Mısır medyası duyurdu: Kahire'de Gazze için ateşkes görüşmesi

İsrail'in Gazze'deki saldırıları sürerken, Mısır'ın başkenti Kahire'de Katar, ABD ve İsrail'in katılımıyla ateşkes toplantısı başladı.

Mısır hükümetine yakın Kahire el-İhbariyye kanalına göre Gazze'de ateşkes için Katar, ABD ve İsrail'in katılımıyla planlanan dörtlü toplantı başladı.

KAHİRE'DE ATEŞKES TOPLANTISI

Söz konusu ateşkes görüşmeleriyle ilgili ismi açıklanmayan Mısırlı bir üst düzey yetkili bilgi verdi.

Katarlı, ABD'li ve İsrailli yetkililerin katılımıyla dörtlü bir toplantının başladığını aktaran Mısırlı yetkili, toplantıda İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin salıverilmesi ve bölgede ateşkesin görüşüldüğünü kaydetti.

İSRAİL DEVLET TELEVİZYONU DA DOĞRULADI

İsrail devlet televizyonunun KAN, konuyla ilgili haberinde, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Başkanı David Barnea, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusunda kaçırılan ve kayıp kişiler dosyasının sorumlusu Nitzan Alon'un de yer aldığı bir heyetin müzakerelere katılmak için Kahire'ye gittiğini duyurmuştu.

Haberde, İsrail heyetinin, Kahire'de ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Bill Burns, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile toplantı yapacağı belirtilmişti.

HAMAS HEYET GÖNDERDİ

HAMAS da 8 Şubatta, hareketin Gazze'deki Başkan Yardımcısı Halil el-Hayye öncülüğündeki heyetin, İsrail ile ateşkes görüşmelerini tamamlamak üzere Kahire'ye gittiğini duyurmuştu.

Filistinli kaynaklar, HAMAS'ın Gazze Şeridi'nde her biri 45 gün sürecek, 3 aşamalı esir takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiğini bildirmişti.

GÖRÜŞMELER TAMAMLANDI SONUÇ ÇIKMADI

ABD, Katar ve Mısır'ın yanı sıra HAMAS'tan temsilciler ile İsrail'in iç ve dış istihbarat direktörlerinin katılımıyla Kahire'de gerçekleştirilen "Gazze'de ateşkes ve taraflar arasında karşılıklı esir takası müzakerelerinin" tamamlandığı belirtildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad ile iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'ten (Şabak) oluşan İsrail heyeti ile Katar, Mısır ve ABD istihbarat direktörleriyle Hamas'tan yetkililerin katıldığı müzakereler tamamlandı.

Haberde, İsrailli heyetin Mısır'ın başkenti Kahire'den ülkelerine döndüğü kaydedildi.

HAMAS DAYATMAYI KABUL ETMEDİ

İsrail'in çatışmalara geçici bir ara verilmesi ısrarına karşı HAMAS'ın "İsrail'in Gazze'ye saldırılarını sonlandırdığı kalıcı ateşkes talebinde bir değişiklik olmadığı" belirtildi.

Sonraki Haber