Eski Mossad yöneticisinden İran’a yanıt yorumu: 10 milyonu tehlikeye atmalı mıyız?

Mossad'ın Eski Direktörü Efraim Halevy, İsrail-İran gerilimi konusunda hükümeti uyardı. Halevy, 'Sonsuza kadar savaş halinde yaşamak istemiyoruz' diyerek Netanyahu'nun ülke meselelerine ilişkin tutumunu eleştirdi.

ABC News'ün programına mülakat veren Mossad'ın eski Direktörü Efraim Halevy, İsrail-İran gerilimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Halevy, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülke meselelerine ilişkin tutumunu eleştirerek, "Netanyahu belli bir zamanda, ülke meselelerindeki tutumunu gözden geçirmek zorunda kalacak çünkü sonsuza kadar savaş halinde yaşamak istemiyoruz." diye konuştu.

'İSRAİL'İN KARAR VERMESİ GEREK'

İsrail'in, İran'ın füze saldırılarına "geniş çaplı karşılık vermeye" istekli olup olmadığına ilişkin karar vermesi gerektiğini belirten Halevy, "'10 milyonu (İsrail nüfusu) tehlikeye atmalı mıyız?' sorusu çok, çok ciddi ele alınması gereken bir konu." ifadesini kullandı.

'EN ÜST DÜZEYDE KARŞILIK VERMEMİZ AKILLICA OLMAZ'

Halevy, İsrail yönetiminin, İran'a en üst düzeyde karşılık vermeyi tercih etmeyeceğini umduğunu söyleyerek, "İsrail'in birdenbire en üst düzeye çıkmasının (karşılık verirken) akıllıca olacağını sanmıyorum. Belki başka bir şey yaparak, İranlılara karşılık vermemeleri için bir seçenek sunulabilir." diye konuştu.

İran'ın, İsrail'e karşı "varoluşsal tehdit oluşturmadığını" belirten Halevy, "İsrail'in elinde, ne olduğunu söylemeyeceğim birçok kabiliyeti var. İsrail, ülkeyi ve vatandaşlarının hayatını koruma kapasitesine sahip." ifadelerini kullandı.

HİZBULLAH HAKKINDA DİKKAT ÇEKEN DEĞERLENDİRME

Halevy, Hizbullah'ın tek seferlik bir operasyonla "ortadan kaldırılamayacağını" ifade ederek, İsrail'in Lübnan'a "kısıtlı güçle" girdiğini ve Lübnan'da Litani Nehri'nin ötesinde "Hizbullah'ın var olmayacağı geniş bir alan" oluşturmayı hedeflediğini söyledi.

Eski Mossad Direktörü Halevy, "İsrail'in, Lübnan'ı ve burada boşaltacağı alanı ele geçirmekle ilgilenmediğini" de sözlerine ekledi.

Sonraki Haber