Muhtarlara yurt dışı gezisi
Sayıştay, Giresun Espiye Belediyesi tarafından ilçe muhtarları için yurt dışı gezisi düzenlendiğini tespit etti. İstanbul Sarıyer Belediyesinin de ana hizmet binası olarak kullandığı taşınmazın, yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığı belirlendi.
Sayıştay'ın belediyelere ilişkin hazırladığı 2023 yılı denetim raporlarında, belediyelerde dikkat çeken hatalı ve mevzuata aykırı işlemler yer aldığı belirtildi. Giresun Espiye Belediyesine yönelik raporda, tasarruf genelgesine aykırı gezi organizasyonu düzenlendiği kaydedildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Belediye tarafından ilçe muhtarları için yurt dışı gezi organizasyonu düzenlendiği görülmüştür. Belediye tarafından ilçe muhtarları için yurt dışı gezi organizasyonu düzenlenmesi, tasarruf genelgesinin temsil ve ağırlama ödeneklerinin zorunlu haller dışında kullanılmayacağı ve uluslararası toplantılar ile millî bayramlar hariç açılış, konferans, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi düzenlenemeyeceği hükmüne aykırılık teşkil etmektedir. Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi hükümlerine uygun bir şekilde azami tasarruf anlayışı içinde kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılması gerekmektedir.”
KİRALIK TAŞIT SAYISINDA ARTIŞ
İstanbul Sarıyer Belediyesine yönelik hazırlanan raporda ise idarenin, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında 2023 yılı sonuna kadar azaltması gereken hizmet alımı suretiyle edindiği taşıt sayısını azaltmadığı aktarıldı. Raporda söz konusu bulguya ilişkin şu ayrıntılara yer verildi:
"Yapılan incelemede, hizmet alımı suretiyle edinilen taşıt sayısının 2020 yılında 193 adet olduğu, 2023 yılı sonunda bu sayının 204 adete yükseldiği; buna göre tasarruf tedbirleri kapsamında azaltılması gereken kiralık taşıt sayısının artış gösterdiği görülmüştür. Denetim tespiti üzerine, idare tarafından, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin Kapsam maddesinde belediyelere yer verilse de, bu hususun araçların azaltılmasına ilişkin kısmıyla ilgili olmadığı, gerekli bilgi ve belgelerin alınması konusunda geçerli olduğunun düşünüldüğü, bağımsız ve Cumhurbaşkanlığı tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişiliği bulunan mahalli idarelerden olan belediyelerin Cumhurbaşkanlığının hiyerarşik yetkisine dahil olmadığı ancak her durumda verimliliği ve etkinliği sağlamak için araç sayısının azaltılması için çalışmaların devam edeceği ifade edilmiştir. Sonuç olarak, hizmet alımı suretiyle edinilen taşıt sayısının kamu tasarruf tedbirleri kapsamında azaltılması gerektiği değerlendirilmektedir."
HASSASİYET GÖSTERİLECEĞİ İFADE EDİLDİ
Sayıştay 2023 yılı denetim raporunda ayrıca Sarıyer Belediyesinin ana hizmet binası olarak kullandığı taşınmazın, yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığı bildirildi. Raporda şu ifadeler yer aldı:
"Yapılan incelemede, belediye tarafından ana hizmet binası olarak kullanılan taşınmazın yapı kullanım izin belgesinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Denetim tespiti üzerine, idare tarafından, Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Yapım İşinin A, B ve C bloklar olarak inşa edilmek üzere ihalesinin yapıldığı; başkanlık makamı oluru ile A ve B blokların bütünüyle tamamlanmış olduğu, C bloğun ise Boğaz Müzesi yapılması amacıyla sadece betonarme karkas olarak tamamlandığı ve bu şekilde söz konusu yapım işinin geçici kabulünün yapılarak A ve B blokların işletmeye alındığı; sonrasında tüm dünyayı sarsan pandemi salgını nedeniyle yaşanan süreç ve ekonomik zorluklar nedeniyle yapımı planlanan C blok Boğaz Müzesi ince işlerinin yapımına başlanılamadığı, C blokta yapımı planlanan imalatlar ile ilgili gerekli proje ve diğer çalışmaların devam etmekte olduğu, bulguda bahsi geçen uygulamanın yerine getirilmesi için gerekli hassasiyetin gösterileceği ifade edilmiştir.”
‘RUHSATLANDIRILMASI GEREKİR’
Raporda ifade edilen bulguya ilişkin şu önerilerde bulunuldu:
“İdare cevabında yer verilen C blok kısmı yapımına engel ekonomik nedenler dışında, A ve B blokların kullanıma açılabilmeleri için, imar mevzuatına uygun yapılıp yapılmadıklarının ruhsatlandırılması gerekmektedir. İdare binası için yapı kullanma izin belgesinin alınması ya da faaliyetlere imara uygun olduğu ruhsatlandırılmış yapılarda devam edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir."
ŞARTLI BAĞIŞ AMACI DIŞINDA KULLANILDI
Aydın Didim Belediyesine yönelik raporda, alınan şartlı bağışların amacı dışında kullanıldığı bulgusuna yer verildi. Raporda şöyle denildi:
"Kamu idaresi tarafından ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmak üzere alınan şartlı bağışların ağaçlandırma faaliyeti dışındaki harcamalarda kullanıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede, ağaçlandırma çalışmaları için şartlı olarak 4 milyon 447 bin 500 TL bağış toplandığı, toplanan bağışın yalnızca 1 milyon 951 bin 438 TL’lik kısmının ağaçlandırma çalışmaları için kullanıldığı, kalan 2 milyon 496 bin 61 TL’lik kısmının ise muhtelif cari harcamalarda kullanıldığı tespit edilmiştir. Kamu İdaresi tarafından bulguda yer alan tespite katılınmış, düzeltme işlemlerine başlanılacağı bilgisi verilmiştir. Kamu idaresi tarafından tahsil edilen şartlı bağışların amacına uygun olarak kullanılması gerekmektedir."