MÜSİAD: Elektriklide ÖTV'den değil MTV'den indirin

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), 104’üncü Genel İdare Kurulu Toplantısı, MÜSİAD Bursa Şubesi ev sahipliğinde düzenlendi. Toplantının ana konusu “Otomotiv Teknolojileri ve Yan Sanayisinde Yeşil Dönüşüm” oldu. Toplantıda otomotiv sanayisinin dönüşünü için 14 temel görüş ve öneri açıklandı. Bunlar şu şekilde sıralandı. Öneriler içerisinde özellikle karbon ayak izinin azaltılması için zaruri olan elektrikli araçlara genişe ilişkin şu görüş dikkat çekti: “Ülkemizdeki otomobil üreticilerinin ürettikleri, yarı elektrikli (Hibrit) araçların, ÖTV’lerinde indirim yapılmasından ziyade, yıllık MTV ödemelerinde kayda değer indirim yapılarak, vatandaşlar teşvik edilmelidir.”

'GEREKİRSE 2 YIL SATILMASIN'

“Bu araçların ivedi satılamaması hususunda şart koşulmalıdır.” denilen öneride şu bilgiler yer aldı: “Yüzde yüz elektrikli araçları alanlara ya da satın alacaklara ve kullananlara da ÖTV ve MTV indirimleri yapılmalı, ancak gerekirse bu araçların 2 yıl satılmaması ya da otoritenin belirleyeceği süre zarfında satılmamaları hususunda şart koşulmalıdır. Engelli muafiyetine ilişkin, araç satın alımlarında yüzde 100 elektrikli veya hibrit araçlar hususunda muafiyet ve destek verilmeli, böylece fosil yakıtlı araç almaları engellenmelidir.”

TOGG'A HURDA TEŞVİKİ!

MÜSİAD ayrıca, çıkarılacak olan yeni bir yasa ile ömrünü tamamlamış araçların piyasadan çekilmesinin, geçen dönemde olduğu gibi ÖTV teşviki ile desteklenerek gerekli düzenlemenin yapılmasını istedi. Bu noktada MÜSİAD olarak tekliflerinin; sağlanacak olan bu hurda ve ÖTV teşvikinin, yerli ve milli üretilecek olan ve 2022 yılında yollara çıkarılması planlanan Türkiye’nin otomobili TOGG’dan araç alacak olan vatandaşlara kullandırılması olduğunu açıkladı

Sonraki Haber