Mısır üreticisi ‘10 lira’ dedi

Mısır üreticileri hasada hazırlanıyor. Geçen yıl düşük açıklanan alım fiyatı nedeniyle zarar eden üretici bu yıl da sıcaklıklar nedeniyle zor günler geçiriyor. Çukurovalı çiftçiler, ‘hükümetin desteğine daha çok ihtiyacımız var.’ çağrısı yaptı

Ağustos ortasında Çukurova bölgesinde başlayacak olan mısır hasadı öncesinde, çiftçiler hükümetten acil müdahale bekliyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle rekoltenin olumsuz etkilendiğini belirten Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatın 10 lira olmasını talep etti.

Mehmet Akın Doğan, geçen yıl mısır fiyatının yüzde 5 artması nedeniyle üreticilerin mısırdan vazgeçip başka ürünlere yöneldiğini belirterek, “Bu yıl haziran ayından itibaren mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden aşırı sıcaklar, mısır rekoltesini olumsuz etkilediği gibi, çiftçiler fazladan sulama da yaptılar.

Çiftçiler, düşük rekolte beklentisi ve artan maliyetler karşısında hükümetin, üretim maliyetlerini, piyasa şartlarını ve faiz oranlarını göz önüne alarak kilogram başına 10 lira olarak müdahale alım fiyatını açıklamasını talep ediyor.” dedi. Doğan, 1 lira da prim desteği talep etti.

ÇİFTÇİ ÇARESİZ KALMASIN

Rekolte düşüşünün çiftçileri zor durumda bıraktığını belirten Doğan, şöyle devam etti:

“Bu durum, ülke genelinde mısır üretimini ve dolayısıyla pazar dengesini tehdit ediyor. Bu süreçte, mısır üretiminde yaşanacak olası bir düşüşün önüne geçmek ve tarım sektörünü desteklemek adına atılacak her adım büyük önem taşıyor. Mısırın kilogram başına 10 lira müdahale alım fiyatının açıklaması çiftçilerin en azından maliyetlerini karşılayabilmeleri ve gelecek yıl için mısır ekimini sürdürebilmeleri açısından büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, mısır üretiminde yaşanacak düşüşün ekonomik etkileri sadece çiftçilerle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda gıda sektöründe de ciddi sorunlara yol açabilecek.”

Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen mısırın, hem yerel hem de ulusal ekonomide önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Doğan, “Çiftçiler, zorluklarla başa çıkabilmek için hükümetin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Çukurova çiftçileri, üretim maliyetleri karşısında çaresiz kalmış durumda. Hükümetin açıklayacağı fiyat, çiftçilerin bu zorlu süreci atlatabilmeleri için büyük bir önem taşıyor.” diye konuştu.

YÜKSEK SICAKLIK ZARARA NEDEN OLDU

Bu yıl yüksek sıcaklıklar, tarımsal üretimde sorunlara neden oldu. Adana haziran ayında 45 dereceyi geçen aşırı sıcaklıklarla ilk defa karşılaştı. Çiftçinin sıcaktan dolayı karpuzu, kavunu, domatesi ve biberi yandı. Diğer ürünler de kısmen zarar görerek rekolte kaybına neden oldu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “İlimizin afet kapsamına alınması ile ilgili birçok açıklama yapmamıza rağmen, konunun yetkilileri bu durumu çok da dikkate almadı. Çiftçimiz kendi kaderine terk edildi.” dedi.

Sonraki Haber