Mısırlı gazeteci Aydınlık’a anlattı: Güven ortamı oluşturulmalı

Türkiye ile Mısır arasındaki buzlar çözülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin Katar’daki samimi pozu üzerine iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin hızlanması bekleniyor.

Mısırlı gazeteci Sayyed Shibl, iki ülke arasında güvensizliği giderecek adımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yıllar sonra Katar'da yaptığı ilk görüşme, gündemdeki yerini koruyor. İki lider önceki gün 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılış töreni vesilesiyle Doha'da katıldıkları resepsiyonda ayaküstü selamlaşmış, bu tarihi karenin ardından ilişkilerin geliştirilmesine yönelik karşılıklı mesajlar verilmişti. 8 yıl sonra liderler seviyesine taşınan diyalog süreci, önümüzdeki süreçte yeni işbirliklerinin de sinyallerini veriyor.

Mısırlı gazeteci Sayyed Shibl ile iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonraki seyri üzerine konuştuk. Mısır’daki beklentileri Aydınlık’a anlatan Shibl, öncelikli konunun karşılıklı güvensizlik olduğunu vurguladı.

'MÜSLÜMAN KARDEŞLER'E DESTEĞİ KABUL ETMİYORUZ'

İki ülke arasındaki anlaşmazlığın Muhammed Mursi iktidarının devrilişi sonrası başladığını belirten Shibl, “Sürecin başlangıcında, Müslüman Kardeşler'e verilen destek, Kahire yönetimi tarafından ilişkilerin önündeki birinci engel olarak nitelendirildi.” dedi.

Bu nedenle Mısır’ın ister Libya'da ister başka bir yerde olsun, Türkiye'nin tüm adımlarına şüpheyle baktığını ifade eden Shibl, Türkiye Müslüman Kardeşler'e destek ve koruma sağlamaya devam ettiği sürece güven ortamının sağlanamayacağını ifade etti.

Diğer yandan Shibl, Müslüman Kardeşler’in Mısır’ın içindeki etkisini kaybetmesiyle beraber Doğu Akdeniz’deki deniz sınırları meselesine de bağlı olarak Libya’daki durumun temel çelişki haline geldiğini belirtti.

'DİBEYBE HÜKÜMETİNİ İSTEMİYORUZ'

Mısır yönetiminin Libya'da Hafter'e verdiği desteğe rağmen meşru Trablus Hükümeti'nin Kahire ile ilişki kurmaya çabaladığını hatırlatarak, Mısır’ın Libya Hükümeti’ne olumsuz tavrını ve Türkiye ile imzalanan Deniz Yetki Anlaşması’na karşı çıkışını sorduğumuz Shibl, “Mısır, Türkiye'nin doğrudan veya İslami gruplardaki müttefikleri aracılığıyla Libya'daki askeri varlığından endişe duyuyor. Çünkü Libya, Mısır'ın doğrudan ulusal güvenliğini ilgilendiriyor ve iki ülkenin sınırları 1200 kilometreden fazla. Bu nedenle Mısır, Doğu Libya'nın Abdülhamid Dibeybe hükümetinden veya herhangi bir Ankara yanlısı hükümetten uzak durmasını istiyor.” ifadelerini kullandı.

'DEĞİŞKEN POLİTİKALAR'

Türkiye’nin değişken politikaları olduğunu da savunan Shibl, “Kahire ile Ankara arasında eksik bir güven faktörü var ve sorunun can alıcı noktası da burada.” dedi. Shibl, Mısır'ın bu değişkenliğe uyum sağlayamayacağını ve güven ortamının oluşamayacağını ifade etti.

'YUNANİSTAN'I KAYBETMEK İSTEMİYORUZ'

Mısır'ın Yunanistan yerine Türkiye ile yapacağı bir deniz sınırlandırma anlaşmasının Kahire'ye çok daha fazla yetki alanı kazandıracağını da hatırlattığımız Shibl, “Akdeniz’de sınır çizimine dair küçük kazanımlar için Yunan müttefikimizi kaybetmek istemiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Sonraki Haber