Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın Mondros'tan farkı

9 Eylül’de İzmir’e girildikten sonra Damat Ferit Paşa 21 Eylül 1922’de ülkeden kaçtı. Bursa savaşsız alındıktan sonra, ordularımız Trakya’yı da kurtarmak için Çanakkale ve İstanbul yönünde ilerler. Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu İtilaf Devletleri kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru yönelir. Fransız ve İtalyan birlikleri geri çekilir. Fransız Fevkalade Komiseri General Pelle, Mustafa Kemal İle görüşmek üzere İzmir’e gider. “Tarafsız Bölge” adıyla andığı bir bölgeye ordularımızın girmemesini söylese de Atatürk böyle bir bölge tanımadığını, Trakya’yı da almadıkça, ordularımızın ilerleyeceğini söyler. Ankara’nın Hükûmeti İstanbul ve Çanakkale boğazlarının denetimi isteğini İngiltere başbakanı Lloyd George reddeder. Birliklere savaş pozisyonu alması emrini verir ama Harington ateş açılmamasını ister. Türk birlikleri, İngiliz direnişi ile karşılaşmadan tarafsız bölgeye girerek Çanakkale Boğazı’na doğru ilerler. Bu arada İngiltere’de, Türklerle savaşılmasını istemeyen Winston Churchill’in başını çektiği bir grup bakan istifa eder.

23 Eylül 1922 tarihli, İtilaf devletleri Dışişleri Bakanları imzasıyla gelen nota ile askeri harekatın durdurulması ve barış konferansının toplanması talep edilir. Atatürk, 29 Eylül 1922’de verdiği cevapta, Mudanya Konferansı’na katılmayı kabul ettiğini bildirir. Konferansa olağanüstü yetkiyle, Batı Cephesi Orduları Kumandanı İsmet (İnönü’yü) Paşa’yı delege atar.

3 Ekim 1922’de Mudanya’da İsmet Paşa’nın başkanlığında, İngiltere Delegesi General Harington, Fransa Delegesi General Charpy, İtalya Delegesi General Monbelli’den oluşan konferans toplanır. İsmet Paşa, generallere masadaki yerlerini göstererek olası “başkanlık” tartışmasının önüne geçer. Konferansın başkanı İsmet Paşa’dır.

İlk gün konferansın, Doğu Trakya’yı yalnızca Yunanlılardan boşaltmak mı yoksa Türkiye’ye devirle mi yetkili olduğu tartışılır. Generaller, yalnız boşaltmayı sağlamakla görevli olduklarını söyler. Kırkağaç Kasabası’nın durumu tartışılır. İkinci gün İsmet Paşa, Ankara’ya danıştıktan sonra Doğu Trakya, Yunan ordusundan boşaltıldıktan ve Türklere teslim edildikten sonra müttefiklerin de derhal bölgeden çekilmesini ister. Müttefikler, Mudanya kararlarının hükümetlerin onayından sonra yürürlük kazanmasını önerdi. İsmet Paşa ise konferans biter bitmez Türk birliklerinin ileri harekete geçeceğini söyler. Ayrıca, Trakya’ya geçirilecek jandarma birliklerinin sayısına dair herhangi bir yükümlülük üstlenmeyi reddeder. Karaağaç konusunda da bir anlaşmaya varılamaz.

5 Ekim’de Ankara’da alınan direktifle, Doğu Trakya’nın 30 gün içinde devredilmesi, Karaağaç’ın tesliminin de tartışılamayacağı belirtilir. General Charpy, Trakya’nın teslimini kabul eder ama Harrington ve Monbelli yetkisizliklerini öne sürerek reddederler. Konferans’a 24 saat ara verilerek müttefik generaller, hükümetlerinin talimatlarını almak üzere İstanbul’a giderler.

6 Ekim’de Fransa ve İtalya, İsmet Paşa’nın fikrini kabul ettiklerini belirtir. Böylece İngiltere yalnız kalır. Aynı gün TBMM ordusunu temsilen Refet Bele komutasındaki bir askeri birlik İstanbul’a girer.

7 Ekim’de İsmet Paşa, Yunanistan’ın asker ve sivil esirleri konferansın sonunu beklemeden serbest bırakmasını ister. Devletler hükümetlere danışacağını belirtince görüşmelerin uzayabileceğinden dolayı Ankara, bu konudaki ısrardan vazgeçer.

8 Ekim’de Çanakkale ve Kocaeli yarımadasında tarafsız bölgede Türk kuvvetlerinin ilerleyişinin durdurulması ister. İsmet Paşa, ilerlemenin değil bir iç düzenlemenin söz konusu olduğunu, ayrıca tarafsız bölge diye bir yer tanımadığını söyler.[*]

11 Ekim’de Yunan delegenin yetkisiz olduğu için imzalamadığı protokol için müttefikler, Yunan hükümetinin onayı olmasa da kendi açılarından bağlayıcı olduğunu kabul ederler. Diğer devletlerin imzalamasıyla Mudanya Ateşkes (Mütareke) Antlaşması kabul edilir.

Mütarekenin sonucunda Kurtuluş Savaşımızın askeri aşaması sonlanır. Artık Lozan Barış Görüşmeleri’ne geçilecektir.

ANTLAŞMANIN MADDELERİ

1. Türk-Yunan güçleri arasındaki çatışmalar sona erecek.

2. Meriç Nehri'ne kadar olan Doğu Trakya'yı Yunan kuvvetleri 15 gün içinde boşaltacaklar.

3. Doğu Trakya TBMM'ye bırakılacak.

4. İstanbul, Boğazlar ve çevresi TBMM Hükümeti'ne bırakılacak.

5. İtilaf Devletleri'nin askerleri, barış antlaşması yapılıncaya kadar İstanbul'da bulunacak.

6. Barış yapılıncaya kadar Türk kuvvetleri Çanakkale ve İzmit Yarımadası'nda belirlenen sınırlardan ileriye geçemeyecekler.

ANTLAŞMANIN SONUÇLARI

İngiltere’de Loyd George Hükümeti istifa etmiştir. İstanbul ve Doğu Trakya savaşılmadan kurtarılmıştır. Mütarekesi gereği Trakya topraklarının teslimi yapılırken Türkiye’yi temsil edecek kişi olarak Refet Paşa; İstanbul komutanı olarak da Millî Müdafaa Umumi Katibi Selahattin Adil Paşa görevlendirilir. Refet Paşa, 19 Ekim tarihinde TBMM Muhafız Grubu’ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal vapuru ile Mudanya’dan ayrılıp İstanbul’a gelir. Ardından “İstanbul Komutanı” sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul’a gelir.

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI'NDAN FARKI

Mondros, 1. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı’nın teslimiyet antlaşmasıdır. İşgalin önünü açmıştır. Mudanya ise milli mücadelenin başarısının antlaşmasıdır, Türkiye’nin dünyaca tanınmasının ve kalıcı barışın önünü açmıştır.

Mondros’ta Çanakkale ve İstanbul Boğazlarının açılması, Karadeniz’e serbestçe geçişin temini ve Çanakkale- İstanbul istihkâmlarının İtilaf Devletleri tarafından işgali sağlanacaktı. İtilaf Devletlerinin bütün esirleri ile Ermeni esirleri kayıtsız şartsız İstanbul da teslim edilecektir. Oysa Çanakkale ve İstanbul Boğazları, Mudanya ile Türklere geçti. Mondros’ta 7. Madde gereği İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durumun ortaya çıkması halinde, herhangi bir stratejik yeri işgal hakkına sahip olacaktı. Kaldı ki böyle oldu. Dahası İtilaf Devletleri, Osmanlı tersane ve limanlarındaki vasıtalardan istifade sağlayacaktı. Mudanya ile tersanelerimizi sadece biz kullanır duruma geldik. Mondros sonrası Sevr Antlaşması ile işgal edilen ve bize bırakılan topraklar şöyleydi.

[*] Hacı Tonak, “Mudanya Mütarekesi’nin aşamalarını hiç merak ettiniz mi?”, 12.12. 2018, erişim tarihi 23.9.2019, http://www.belgeseltarih.com/mudanya-mutarekesinin-asamalarini-hic-merak-ettiniz-mi/

Sonraki Haber