Rusya’nın başkentine İHA’larla saldırı

Moskova dün sabah erken saatlerde insansız hava araçlarının (İHA) saldırısına uğradı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, birkaç binada küçük çaplı hasar meydana geldiğini söyledi. Rusya, bunun Ukrayna tarafından yapılan bir terör saldırısı olduğunu açıkladı.

Moskova 1 ay içerisinde ikinci kez İHA’ların hedefi oldu. 3 Mayıs’ta Kremlin’e yapılan İHA saldırısının ardından bu sefer şehrin farklı yerlerine saldırılar düzenlendi.

Salı sabahı erken saatlerde Rusya Acil Durumlar Bakanlığı yaptığı açıklamada, bakanlık personelinin Moskova banliyölerinde yüksek katlı bir apartmanın pencerelerinin patladığı bir olayı araştırdığını söyledi. İtfaiye ve kurtarma birimleri olay yerine intikal etti. Herhangi bir yangın izine rastlanmadı. Görgü tanıklarına göre olay sırasında bir patlama sesi duyuldu. Yetkililere göre herhangi bir can kaybı yaşanmadı ve acil servisler olay yerinde çalışmalarını sürdürüyor.

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Saldırı ilk olarak Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin tarafından rapor edildi. Sobyanin dün sabah yaptığı açıklamada İHA saldırısı sonucunda Rusya'nın başkentindeki bazı binalarda küçük çaplı hasar meydana geldiğini ve bölge sakinlerinin geçici olarak tahliye edildiğini söyledi. Sobyanin kimsenin ciddi şekilde yaralanmadığını ve sadece iki kişinin tıbbi yardım aldığını belirtti. Sobyanin, İHA saldırısından sonra tahliye edilen sakinlerin evlerine dönmeye başladıklarını, ilk olarak Leninsky Bulvarı'ndaki evin sakinlerinin dairelerine döneceklerini söyledi.

‘8 İHA KULLANILDI’

Patlamaların ve hava savunma operasyonlarının ilk raporları sabahın erken saatlerinde ortaya çıktı. Toplamda üç ev hasar gördü. Savunma Bakanlığı, saldırıda toplam 8 insansız hava aracının bulunduğunu bildirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Moskova kentindeki hedeflere insansız hava araçlarıyla bir terör saldırısı düzenledi. Saldırıda sekiz uçak tipi İHA kullanıldı ve bunların tamamı vuruldu. Elektronik harp önlemleriyle bastırılan üç İHA'nın kontrolden çıkarak amaçlanan hedeflerinden saptırıldı.”

‘PATLAMA SESLERİ SAVUNMA SİSTEMİNE AİT’

Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyev de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bazı bölgelerde duyulan patlama seslerinin hava savunma sistemlerine ait olduğunu belirtti. Vorobyev açıklamasında, şunları kaydetti: "Moskova’ya yaklaşırken birkaç İHA düşürüldü. Halktan sakin olmasını rica ediyorum. Tüm acil servis görevlileri çalışıyor. Bilgilendirme yapacağız."

‘MENZİLİ BİN KM KADAR’

Rusya’nın resmi ajansı Ria Novosti’ye konuşan uzman Aleksey Rogozin, kullanılan İHA’ların daha önce bilinmeyen tipte "ördek" şemasına göre uçurulan İHA’lar olduğunu söyledi. Rogozin İHA’ların potansiyel menzillerinin bin km kadar olduğunu belirtti.

Acil durum servisleri bir evin etrafında İHA parçalarının bulunduğunu söyledi. Daha sonra kolluk kuvvetlerinin Moskova'nın batı ve güneybatısındaki diğer iki çok katlı apartmanda meydana gelen patlamalarla ilgili bilgileri doğruladığı öğrenildi.

GÖRÜNTÜLER MEVCUT

İHA saldırılarıyla ilgili görüntüler sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Telegram’da paylaşılan farklı yerlerde çekilen görüntülerde İHA’ların sivil yerleşim yerlerinde uçtuğu ve ardından patladığı görüldü. Bazı görüntülerde ise bir İHA’nın savunma sistemi tarafından vurulduğu kameralara yansıdı.

Sonraki Haber