Münih Güvenlik Konferansı’nda gündem Libya

Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde Berlin'deki Libya zirvesinin devamı niteliğinde Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrası açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Maas, 'Tüm taraflar Berlin Konferansı'ndaki hedefleri tekrar teyit etti' dedi.

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin canlandırılması amacıyla düzenlenen Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısı Almanya'nın Münih kentinde yapıldı. Başkent Berlin'de 19 Ocak'ta düzenlenen Libya Konferansı'nın devamı niteliğindeki Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısına, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ev sahipliği yaptı.

LİBYA MASAYA YATIRILDI

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantıya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Mısır, İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden temsilciler katıldı. Toplantıda, Libya'da ateşkes ve silah ambargosunun uygulanması konuları görüşüldü.

LİDERLER DAHA ÖNCE BİR MUTABAKAT ÜZERİNDE ANLAŞMIŞTI

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daveti üzerine, 19 Ocak'ta, aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da bulunduğu devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Libya Konferansı yapılmıştı.

MASS'TAN AÇIKLAMA: TÜM TARAFLAR ANLAŞTI

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Münih'teki Libya toplantısı hakkında yaptığı açıklamada, "Tüm taraflar Berlin Konferansı'ndaki hedefleri tekrar teyit etti" dedi.

GELECEK AY İTALYA'DA TOPLANILACAK

İtalya, ateşkes ve silah ambargosu uygulamalarındaki ilerlemeyi görüşmek için gelecek ay Libya toplantısına ev sahipliği yapacak.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın Münih kentinde, Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin canlandırılması amacıyla düzenlenen Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısından sonra açıklamalarda bulundu. Libya'da ateşkesin bağlayıcı şekilde sağlanmasının bundan sonraki siyasi süreç için önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Bundan sonra Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası örgütlerle de neler yapacağız onları konuştuk. Biz de Türkiye olarak tek çözümün siyasi çözüm olduğunu ve bunun için de (Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife) Hafter'in ihlallerinin ve saldırganlığının durdurulması gerektiğini vurguladık" diye konuştu. Bir sonraki Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısının Roma'da yapılacağını belirten Çavuşoğlu, "Tarihini İtalyanlarla belirleyeceğiz" dedi.

Sonraki Haber