MMO: Salgın sosyal devletin gerekliliğini gösterdi

Makina Mühendisleri Odası, Kovid-19 salgını sürecinde çalışanların gelirlerinin azaldığı; giderleri, borçları, işsizlik, yoksulluk ve pahalılığın ise daha da arttığını belirterek salgının sosyal devletin önemine dikkat çekti

Makina Mühendisleri Odası, “Pandemi Sürecinin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine Etkileri Sempozyumu Sonuç Bildirisi”ni açıkladı. Bildiride, pandeminin sosyal devletin gerekliliğini yeniden gösterdiği vurgulandı.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafında yapılan açıklamada, sempozyumun çevrimiçi olarak 22-23 Ekim’de uluslararası katılımla yapıldığı belirtildi. Sempozyumun sonuç bildirisinde piyasadaki maske ve dezenfektanların standartlara uygunluğu konusunda herhangi bir denetim yapılmadığına dikkat çekildi. Bildiride, yüzlerce sağlık çalışanı ile değişik çalışma alanlarındaki emekçilerin Kovid-19 hastalığı ile hayatını kaybettiği belirtildi. “Kovid-19 salgını sürecinde ücretli olarak çalışanların gelirleri azalmış, giderleri, borçları, işsizlik, yoksulluk, pahalılık daha da artmıştır” denilen bildiride şu görüşlere yer verildi:

“Devletin işini kaybedenlere, işyerini kapatanlara katkısı dünyada en düşük iki ülke arasında yer almıştır. Bulunan çözüm ‘ücretsiz izin’ ve ‘kısa çalışma’ olmuştur. Ülkemiz milli gelire göre yurttaşlara en az gelir katkısında bulunan 2 ülke arasında yer almıştır. Çalışanlara yapılan kısıtlı yardım da, işsizlik fonundan karşılanmıştır. Sigortalılık süreleri ve kayıt dışılık nedeni ile çalışanların önemli bir bölümü kısa çalışma ödeneğinden dahi yararlanamamıştır. Okulların kapalı olması nedeni ile milyonlarca öğrenci eğitim-öğretimden yoksun kalmış, birçok öğrenci eski bildiklerini de unutmuştur.”

‘ÖZELLEŞTİRMENİN OLUMSUZ SONUÇLARI GÖRÜLDÜ’

Bildiride, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanında atılması beklenen adım, önlem ve düzenlemelere ilişkin ise özetle şu ifadeler yer aldı:

“Pandemi sosyal devletin gerekliliğini yeniden göstermiştir. Eğitim ve sağlıkta özelleştirmenin olumsuz sonuçları pandemi sürecinde bir kez daha görülmüştür. Asgari ücret insanca yaşanacak seviyeye çıkarılmalı ve vergi dışı bırakılmalıdır. Çalışanların sosyal ve ekonomik koşulları iyileştirilmelidir. Tüm aileler için temel geçim desteği uygulamasına geçilmelidir. Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır. İşten atılan, işyeri kapanan, iş bulamayan, elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen yurttaşlara karşılıksız maddi destek sağlanmalıdır. Sigortasız ve sendikasız çalıştırma önlenmeli, sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Kovid-19’un başta sağlık çalışanları olmak üzere, etkenin işyeri kaynaklı olduğu belirtilirse meslek hastalığı olarak tanınacağı açıklanmalıdır. Pandemi aşısızların pandemisi olmuştur. Aşı, bağışıklığı sağlayan bir koruyucu önlemdir. Aşı yaptırmayanlar, hem kendi yaşamlarını hem de diğer vatandaşların yaşamını tehlikeye atmaktadır. Toplum bağışıklığı sağlanmadığı sürece gelişecek yeni varyantlar da göz önünde bulundurularak, maske, mesafe, hijyen, havalandırma gibi önlemler sürdürülmelidir.”

Sonraki Haber