Mısırda ithalat çiftçiyi zora soktu

Geçen yıl mısır taban fiyatına yüzde 5 zam verildi, çiftçi zarar etti. Bu yıl ekim alanlarını azaltan çiftçi, hasat dönemine ithalat kararıyla başladı. Ziraat odası başkanları kararın çiftçiyi zora soktuğunu belirttiler

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl alım fiyatı açıklamadığı mısırda 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile 31 Aralık 2024’e kadar 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisi yüzde 5’e düşürüldü.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ticaret Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, uygulamaya ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mısırın 2024 rekoltesinde olumsuz iklim koşullarının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de etkisiyle gerek ülkemizde gerek dünyada önemli ölçüde düşüş beklenmekte olup, konu Ticaret Bakanlığımızca, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare içinde yakinen takip edilmektedir.

"Bu itibarla iç piyasada söz konusu ürünün arzında yaşanabilecek sıkıntının gıda fiyatlarına yansıyabilecek etkilerinin önlenebilmesini teminen, ülkemiz ihtiyacının yerli üretimle karşılanamayan kısmı için Ticaret Bakanlığımızca, Tarım ve Orman Bakanlığının da mutabakatıyla yıl sonuna kadar geçerli yeni bir düzenleme yapılmıştır.

"Anılan düzenlemeyle mısır üreticisi çiftçimizin zarar görmeyeceği, mısırda arz-talep dengesini sağlayacak ve gıda sektöründe oluşabilecek spekülatif fiyat hareketlerine karşı tüketiciyi koruyacak şekilde, mısırda yerli üretimin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı miktarın sadece 1 milyon tonluk kısmı için 31 Aralık 2024'e kadar kullanılmak üzere yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştır.

"Anılan dönemde 1 milyon tonun üzerindeki miktarda yapılacak ithalatta gümrük vergisi yüzde 130 uygulanmaya devam edecektir."

FİYATLAR TAM YÜKSELMİŞTİ…

Mehmet Akın Doğan

Kararı değerlendiren ziraat odası başkanları, hasat dönemi alınan bu kararın çiftçiyi zora soktuğunu belirtti.

Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Mısır fiyatları yükselirken alınan bu karar çok kötü oldu.” dedi. Geçen yıl taban fiyata verilen yüzde 5’lik zam nedeniyle üretim alanlarının azaldığını ifade eden Doğan, şunları belirtti:

“İlk hasat Adana’da yapıldı. Zaten ekim alanı yüzde 25 azalmıştı. Bir önceki yıl mısıra hükümet, yüzde 5’lik bir zam vermişti. Çiftçi Adana’da 865 bin dönüm mısır ekerken bu yıl 649 bin dönüme düşürdü. Bu yıl verimde de yüzde 30 kayıp var.

"Hasat dönemi 1 tonu 7 bin 300 lira civarındaydı. Fiyatlar 9,5 liraya kadar geldi. Ama çiftçi mısırını erken sattı. Buradan para kazanamadı. Mısırın yurt dışından maliyeti ise 8,5 lira. Kötü kırık mısırlar… Mısır fiyatları yükselişte olunca hükümet böyle bir karar aldı. Yanlış karar. Mısırı depolarda olan çiftçilerimiz var. Çiftçi için en kötü karar.”

HESAPLAR İYİ YAPILMALI

Mehmet Bayram

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram da 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisinin düşürülmesinin çiftçiyi zora soktuğunu vurguladı.

Bayram şunları belirtti: "Karaman ve Konya'da yoğun hasadın başladığı şu günlerde mısır ithalatında gümrük vergisi düşürüldü. Özellikle 2023 yılında TMO tarafından açıklanan fiyatlar nedeniyle mısırı arpadan değersiz hale düştüğünü görürsek, su kısıtı nedeniyle 2025 ekim sahalarını 2024 yılını baz alarak münavebeli ekime başlayarak cezalandırılmış olduk.

“Tüketimde oluşan açık ve piyasada olumsuzluklar nedeniyle panik ve istikrarsızlık nedeniyle şimdi ithalatla önlem alınıyor. Bu yıl ekim sahaları oldukça kısıtlanacak. Şimdi ekilmeyen mısır için 1 milyon ton için 220 milyon dolar döviz ödeyelim. Yeter mi? Yetmez çünkü bu yıl bile daha fazla açık var. Hesaplar iyi yapılmalı, dengeler bozulmamalı."

Sonraki Haber