Münih Güvenlik Konferansı'na davet edilmeyen İran tepki gösterdi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İran'ın Münih Güvenlik Konferansı’na davet edilmemesinin konferansın güvenirliğine darbe vurduğunu dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

“BU YILKİ KONFERANS GÜVENLİK ADINA SAVAŞ VE SAVAŞ İSTEYENLER İÇİN DÜZENLENMİŞTİR”

Almanya'da 17-19 Şubat'ta düzenlenen 59. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'na İran’ın davet edilmemesine tepki gösteren Kenani, "Batı'nın dünya üzerindeki hakimiyeti tehlikeye düşmüştür. Münih Güvenlik Konferansı'nda bu belliydi ve inanıyoruz ki bu yılki konferans güvenlik adına savaş ve savaş isteyenler için düzenlenmiştir." ifadelerini kullandı.

Kenani, güvenlik adına düzenlenen bir konferansın uluslararası toplumun tüm üyelerine görüşlerini beyan etmeleri için eşit fırsat sağlaması gerektiğini söyledi.

İran’ın bölgesel güvenliğin sağlanmasında önemli ülkelerden biri olduğunu ifade eden Kenani, Münih’e İran ve Rusya gibi ülkelerin davet edilmemesiyle "uluslararası düzen ve güvenlik konusunda çok taraflı görüşleri ortaya koyma fırsatının kaçırıldığını ve tek taraflılığa zemin oluşturulduğunu" dile getirdi.

Bu şekilde Münih Güvenlik Konferansı'nın güvenilirliğine “köklü ve ciddi bir darbe” indirildiğini savunan İranlı Sözcü, bir başka hatanın da İran yerine “kimliği bilinmeyen kişiler” olarak nitelediği Tahran yönetimi muhaliflerinin davet edilmesi olduğunu ifade etti.

Kenani, "Vatandan kaçan, devrik bir diktatörün oğlunun Münih Güvenlik Konferansı’na davetli olması, büyük İran ulusuna saygısızlıktır ve uluslararası güvenlikte etkili olduğunu iddia eden bir konferans için büyük bir itibarsızlık ve skandaldır." değerlendirmesinde bulundu.

İRAN, İSRAİL GEMİSİNE SALDIRI İDDİASINI KABUL ETMİYOR

Kenani, İsrail’in İran'ın bir gemiye saldırdığı iddialarına ilişkin ise şunları söyledi:

"Bu suçlamayı şiddetle reddediyoruz. ABD gibi siyonist rejim de İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı suçlamalarda bulunmaya alışmıştır. İran, uluslararası sularda güvenliği sağlamada etkili ülkelerden biridir ve ilgili uluslararası kurumlarla çalışmalarını sürdürmektedir."

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), İsrailli milyarder Eyal Ofer'in gemilerinden birinin geçen hafta Basra Körfezi'nde İran gemileri ve insansız hava araçları tarafından saldırıya uğradığını öne sürmüştü. KAN'ın haberinde saldırının hafif atlatıldığı ve can kaybının olmadığı aktarılmıştı.

Sonraki Haber