MS’te düzenli yaşam anahtar

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alev Leventoğlu, Dünya MS Günü’nde açıklama yaptı.

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alev Leventoğlu, Dünya MS Günü’nde yaptığı açıklamada, hastaların ilaç tedavilerinin yanı sıra güçlü bir bağışıklık sistemi için Akdeniz tipi diyet, aktif yaşam tarzı, egzersiz, sigarayı azaltmak ve kesmek, alkol ve diğer zararlı maddelerden uzak durmak, düzenli uyku alışkanlığı, olumlu düşünce tarzı ve destekleyici bir aile ve sosyal çevreye sahip olmak, hastalığı ile ilgili onu düzenli takip edecek ve gerekli durumlarda risk yönetimini yapacak hekimi ile iyi iletişimde olmasının önemini vurguladı.

MS, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile oluşan, genellikle 20 ila 40 yaşları arasında görülen, kadınları erkeklerden 2-3 kat daha fazla etkileyen santral sinir sistemi denilen beyin ve omuriliğin kronik bir hastalık. Çoğunlukla ataklarla seyreden MS’le ilgili Leventoğlu, hastalığın nedeniyle ilgili şunları söyledi: “Daha önce geçirilmiş çeşitli enfeksiyonlar, çevresel toksinler, katkı maddeleri, beslenme alışkanlıkları, coğrafi faktörler, genetik yatkınlık, vitamin D eksikliği gibi çok faktör rol oynamaktadır. Ancak hiçbirisi kesin neden olarak saptanamamıştır. Bilinmektedir ki direkt kalıtsal geçiş yoktur ancak ailelerinde MS bulunan kişilerde doku yatkınlığı ile MS'e yakalanma eğilimi az da olsa vardır. Sonuçta MS hastalığında genetik olarak yatkınlığı olan bireylerde çevresel faktörlerin tabloya eklenmesi ile bağışıklık sisteminin bir şekilde tetiklenmesi hastalık sürecini başlatmaktadır diyebiliriz."

Sonraki Haber