MSB Murat Eren’in başvurusuna yanıt vermedi! İlk kumpasın mağduru üniformasını istiyor

Atabeyler davasında hakkında beraat kararı verilen eski Özel Kuvvetler pilotu Murat Eren’in göreve geri dönmesi için Milli Savunma Bakanlığına yaptığı başvuruda herhangi bir geri dönüş yapılmadı.

Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik ilk kumpas olarak değerlendirilen, kamuoyunda “Atabeyler Davası” olarak bilinen ve yeniden görülen davada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Özel Kuvvetler pilotu yüzbaşı Murat Eren hakkında beraat kararı vermişti. Beraat kararının ardından Murat Eren, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki görevine geri dönmeyi beklerken bu doğrultuda Milli Savunma Bakanlığına başvuru yaptı. Ancak Bakanlıktan bu başvuruya ilişkin herhangi bir yanıt gelmeyince Murat Eren de idare mahkemesinde dava açmak zorunda kaldı. Murat Eren’in avukatı Muhammed Sarıkaya yaşanan gelişmeleri Aydınlık’a değerlendirdi.

Muhammed Sarıkaya

‘FETÖ KUMPASI OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTI’

Murat Eren’in yargılandığı davalarda yargılanmanın yenilenmesinin ardından beraat kararları aldıklarını hatırlatan Muhammed Sarıkaya şunları söyledi:

“Bu davalarda soruşturma ve yargılama sürecinin bir FETÖ kumpası olduğu, bu soruşturma ve yargılamalarda görev alan polisinden hakim ve savcısına kadar çoğu kişinin FETÖ/PDY üyesi olduğu, bu nedenle haklarında işlem yapıldığı ve ceza aldıkları ortaya konulmuştu. Murat Eren’in adli sicili temizlendikten sonra Milli Savunma Bakanlığına göreve iade başvurusu yaptık. Ama maalesef Milli Savunma Bakanlığı bu başvurumuza olumlu veya olumsuz bir cevap bile vermedi. Onun için biz idare mahkemesinde Murat Eren’in yeniden görevine geri dönüşü için dava açmak zorunda kaldık. İdare mahkemesinde Murat Eren’in göreve geri dönüşüne ilişkin davası devam ediyor.”

‘BAKANLIKTAN BİZE DÖNÜŞ OLMADI’

Milli Savunma Bakanlığına birkaç yıl önce yaptıkları başvuruda, “Hakkınızdaki yargılamalar bitince tekrar başvuru yapın” şeklinde bir cevap aldıklarını bildiren Sarıkaya şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlığın, herhangi bir davaya gerek kalmaksızın yıllardır bu üniformayı layıkıyla giyen ve FETÖ nedeniyle de çok mağdur olmuş subaylarını başvuru bile yapmaksızın göreve geri alırlar diye tahmin ediyorduk ama maalesef böyle bir yaklaşım da göremedik. Şu anda idare mahkemesindeki süreç devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığından başvurumuza cevap verilmediği için zımmi red oluyor idare hukuku anlamında. Bu nedenle dava açmak zorunda kaldık. Milli Savunma Bakanlığı bu süreçte de başvuruya ilişkin karar alabilir. Ancak şu anda oradan bize bir dönüş olmadı.”

‘BU SÜREÇTEN ALNININ AKIYLA ÇIKTI’

Murat Eren’in 17 yıllık zor bir süreçten geçtiğini kaydeden Sarıkaya şöyle devam etti:

“Murat Eren çok sevdiği üniformasını 17 yıldır tekrar giymek istiyor. Yaş itibariyle de görev yapar yapmaz, ona bir şey söylemek bu saatten sonra zor. Ama sonuçta bu iade-i itibardır. Hiçbir suçu olmamasına rağmen böyle bir mağduriyet yaşadı. Bir leke üzerine yapıştırılmaya çalışıldı. Kendisi bundan alnının akıyla çıktı. Ama burada da devletin üzerine düşen vazifeyi yapıp en azından iade-i itibar anlamında üniformasını, rütbesini kendisine vermesi gerekir. Kendisinin de zaten tek dileği bu.”

İSİMSİZ İHBARLA BAŞLADI

Atabeyler soruşturması, Ankara Emniyetine, Merzifon’dan gelen bir elektronik posta üzerine başladı. İhbar yazısında, Danıştay’a yönelik saldırıyı yapan Alparslan Arslan’ı yönlendiren grubun yeni bir eylem hazırlığında olduğu, dönemin Başbakanı Erdoğan ve danışmanını hedef alarak keşif yapıldığı belirtildi. Polis, bu isimsiz ihbar nedeniyle Özel Kuvvetler’de görevli 4 asker ile 7 sivile yönelik operasyon başlatmıştı. Atabeyler davası kapsamında Murat Eren, Yasin Yaman, Erkut Taş ile sivil şahıs olan ve 2020 yılında vefat eden Yunis Akkaya’ya ceza verilmişti. Yapılan başvurular neticesinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince “yargılamanın yenilenmesi” kararı verilmişti.

MAHKEME KARARININ GEREKÇESİ

Kamuoyunda “Atabeyler Davası” olarak bilinen ve yeniden görülen davanın karar duruşması Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde 6 Nisan 2023’te yapıldı. Mahkeme, davanın sanıklarından eski Özel Kuvvetler Pilotu Yüzbaşı Murat Eren, Yasin Yaman ve Erkut Taş’ın beraatine karar verdi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararının gerekçesinde de, 15 Temmuz darbe girişiminden hemen önce Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan FETÖ çatı davasına değinilmişti. Kararda şöyle denildi:

“Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyası incelendiğinde; Başbakana suikast yapılacağı iddiasıyla Atabeyler çetesi olarak bilinen gruba yönelik soruşturmanın yapıldığı, soruşturma konusunun TSK içerisindeki gizli mühimmatların görev sınırları dışına çıkarılmasına dair olduğu, FETÖ’nün TSK içerisinde istemediği unsurları temizlemek için söz konusu davayı kullandığı anlaşılmıştır. Dosya içerisinde bulunan tüm deliller mucibince, hükümlüler hakkında yapılan soruşturma ve önceki yargılamanın FETÖ’ce kurulan kumpas olduğu anlaşılarak hükümlülerin üzerine atılı eylemlerin hükümlüler tarafından gerçekleştirildiğine dair mahkeme nezdinde şüphe oluşmuş ve beraat kararları verilmiştir.”

Sonraki Haber