Münih Konferansı bugün başlıyor

Atlantik merkezlerinde “uluslararası siyasetin Davos’u” olarak görülen Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor.

İki sene önce “Batısızlığın Ötesinde” başlığıyla toplanan zirvenin 18-20 Şubat arasında yapılacak oturumlarının ana temasını “kolektif çaresizliği aşmak” oluşturuyor. Bu kapsamda öne çıkan konu başlıkları ise iklim krizi ve Afganistan’dan Ukrayna’ya uzanan güvenlik endişeleri.

Toplantıda konuşma yapması beklenen isimler arasında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel yer alıyor.

İMAMOĞLU VE BARZANİ DE DAVETLİ

Türkiye'den geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ve uzaktan bağlantı yöntemiyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konferansa katılmaları, ayrıca konferans sırasında ikili görüşmeler yapmaları bekleniyor.

Bu yıl ilk defa “dünya metropollerinin demokrasilerdeki önemi” başlığı altında belediye başkanları da toplantıya davet edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bu oturumda bir konuşma yapacağı belirtildi. Bu oturumun diğer konuşmacılarının Berlin, Budapeşte ve Varşova Belediye Başkanlarının da katılması bekleniyor.

Rudaw’ın son dakika haberine göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani de davetliler arasında yer alıyor.

Sonraki Haber