Mukadderat filmine seyirciden tam not

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ikinci gün tamamlandı. Nadim Güç'ün yönetmenliğini üstlendiği filmde Nur Sürer, Osman Sonant, Aslıhan Gürbüz ve Şirin Sultan Saldamlı rol aldı. Film seyirciler tarafından ayakta alkışlandı

Bu yıl 61.’si düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ikinci gününde “Mukadderat” filminin gösterimi yapıldı.

MUKADDERAT AYAKTA ALKIŞLANDI

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışan filmin yönetmen koltuğunda Nadim Güç oturuyor. Film dünya prömiyerini ilk kez Altın Portakal Film Festivali’nde yaptı.

Gerçek bir hayat öyküsünden hareketle “Elalem ne der?” klişesini, mahalle baskısını eleştiren filmde Cide’de yaşayan ve eşini kaybeden Sultan’ın “yapamazsın” denilen her şeyi başarması anlatılıyor.

Nur Sürer, Osman Sonant ve Şirin Sultan Saldamlı’nın rol aldığı filmin gösterimi Antalya Atatürk Kültür Merkezi Aspendos salonunda yapıldı. Seyirciler film bitiminde yapım ekibini ve oyuncuları ayakta alkışladı.

YOLUMUZUN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜRTTÜNÜZ

Filmin ardından düzenlenen söyleşide konuşan Nadim Güç çok önemli bir oyuncu kadrosu ile çalıştığı için mutlu olduğunu söyledi.

Bir kadın hikayesi anlatmanın çok zor olduğunu belirten Güç, her anlatılan hikâyenin ütopya olduğunu ve bu hikayeleri gerçek hayatta da görmeyi dilediğini ifade etti. Güç, “Yolumuzun doğru olduğunu düşündürttünüz bize. Ben kendimi şanslı hissediyorum. Kadın hikâyesi anlatmak çok zor. Her anlattığınız hikâye ütopya oluyor.” İfadelerini kullandı.

‘İYİ BİR YÖNETMEN İYİ BİR HİKÂEYNİN ARKASINDAN KOŞAR’

Oyuncu Nur Sürer, filme gösterilen ilgi için teşekkür etti. Seyircilerin filmi beğenmesinin kendisini mutlu ettiğini söyleyen Sürer, filmin çekimlerinin yapıldığı Cide halkının kendilerine çok güzel ev sahipliği yaptığını kaydetti. Sürer, “İyi bir yönetmen, iyi bir hikayenin arkasından koşar. Biz çalışırken de çok mutlu olduk. Şahane bir yerde çalıştık. Bize çok iyi davrandılar. Kadının kendini bulması, hemen başka bir şeyle uğraşması, kasabada kadının kendini bulması benim çok hoşuma gitmişti. Size de iyi bir şekilde geçtiyse çok mutluyuz.” dedi.

‘ABARTIYORUZ SANMIŞTIM’

Oyuncu Osman Sonant ise, “Kahvehanede otururken arkamdaki masada bu konuşuluyordu. Mirasta kadına pay verilip verilmemesi. Biz daha o sahneyi çekmemiştik. Ben bunu duyana kadar ütopik buluyordum bazı şeyleri. Karikatürize mi ediyoruz diye düşünüyordum ama Cide’ye gidince gördüm ki az bile yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Senarist Erdi Işık da Cideli olduğunu ve filmdeki bütün karakterlerin kendi yaşamındaki karakterler olduğunu belirtti.

GERÇEK BİR GÜÇLÜ KADIN FİGÜRÜ: SULTAN

Eşini kaybettikten sonra yalnız kalma korkusu yaşayan Sultan, çocuklarına hemen evlenmek istediğini söyler. Ancak çocukları bunu doğru bulmazlar. Bir yandan kendine iyi bir eş adayı ararken bir yandan ticarete atılır ve "bir kadın olarak yapamazsın" dedikleri her şeyi yapmaya başlar. Evini pansiyona çevirip işletir, pazarda bir tezgâh açar ve erkek satıcılarla mücadele eder. Sultan'ın bu tavrı ilçedeki diğer kadınlara da örnek olur ve onlar da eşlerinden bağımsız bir hayat yaşayıp Sultan gibi pansiyonda ve pazarda çalışmaya başlarlar. Sultan'ın bu mücadelesi ilçedeki kadınların da örgütlenmesini, kendi kimliklerini kazanmasını sağlamıştır.

Sonraki Haber