Mochi nedir? Mochi nasıl yapılır?

Farklı farklı renklerde yapılıyor, sevimli ve şık görüntüsünün altında sıra dışı bir lezzet yatıyor... İşte en kolay Mochi tarifi...

MOCHİ NEDİR? MOCHİ NASIL YAPILIR?

Rengârenk görüntüsü, yumuşacık kıvamı ile Japon mutfağının en ilgi çekici tatlılarından biri olan mochi, Japonların özel günlerde birbirlerine hediye etmekten keyif aldığı geleneksel bir lezzet. 

Son zamanlarda popülerliği artan mochi, en kısa tanımıyla klasik bir Japon tatlısı. "Japon pirinç keki" olarak da anılan mochi, özel bir Japon pirinci ya da pirinç unu kullanılarak hazırlanıyor, bu pirinç ya da pirinç unuyla yapılan özel hamur, dondurma ve meyve gibi farklı malzemelerin de katkılarıyla şekillendirilip renk renk mochi'lere dönüştürülüyor.

Japonların özel günleri kutlamak için hazırladığı mochi’nin Japonlar için önemini, ülkemizde bayramlarda hazırlanan baklava ya da Ramazan aylarında hazırlanan güllaç gibi düşünebilirsiniz. Hamur katmanlarından oluşan bu kekin içinde bolca dondurma bulunuyor ve yaz aylarında da sıkça tüketiliyor. Ancak dilerseniz mochi’yi taze ya da kurumuş meyveler veya sevdiğiniz diğer lezzetler ile hazırlayabilirsiniz.

Sadece dört malzeme ile hazırlanan mochi, Asya mutfağının ana elementlerinden olan pirinç ile hazırlanıyor. Pirincin, macun kıvamına gelinceye kadar uzun süre dövülmesi ile hazırlanan bu rengârenk tatlı, bu sayede lokum gibi bir kıvam alıyor. Ancak evde daha pratik malzemelerle de mochi hazırlamak mümkün.

Sadece dört malzeme ile hazırlanan mochi, Asya mutfağının ana elementlerinden olan pirinç ile hazırlanıyor. Pirincin, macun kıvamına gelinceye kadar uzun süre dövülmesi ile hazırlanan bu rengârenk tatlı, bu sayede lokum gibi bir kıvam alıyor. Ancak evde daha pratik malzemelerle de mochi hazırlamak mümkün.

Mochi için gerekli malzemeler:

  • 3/4 su bardağı pirinç unu
  • 1/4 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 su bardağı mısır nişastası
  • 3/4 su bardağı su
  • İstediğiniz renk bir gıda boyası (Arzuya göre doğal renklendiricileri de kullanabilirsiniz)
    İçi için seçeceğiniz türde bir dondurma (Dilerseniz dondurma yerine çikolata kaplı çilek gibi farklı meyveleri, ezmeleri de değerlendirebilir, dilerseniz sade olarak da tüketebilirsiniz.)

 

MOCHİ NASIL YAPILIR?

  • Bir karıştırma kabına pirinç unu, pudra şekeri ve mısır nişastasını aktarıp karıştırın.
  • Ardından üzerine azar azar suyu ilave edip güzelce karıştırın. Tüm malzemeler güzelce harmanlandıktan sonra 5-10 dakika dinlenmeye bırakın.
  • O dinlenirken bir tencerede su kaynatın. Su kaynamaya başlayınca tencerenin üzerine uygun bir elek koyun.
  • Dinlendirdiğiniz hamuru küçük bir kaseye aktarıp tencerenin üzerindeki eleğin üzerine koyun ve tencerenin kapağını kapatıp hamuru 15 dakika kadar buharda pişirin.
  • Ardından gıda boyası kullanacaksanız hamuru tezgaha alıp tam soğumasına izin vermeden birkaç damla gıda boyası ekleyip yoğurun. (Eğer nar suyu, vişne suyu, macha çayı gibi doğal renklendiriciler kullanacaksanız yine bu aşamada hamura ekleyip güzelce yoğurabilirsiniz.)
  • Ardından hamuru güzelce açıp dilediğiniz şekillerde parçalara ayırın. (Açarken zorlanırsanız yine pirinç unundan destek alabilirsiniz) Genel olarak yuvarlak yapıldığı için hamuru yuvarlak yuvarlak kesebilirsiniz.
  • Her bir hamur parçasının içine birer kaşık dondurma ya da istediğiniz başka bir lezzetten koyup hamuru dikkatlice kapatarak mochi'lerinizi hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz sade olarak da tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.,

Kaynak: Yemek.com

Sonraki Haber