin yürüteceğini ve sahil yolunu da en iyi şekilde inşa etmeye çalışacaklarını belirtti.

Mısır'ın yeniden inşa komitesi, Gazze Şeridi'ndeki yeniden inşa projeleri için teklifleri, şimdiye dek ilk kez Gazze merkezli bir gazetede yayınladı.

Mısır'ın inşa komitesi, Mısırlı mühendislerin tasarımları uyarınca proje için gerekli malzemeleri sağlayacak. Bir sonraki aşama ise Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kurulacak bir yerleşim biriminin tasarımlarının hazırlanmasını içeriyor.

Mısır, proje hazırlıklarını yapmaları için 23 Eylül'de Gazze Şeridi'ne inşaat ekipmanları ve araçlarıyla bir mühendislik heyeti gönderdi.

İsrail ile Mayıs ayında yaşanan son gerginlik sırasında İsrail savaş uçakları tarafından tahrip edilen binaların enkazlarının kaldırılmasına yardımcı olmak için Haziran başında Mısırlı bir heyet Gazze Şeridi'ni ziyaret etmişti.

Mısır 21 Mayıs'ta da, Gazze Şeridi'nde Hamas liderliğindeki militan gruplar ile İsrail arasında 11 gün süren ve 250'den fazla Filistinli ile 13 İsraillinin hayatını kaybettiği çatışmaları bitiren ateşkes anlaşmasına aracılık etmişti.

Son çatışmalar, iki milyondan fazla Filistinliye ev sahipliği yapan Gazze'de konutların, altyapının ve diğer binaların büyük yıkıma uğramasına da yol açtı.

Ateşkesin sağlanmasının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, alanında uzman Mısırlı inşaat şirketlerinin katılımıyla Gazze'nin yeniden inşası için 500 milyon ABD doları tutarında yardım sözü vermişti.

Sonraki Haber