Mucize mi tehlike mi? Yapay Zeka uygulaması OpenAI yeni teknolojiyi duyurdu

CHATGPT'nin geliştiricisi OpenAI, yeni teknolojisi Voice Engine'ı duyurdu. Yapay Zekânın mucize mi tehlike mi olduğu tartışılırken, OpenAI'nın duyurduğu teknoloji herkesi şaşırttı. İşte her yönüyle Voice Engine teknolojisi

Pandemiyle birlikte yapay zekâ artık günlük hayatın ayrılmaz bir parçası oldu. Yapay Zeka uygulamaları günden güne artarken, OpenAI yeni bir teknolojisini tanıttı. Yapay Zeka'nın mucize mi yoksa tehlike mi olduğu tartışılmaya devam ederken, OpenAI uygulamasının yeni teknolojisi herkesi şaşırttı.

YAPAY ZEKÂ NEREYE GİDİYOR? YALNIZCA 15 SANİYELİK BİR SES KAYDI YETİYOR

Yapay Zeka sohbet robotu CHATGPT'nin geliştiricisi olan OpenAI yeni teknolojisini duyurdu. Voice Engine adını verdiği uygulama ile yazılı metin ve 15 saniyelik bir ses örneği kullanılarak klonlama yapılabiliyor. Voice Engine ile ilgili OpenAI'den yapılan açıklamada, "Voice Engine"in yalnızca yazılı metin ve 15 saniyelik tek bir ses örneği kullanarak konuşmacının sesine çok benzeyen bir konuşma üretebildiği bilgisi paylaşıldı.

ASLINDA 2022'DE GELİŞTİRİLDİ

Ses klonlama uygulaması olan Voice Engine'in 2022 yılında geliştirildiği belirtilen açıklamada, "kötüye kullanım potansiyeli"ne dikkat çekildi. OpenAI bu sebeple daha geniş bir sürüm için temkinli ve bilinçli bir yaklaşım benimsediğini açıkladı.

Ses klonlamanın başta seçimler olmak üzere pek çok alanda ciddi riskler taşıdığı belirtilen açıklamada, "İnsanların seslerine benzeyen konuşmalar üretmenin özellikle de seçim yılında ciddi riskler taşıdığının farkındayız." ifadeleri kullanıldı. OpenAI, ABD'nin de dahil olduğu çok sayıda uluslararası ortakla birlikte çalıştığını duyurdu.

Güvenlik endişelerine ilişkin, Voice Engine'in test aşamasındaki kullanıcı partnerlerine, kişi veya kuruluşların kimliğini kullanmanın yasaklandığı, orijinal konuşmacının rızasının gerektiği ve seslerin yapay zeka tarafından üretildiğinin izleyicilere açıkça bildirilmesinin zorunlu kılındığı açıklandı.

KONUŞMACININ SESİNİ KORUYARAK ÇEVİRİ YAPABİLECEK

Açıklamaya göre ayrıca, Voice Engine orijinal konuşmacının sesini koruyarak çeviri yapabilecek.

Video ve podcast gibi içerik üreticilerinin bu özellikten faydalanarak "kendi sesleriyle" dünyaya ulaşabileceği, çevrilen seste orijinal konuşmacının "aksanını" da koruyabileceği bilgisi paylaşıldı.

MUCİZE Mİ TEHLİKE Mİ?

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na verdiği röportajda deepfake teknolojisini değerlendirdi.

Deepfake teknolojisinin ciddi anlamda fayda sağlayabileceğini ancak kötü ellerin elinde de seçimlere olumsuz etki yaratabileceğini kaydeden Kırık, "Artık öyle bir noktadayız ki gözünüzle görseniz de kulağınızla işitseniz de inanmayacağınız bir noktaya doğru evrilmeye başladı. Ve artık bundan sonra sesler görüntüler gerçek bile olsa 'deepfake' deyip işinden içinden çıkılabilme durumu bile söz konusu olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber