Mısır üreticileri alım fiyatı için toplandı 

Mısır üreticileri, Adapazarı’nda toplandı alım fiyatının 10 lira olarak açıklanmasını istedi. Sakarya Ziraat Odaları tarafından düzenlenen toplantıya çok sayıda üretici katıldı. Üreticiler, istenenin altında fiyat açıklanması durumunda yıllık dikili meyve üretimine yöneleceklerini belirttiler.

Sakaryalı mısır üreticileri ve muhtarlar, Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu öncülüğünde toplandı, mısır alım fiyatıyla ilgili açıklama yaptılar. Adapazarı’nda gerçekleştirilen toplantıya, ilçe ziraat odası başkanları, Muhtarlar Federasyonu Başkanı, muhtarlar ve mısır üreticileri katıldı.

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren, ziraat odaları yöneticilerinin mısır üreticileriyle görüştüklerini ve mısır müdahale alım fiyatıyla ilgili fikir aldıklarını belirtti. Bayraktar, “Üretici, üretim maliyetindeki artışlar, ülkedeki enflasyon ve yaşamsal ihtiyaçların dikkate alınarak alım fiyatının tespit edilmesini istedi. İlçelerden açıklanması istenen mısır fiyatının ortalaması 10 liradır” dedi. 

VERİMDE KAYIP İHTİMALİ

Ortak açıklamayı okuyan Bayraktar, şöyle konuştu:

“Sakarya ili, Türkiye’de sulama maliyeti olmadan iklim koşullarının getirmiş olduğu şartlar ve toprak yapısının sağladığı avantajlar ile ülkemizin en düşük maliyetli üretim bölgesidir. Bu şartlara rağmen 2022 yılı mısır hasat dönemi ve sonrasındaki satış sürecinde yaşanan fiyat düşüşleri, üreticilerimizi yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilme, ailelerinin geçimlerini temin edebilme ve bir sonraki sene üretim maliyetlerini karşılayabilme konusunda endişeye düşürmüştür. Bu yıl da iklim koşullarından kaynaklı sebeplerle, mısır ekimleri gecikmiş, ekim sonrasında da aşırı yağışlar ve ilerleyen süreçlerdeki aşırı sıcaklıklar sebebiyle verimde kayıplar yaşanması ihtimali ortaya çıkmıştır.

‘KAVAK VE FINDIK DİKERİZ’

“Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanacak olan 2023 yılı mısır müdahale alım fiyatının üreticilerin beklentilerinin altında açıklanması, gelecekte ilimizdeki mısır üretimini azaltacaktır. Üreticilerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde, bu yıl kendilerini hayal kırıklığına uğratacak bir fiyatın oluşması halinde mısır ekiminden vazgeçeceklerini ve arazilerine kavak ve fındık dikeceklerini ifade etmişlerdir. Sakarya ovasında üreticilerimizin, ülkemizin yurtdışından ithal etmek zorunda olduğu mısır üretiminden vazgeçerek, çok yıllık dikili meyve üretimine yönelmesi ülkemiz adına önemli bir kayıp ve tehdit oluşturacaktır. Bizler sorumluluk sahibi ziraat odaları başkanları olarak, ülkemizin, gıda güvenliği açısından oluşabilecek tehlikeyi bugünden kamuoyuyla paylaşıyor ve karar verme makamında olanları uyarmak istiyoruz.

Açıklanacak olan alım fiyatlarının üreticilerimizin üretim heyecanını arttıracak düzeyde olmasını istiyor ve bekliyoruz. 2023 yılı mısır hasadının ülkemiz ve üreticilerimiz için bol, bereketli ve kazançlı olmasını dileriz.”

Sonraki Haber