TBMM Başkanı Şentop: ‘’Bu konu Anayasa ve Meclis'in işidir’’

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Cumhurbaşkanlığı adaylık tartışmaları devam ederken konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şentop’un açıklamaları şöyle;

"2018 Nisan ayında yürürlülüğe giren hüküm herkese iki defa seçilme hakkı tanınmıştır. Önceki dönem cumhurbaşkanlığı yapanlara da tanınmıştır. Yeni sistemle birlikte iki defa seçilme hakkı tanınmıştır."

"İki defa seçilmeyle ilgili 2 farklı hüküm var. Birisi 2007 yılında yürürlüğe girip 2018'in Nisan ayında yürürlülükten kalkan bir hüküm. 2018 Nisan ayında yürürlülüğe giren herkese iki defa aday olma hakkı tanıyan hüküm. İki defa seçilme hakkı tanınmıştır."

Daha önce Cumhurbaşkanlığı yapanlara da bu hakkın tanındığını belirten Şentop, yeni sistem ile 101. Maddenin değiştirilerek 101 ve 102. Maddenin birlikte yazıldığına dikkat çekti.

"Yeni sistem döneminden önce 2017'de; yüzde 10, yüzde 5'e indirildi. Bir de daha önce hiç olmayan 100 bin imzayla aday gösterilme eklendi."
"Hukukta itibar, amaçlara ve manayadır. Hukuk kavramların içeriğini değerlendirir ve ona göre karar verir."

2018 yılında değişen sistemle birlikte her vatandaşa iki defa seçilme hakkının verildiğini vurgulayan Mustafa Şentop adaylık tartışmalarına ise ‘’Hukuki bir tartışma yoktur’’ dedi

"Sayın Cumhurbaşkanımızın bu birinci dönemidir. İkinci defa adaylığı normal prosedüre göre olur. Meclis'in karar almasına gerek yoktur." Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Sonraki Haber