Mısır'dan Türkiye'ye 'normalleşme' mesajı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönebilmesi için Türkiye'nin Mısır'ın prensipleri ve hedeflerine uygun adımlar atması gerektiğini söyledi.

Şükri, yıllar süren gerilimin ardından Ankara ve Kahire arasında yeniden irtibat kurulduğunu onayladı ama diyalogun henüz sınırlı olduğunu belirtti.

Meclis Dış İlişkiler Komisyonu'nda konuşan Şükri, "Normal diplomatik çerçevenin dışında bir iletişim yok. Eğer Türkiye'den Mısır'ın prensipleri ve hedeflerine uygun gerçek adımlar gelirse ilişkilerin normale dönmesi için temeller atılabilir" ifadelerini kullandı.

Geçen hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu diplomatik görüşmelerin yeniden başladığını duyurmuş ve işbirliğini daha da artırmak istediklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da irtibatın en üst seviyede değil ama onun hemen bir altında kurulduğunu belirtmişti.

Mısır istihbarat kaynakları, Türkiye'nin işbirliğini görüşmek için bir toplantı önerdiğini aktarmıştı.

'KATAR'DAN OLUMLU İŞARET VAR'

Diğer yandan Şükri, Katar ve Mısır arasındaki ilişkilerin ivme kazanması için Katar'dan olumlu işaretler aldıklarını belirtti.

"Katar'daki kardeşlerimizden, ilişkilerin tüm siyasi ve ekonomik yönleriyle yeniden ivme kazanmasını istedikleri ve bu konuda kararlı olduklarına dair olumlu bir mesaj var" ifadesini kullanan Şükri, Suudi Arabistan'daki Ula Zirvesi'nde alınan kararların uygulanması için çaba sarf edildiğini aktardı.

Katar'ın uzlaşı anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini kaydeden Şükri, Ula Zirvesi'nin sonuçlarına ilişkin kesin bir şey söylemek için erken olduğunu bildirdi.

Anlaşmanın sonuçmalarını Takip Komitesi'nin incelediğini kaydeden Şükri, "Yükümlülükler yerine getirilmezse başka bir sayfa açarız" ifadesini kullandı.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, 3 Mart'ta Mısır'ın başkenti Kahire'ye bir ziyarette bulunmuş, ülkesi ve Mısır aralarındaki sıcak ilişkileri canlandırmaya çalıştığını söylemişti.

Sonraki Haber