Müstesna devrimci müjdeyle anıldı
Hasan Yalçın'ı kaybetmemizin üzerinden 17 yıl geçti. Partili dostları ölüm yıldönümünde mezarı başına gitti. Özlemler bir yana ama ağlamaya, üzülmeye değil, müjde vermeye. Vatan Partisi yöneticileri 'İktidar günleri geldi. Hasan Yalçın saatiyle yürüyoruz' dedi.
Vatan Partisi, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın’ı andı. Ölüm yıldönümünde Cebeci Asri Mezarlığı’nda kabri başında düzenlenen anmaya ailesi, arkadaşları ve çok sayıda Vatan Partili katıldı. Yalçın’ın torunu Özgür Çakmaklı ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür de anmaya katılanlar arasındaydı. Mezarlık girişinden naaşa kadar yapılan sessiz yürüyüşün ardından Yalçın, Atatürk ve arkadaşları ile Tam Bağımsız Türkiye mücadelesinin şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. 1968 gençlik hareketinin de liderlerinden olan Yalçın ayakta gözlerini yummuş, partisinin seçim çalışmaları sırasında vefat etmişti. Yalçın, siyasi kimliğinin yanı sıra edebiyat uzmanıydı ve Türk medyasının da önde gelen isimlerindendi.
Anmada Yalçın’ın kızı Gül Yalçın Çakmaklı, Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Deniz Tokgöz ve Görev Vakfı Ankara Temsilcisi Bayram Yurtçiçek birer konuşma yaptılar.
‘BABAM BÜYÜYEREK YAŞIYOR’
Gül Yalçın Çakmaklı, Hasan Yalçın’ın kızı olmanın bir ayrıcalık olduğunu belirtti. Ondan çok şey öğrendiğini kaydetti. Çakmaklı şöyle konuştu:
“Babamı 23 yaşımdayken kaybetmiştim. Bugün üzerinden 20 sene geçti. Burada gördüm ki babam çoğalarak, büyüyerek yaşamış. Onu hep mektuplarını okuyarak anıyorum ve okudukça içimde yaşadığını görüyorum. Fedakarlığı ve çalışkanlığı ondan aldığımı hissediyorum. İşimden asla geri durmuyorum. Zaman zaman ben de ailemi ikinci plana atabiliyorum. Sadece onun espri yeteneğini alamamışım umarım oğlum Özgür de onu alarak yaşar. Onun kızı olmak benim için büyük bir ayrıcalık. Çok kaliteli ve güzel zamanlarımız oldu. Babamın mücadelesinin başarıya doğru ilerlemesi bizi gururlandırıyor.”
‘BÜYÜK İNSANLIĞIN DEĞERİ’
Meltem Ayvalı, “Hasan Yalçın, onu tanıyan tanımayan herkesin yüreğine ve bilincine işlemiş bir liderdir.” ifadelerini kullandı. Yalçın’a bu sefer Vatan Partisi iktidarını müjdelediklerini anlatan Ayvalı şunları söyledi:
“Yalnızca Aydınlıkçıların bir değeri değildir, Türkiye’nin değeridir. Yükselen Asya’nın, büyük insanlığın değeridir. Vatan Partililer olarak Hasan Yalçınları bağrından çıkaran büyük Türk milletinin ferdi olmaktan gurur duyuyoruz. Yalçın gençlik hareketinden son nefesine her dönem örgütlü bir aydındı. Herkesin saygı duyduğu bir isimdi. Her Vatan Partilinin aklına kazınmış bir öğretisi vardır. Kimimiz Hasan Yalçın saatini dilimizden düşüremeyiz, ki bugün partimiz iktidara yürürken en çok ihtiyacımız olan şeydir. Kimimiz ‘Bir devrimci her konuda en az yarım saat konuşabilmelidir’, yani çok yönlü olabilme öğretisini benimsemişizdir. Kimimiz kitle çalışmasını, kimimiz arkadaşlığı öğrenmişizdir. Beni en çok etkileyense şudur: ‘Partiyi yapan bireyler, aynı zamanda partinin eseridirler’ der. Ne mutlu bize Vatan Partisi iktidarını ufukta görüyoruz. Bu müjdeyi de ona veriyoruz. Bu mutlulukla onu anıyoruz.”
‘YALÇIN’IN YILDIZ’I BÜYÜYOR’
Deniz Tokgöz, Türkiye’nin başarılarının temelinde Hasan Yalçın’ın mücadelesinin yattığını anlattı. Tokgöz, “Burası bizim için anıları yad etme, ağlaşma, geçmişte kalma yeri değildir.” dedi ve ekledi:
“Hasan Yalçınlar, Soner Polatlar, Suphi Karamanlar, Özay Gökçeler ölmüş değildir. Bu devrimciler mücadeleleri ortada kaldığı zaman ölür. Yani hiçbir zaman ölmeyecekler. Sözümüzü yineliyoruz. Hiçbir zaman ölmeyecekler, daima mücadelemizde yaşayacaklar. Buraya her geldiğimizde Hasan Yalçın’ın mezar taşındaki yıldız büyüyor. Çünkü her seferinde müjdelerle geliyoruz. Emperyalist ABD yeniliyor. Asya’dan üretim ve bağımsızlık güneşi yükseliyor. FETÖ eziliyor, PKK gömülüyor. Partimiz 50 yıllık mücadelesinin hakkını alan bir konuma doğru hızla ilerliyor. Rahat uyuyun Hasan Ağabey, mücadeleniz başarıya yürüyor, partiniz aslanlar gibi geliyor.”
‘GÖREV ŞEHİDİMİZ’
Bayram Yurtçiçek, arkadaşlık ilişkilerinden yola çıkarak Yalçın’ın partizanlığını ve devrimciliğini aktardı. Partiye yönelik yıkıcı eylemlere karşı tavrının sert olduğunu bildirdi:
“Hasan Yalçın arkadaşım, yoldaşım ve liderimdi. 1972’de Mamak Askeri Cezaevi’nde mağara denilen ışıksız hücrelerde tanışmıştık. Hasan Yalçın görev şehididir. O partiyi Hasan Yalçın saatine uydurmak üzere iş başında hayatını yitirdi. O Genel Başkan Doğu Perinçek’in bir kelimede ifade ettiği gibi ‘müstesna’ bir devrimciydi. Herkes en iyi arkadaşıymış gibi candan davranırdı. Kibir, gösterişçilik, bireycilik onun lügatında yoktu. Anadolu’nun dervişan özelliklerini onda görürdük. Beraber tatil yapardık. Tatilde bile öncelikli işi devrimci davaydı. Dönekleri gözünden tanırdı. Aydın uzmanıydı. Sıkı bir edebiyatçıydı. Partiyi oya gibi işleyen bir örgütçüydü. Parti onun her şeyiydi. Partiye halel gelecek, zarar verecek girişimlere karşı net bir tavrı vardı. Bugün partimize yönelik bazı küçük hesaplar içinde olanları, adını kullananları sopayla kovalardı. Dönekler serisine birkaçını daha katardı.”