Mülakat sorunu çözülmedi muhalefet atağa geçti

Hükümetin yıllardır çözemediği mülakat sorunu, muhalefet tarafından bir silah olarak kullanılıyor. Sistem kamuoyunun beklentileriyle örtüşmüyor. İşe alımlarda güvenlik soruşturması ve KPSS puanının yeterli olacağı belirtiliyor.

Kamuya giriş sınavlarında mülakat süreçleri eleştirilere neden oluyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da mülakatlarda sorulan sorular, bir puanla hak kaybı yaşayan vatandaşların isyanı gündemde. Vatandaşlar, sendikalar, barolar, zaman zaman yaptıkları açıklamalarla “mülakat tiyatrosu”na son verilmesini söylüyorlar. Yazılı sınavlarda yüksek puan alan kişilerin mülakatta elenmesi, düşük puan alanların sınavı kazanması sınavları hak edenlerin değil, “torpillilerin” işe alındığı tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Muhalefetin hükümete karşı “koz” olarak kullandığı sistemin yerine liyakata dayalı merkezi yerleştirme sisteminin getirilmesi isteniyor.

ÖĞRETMENLER ATAMA HAYALİNİ YİTİRDİ

Son olarak 15 bin öğretmen atamasında yapılan sözlü sınavda usulsüzlük yapıldığına ilişkin ortaya atılan iddialarla gündeme gelen mülakat sorunu sosyal medyada gündem oldu. Vatandaşlar, mülakatlarda haksızlık yapıldığına ve sorulan soruların anormal olduğuna dair binlerce paylaşımda bulundu. Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) yüksek puan alan, hatta dereceye giren öğretmenler, düşük mülakat notları nedeniyle atanma hayalini yitirdi.

KAMU-SEN: SUBJEKTİF DEĞERLENDİRMEYE GEREK YOK

Kamu- Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konuya ilişkin Aydınlık'a konuştu. Kahveci, mülakat sisteminin yanlış olduğunu yıllardır anlattıklarını söyledi. Kahveci, şöyle dedi:

“Geçmişten bu güne net bir tavrımız var. Yıllardır mülakatın ilk göreve başlama ve görevde yükselmede doğru olmadığını söylüyoruz. Yine aynı noktadayız. Merkezi sınav puanı yeterli. Ayrıca mülakat ile subjektif bir değerlendirmeye gerek yok. Eğer kamuya alınacak ya da görevinde yükselecek kişiye ilişkin bir güvenlik sorunu varsa zaten bunu devlet kurumları araştırmalarıyla ortaya koyacak. Terörle, FETÖ ile irtibatlı kimselerin kamuda olmasına izin vermeyiz.”

EYLEM PLANINDA YER ALMADI

Öte yandan İnsan Hakları Eylem Planında mülakatların kaldırılacağına dair bir maddenin yer aldığı

geçen şubat ayında basına yansıdı. Haberde “İnsan Hakları Eylem Planı’na göre kamu görevine ilk defa yapılacak atamalarda, görevin niteliğinin gerektirdiği haller dışında mülakat kaldırılacak. Atamalar sadece merkezi sınav sonuçlarına göre yapılacak” denildi. Ancak geçen mart ayında açıklanan İnsan Hakları Eylem Planında mülakatlara ilişkin bir madde yer almadı.

7 Temmuz 2018'de Aydınlık Gazetesi "KAMU ALIMLARINDA MÜLAKAT KALDIRILSIN" manşetiyle çıktı.

ERDOĞAN 'DEĞERLENDİRECEĞİZ' DEMİŞTİ

Mülakat sorunu zaman zaman hükümetin gündeminde de yer aldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2020 yılında partisinin bazı milletvekilleriyle bir araya geldi. Toplantıda bir milletvekili, kamuya alımlarda mülakatın çok zaman aldığını ve büyük bir sorun haline geldiğini belirtti. Erdoğan kabine toplantısında bu konuyu değerlendireceklerini söyledi ancak konu bir daha gündeme gelmedi.

6 MADDEYLE 'MÜLAKATA HAYIR'IN GERÇEKLERİ

Kamu-Sen'in 2018 yılında hazırladığı “Kamuda mülakata hayır” raporunu inceledik. Raporda yer alan “Kamuda mülakata neden hayır” bölümünde şunlar yer aldı:

  • Mülakat liyakate aykırıdır
  • Mülakat subjektif bir seçim yöntemidir
  • Mülakat kamuda belli odakların yapılanmasına imkân verebilecek bir uygulamadır
  • Mülakat komisyon üyelerinin hatalarına açık bir uygulamadır
  • Mülakat komisyonu üyeleri bu iş için eğitim görmemiştir
  • Mülakat sınavlarında adayın komisyonu yanlış yönlendirme ihtimali vardı

Raporun sonuç ve öneriler bölümünde, mülakat sisteminin devlete özel sektör anlayışını getireceği kaydedildi. Ayrıca “15 Temmuz süreci ile ortaya çıkan birlik, beraberlik ve dayanışma arzusunun tamamen sübjektif nitelik taşıyan sözlü sınavlarla kırılması, kamuoyunun beklentileriyle örtüşmemektedir” denildi. “Devletin güvenliğinin adaylarla yapılacak sınırlı süreli bir görüşme ile sağlanması mümkün değildir” ifadelerine yer verilen raporda, kamuya yazılı sınava dayalı bir atama ve terfi sistemi getirilmesinin sorunu çözeceği bildirildi.

ÖĞRETMEN ADAYLARI İTİRAZ EDEBİLİR

Öte yandan MEB öğretmen adaylarının sözlü sınav sonuçlarına ilişkin itirazları 3-7 Ocak 2022 tarihleri arasında yapabileceğini ve 14 Ocak 2022 tarihinde sonuçların açıklanacağını bildirdi.

KILIÇDAROĞLU MEB'E GİTTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mülakat sorununu görüşmek üzere Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) gitti. Randevusu olmadığı için içeri alınmayan Kılıçdaroğlu, MEB binası önünde bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, “Gencecik evlatlarımıza yazıktır, günahtır. Düne kadar mülakatlarda artı 3 eksi 3 arasında puan verilecektir şeklindeki uygulama neden terk edildi? Kimin talimatı ile? Saray’ın talimatı ile iş yapanları ben muhatap almam. Benim muhatabım, hedefim, sarayda oturup haksızlık yapan kişilerle hesaplaşmaktır” dedi.

BAKAN: EMRİVAKİ GÖRÜŞME TALEBİ KARŞILANAMAZ

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyareti öncesi açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise “Bakanlığımızın kapıları herkese açık. Kamuoyunu yanlış yönlendirerek maksadını aşan, emrivaki şekilde yapılacak görüşme talebini karşılamamız beklenmesin” ifadelerini kullandı.

7 Ağustos 2019'da Aydınlık Gazetesi "KAMUDA MÜLAKATLAR KALDIRILSIN" manşetiyle çıktı.

MEB: DANIŞTAY KARARI YOK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 bin öğretmen atamasında yapılan sözlü sınava yönelik “Danıştayın verdiği bir karar var. Mülakatta artı 3 eksi 3 puan verebilirsiniz diyor. Bir puan aralığı belirliyor. Aldığı puanla, yazılıda aldığı, KPSS’de aldığı puanla mülakatta verilecek puanın aralığını belirliyor. Buna uymuyorlar. Yani Danıştay kararına uymuyorlar" açıklamasında bulundu. Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına ilişkin MEB şu değerlendirmede bulundu:

“Danıştay kararı yoktur. Kılıçdaroğlu’nu söz konusu Danıştay kararını açıklamaya davet ediyoruz.”

BUGÜN MECLİS'E SUNULACAK

Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal meslek kanununa ilişkin açıklama yaptı. Ünal, öğretmenlik meslek kanununa ilişkin kanun teklifinin bugün Meclis Başkanlığına sunulacağını söyledi. Ünal, “Bu kanunla öğretmenlik mesleğini kariyer haline getiriyoruz. Meslekte 10 yılını tamamlayanlar uzman olacak ve 1000 TL maaşları artacak. Başöğretmen unvanı alanların maaşları 2 bin TL olarak artacak. Kanun 12 maddeden oluşuyor. Yürürlük tarihi 2023 olarak düzenlendi” dedi.

HDP GÜVENLİK SORUŞTURMASININ 'YANLIŞ' OLDUĞUNU SAVUNDU

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında

bazı öğretmen adaylarının sınav sonuçlarını basın mensuplarına gösterdi. Bu konuyu daha önceki dönemde eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a bizzat ilettiğini anlatan Gergerlioğlu, "Kendisi bana, mülakat öncesi güvenlik soruşturması yaptıklarını söyledi. Yani, mülakata girdiğinizde güvenlik soruşturmanızda Ak Parti'li ve MHP'li olmadığınız çıkarsa atanma şansınız yok" ifadesini kullandı.

Sonraki Haber