‘Mobilyada başarı özgün tasarımla sağlanabilir’

Mobilya Dernekleri Federasyonu 19-21 Eylül'de İstanbul Fuar Merkezi'nde Furnishings & Design Istanbul (FDI) etkinliği düzenleyecek. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç fuarın tanıtımına yönelik basın toplantısında konuştu

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) 19-21 Eylül'de İstanbul Fuar Merkezi'nde Furnishings & Design Istanbul (FDI) etkinliği düzenleyecek. Fuarın tanıtımına yönelik basın toplantısında konuşan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye mobilya sektörünün son 20 yıl içinde büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, son 20 yılda ihracat yapan, dış ticaret fazlası veren ve ülke ekonomisine ciddi katkı sunan bir endüstri haline geldiğini söyledi.

Sahip oldukları üretim gücü ve pazarlama faaliyetleriyle dünyanın 7'nci büyük mobilya ihracatçısı durumuna geldiklerini dile getiren Güleç, tasarımları zayıf olan sektörün uzun dönem başarı şansı olmadığını belirterek, “Elimizi çabuk tutmazsak tasarıma önem veren ülkelerle aramızdaki uçurumu artıracağız.” dedi.

Organizasyon tasarım kültürünün güçlenmesi için kurgulandığını aktaran Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu başarı hikayesinin güçlenerek devam etmesi endüstrinin merkezine 'tasarımı' yerleştirmekle mümkün olabilir. Tasarımcı ile üreticiyi bir araya getiren, verimli buluşmalara ve deneyimlere olanak tanıyan bir organizasyona; özgün tasarımların önemini ortaya koyan bir sergileme alanına ihtiyaç vardı. FDI, bu ihtiyaca cevap olarak, markalara tasarım odaklı güçlü bir sıçrama noktası yaratmak için dizayn edildi."

HEDEF 7 DOLAR

Türk mobilya sektöründe kilogram başına fiyatın 3,5 dolar olduğunun bilgisini veren Güleç, hedeflerinin kg başına 7 dolara ulaşmak olduğunu kaydetti. 7 doların gelişmiş ülkelerin fiyatı olduğunu belirten Güleç, arada malzeme farkı olmadığını ancak düşünce gücü ve tasarımla katma değerin arttığını vurguladı.

‘TASARIM YAPAN AZ’

Tasarımcı, iç mimar, mimar ve akademisyenlerinden oluşan FDI Tasarım Komitesi'nin Başkanı Prof. Dr. Alpay Er de fuara ilişki bilgilendirmeler yaptı. Er, Türkiye mobilya endüstrisinin son 10 yılda tasarımının önemini anladığını ama tasarımı yönetme noktasında sıkıntılar yaşadığını anlattı.

Er, tasarım yapan markaların sayısının azlığına işaret ederek, "Bu sayıyı artırmak için tasarım ekosisteminin ne olduğunu, nelerden oluştuğunu ve eksik yapılanları anlatmak gerekiyor. FDI, tasarım ekosisteminin güçlü öğreticisi, sergileyicisi, bilgi ve deneyim anlatıcısı olabilir.

"Bunlar çok önemli misyonlar ve bunun olması için güçlü destekçimiz MOSFED ile birlikte Tasarım Komitesi olarak yoğun bir çalışma dönemi geçirdik. Çalışmalarımız hem bu yıl hem de sonraki yıllar için devam ediyor." diye konuştu.

Sonraki Haber