Mücevher analizinde Türk markası

Mücevher Teknolojileri Araştırma Merkezi JTR (Jewellery Technology Research) mücevher sektöründe ‘sentetik mi gerçek mi’ tartışmasına son veren mükemmellikte bir teknoloji geliştirdi.

Böylece Türkiye, İsrail ve İngiltere’den sonra bu mükemmellikte teknoloji geliştiren üçüncü ülke oldu. Tamamen Türk mühendis ve yazılımcılarının geliştirdikleri teknolojiler ve sistemlerle değerli taş ve mücevher analizlerine başlayan JTR tarafından geliştirilen sistemlerle ilgili uluslararası sertifikasyon tamamladı ve ISO 17025 belgesi alındı.

JTR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Can Özdemir, çok özel bir ekibin TÜBİTAK-Marmara Teknokent ve Yıldız Teknopark destekli çalışmaları sonunda yeni teknolojiler geliştirildiğini ve yazılımlarla desteklendiğini, Mücevher İhracatçıları Birliği ile de iş birliği yaptıklarını söyledi.

BAĞIMSIZ DENETİME AÇILDI

JTR Standartlar ve Uyum Departmanı Başkanı Mike Davey, JTR teknolojisiyle değerli taşların öncelikle gerçek olup olmadığının, daha sonra da derecelendirmesinin yapılacağını, tüm süreçlerin şeffaf bir şekilde Uluslararası Elmas Konseyi (IDC) ve uluslararası standartlar organizasyonu (ISO) denetimine açıldığını belirtti. Uluslararası Elmas Konseyi’nin JTR’yi 12 ay kesintisiz, dilediği an denetleyebileceğini anlatan Davey, “Bağımsız denetim anlaşmasının yapıldığı ilk laboratuvar olacağız” dedi.

JTR’nin saniyeler için yüzlerce, hatta binlerce taşı analiz edebilen bir teknoloji geliştirdiği, dünyadaki en yüksek çözünürlükteki mücevher raporlarını oluşturma hedefine bir adım daha yaklaştığı ifade ediliyor.

GENÇLERİ EĞİTİYOR

JTR olarak eğitime büyük önem atfettiklerini anlatan Özdemir, yüzlerce gence karşılıksız burs vererek onları meslek sahibi yaptıklarını söyledi.   Kuyumculuk sektörüne hizmet veren firmalar arasında Vakıflar Bankası ile Vinov anlaşması yapan ilk firma olan JTR, böylelikle firmalara ödemelerini diledikleri şekilde vadelendirme ya da taksitlendirme olanağı da tanıyor. 

Özdemir, JTR tarafından geliştirilen doğal ve sentetik pırlantayı hiçbir kimyasal işleme ihtiyaç duymadan saniyeler içinde ayıran Reveal sistemini, dileyen şirketler satın alarak merkezlerinde de kullanarak üretim aşamasının başından kullandıkları taşlardan emin olabileceklerini dile getirdi.

Sonraki Haber