Mısır ile siyasi ilişkiler yeniden canlandı: İş dünyası ticarette de atılım bekliyor
İş dünyası, Erdoğan ile Sisi’nin bir araya gelmesinin ardından Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ilişkilerin yeniden canlanmasını bekliyor. Mısır’ın, geçmişte Türkiye’nin en önemli ticari ortaklarından olduğunu kaydeden iş dünyası temsilcileri, aynı günlere dönüleceğini belirtiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin 4 Eylül günü Türkiye'de bir araya gelmesiyle iki ülke arasında 17 anlaşma imzalandı. Sisi'nin 12 yıl aradan sonra tekrar Türkiye'yi ziyaret etmesiyle imzalanan anlaşmalar, ticari ilişkilerin de gelişmesine yol açabilir. Nitekim imzalanan mutabakatlarda, ekonomik başlıklar öne çıkıyor.
Mısır ile Türkiye arasındaki siyasi kopukluğun ortadan kalkmasının ardından ticari ilişkilerdeki iyileşme beklentilerini sorduğumuz iş dünyası temsilcileri, Mısır’ın geçmişte Türkiye için çok önemli bir ticari ortak olduğunu ve siyasi ilişkilerin düzelmesinin çok olumlu olduğunu kaydetti.
AFRİKA’YA GİRİŞ KAPISI
Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkan Yardımcısı Bülent Aymen, gelişmenin sadece Mısır ile ilişkiler açısından değil bölge için de çok önemli olduğunu belirtti. “Mısır bir giriş, diğer Afrika ülkelerine de giriş kapısı.” diyen Aymen, şunları söyledi:
Çok olumlu. Mısır seneler boyunca bizim en önemli ticaret partnerlerimizden bir tanesiydi. İhracat yaptığımız ve Türk yatırımlarının bulunduğu bir ülkeydi. Şu anda da bazı sektörlerin yatırım yaptığı en önemli ülkelerden bir tanesi. Bu siyasi, problemlerden dolayı ara verildi ama şu anda anlaşmalar ve iyileşen ilişkilerle beraber ticaretimizde, özellikle de ihracatımızda önemli bir iyileşme olacak. Çünkü Mısır bizim, ticaretimizde en önemli ülkelerden biriydi, arka bahçemiz gibi.
İHRACAT 2023’TE DÜŞMÜŞTÜ
Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (USİAD) Başkanı Nevaf Kılıç da 2023 yılında Türkiye’nin Mısır’a ihracatının yüzde 15 düştüğünü anımsatarak, anlaşmalarla birlikte ihracatın tekrar artışa geçeceğini dile getirdi. Özellikle demir-çelik, otomotiv, plastik sanayi sektörlerinde özellikle ihracatın artacağını vurgulayan Kılıç, “Şu an Mısır'ın ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında 8. sıradayız. Arada siyasi tıkanıklığın olmasına rağmen böyleydi. Şimdi ikili anlaşmalarla birlikte neden daha da yükselmeyelim. 3. sıraya yerleşebiliriz. Mısır aynı zamanda petrol üreticisi bir ülke. Dünyada petrol üretici olan 89 ülke içerisinde 26. sırada. Türkiye'nin petrol tedarikini çeşitlendirmesi için de fırsat olacaktır.” dedi.
Mısır'ın köklü bir devlet tarihi olduğunun altını çizen Nevaf Kılıç, “Mısır’da Süveyş Kanalı, Sina Yarımadası'nın bulunması gibi önemli coğrafi özellikleri var. Hem Arap dünyası için önemli hem de Afrika kıtası için önemli bir ülke. Afrika kıtası da bizim ihracatımız için hedef bölge idi. Mısır, Afrika ile ticari ilişkilerimizin daha da gelişmesi için de bir anahtar.” diye konuştu.
USİAD ZİYARET DÜZENLEYECEK
Mısır ile ilişkilerin geçmişte hep iyi noktada olduğunu şimdi de siyasi bozulmanın döneminin öncesinden de daha iyi düzeye çıkacağını öne süren Nevaf Kılıç, USİAD olarak da iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizdi. Kılıç, “Önümüzdeki dönemde Türkiye'den iş insanlarından oluşan bir heyet ile Mısır'a ziyaret düzenleyeceğiz. Ayrıca Mısır'dan bir heyeti de Türkiye'de ağırlayacağız.” ifadelerini kullandı.