Müzik sınırlaması gevşetildi, o cümleye tepki geldi
Erdoğan’ın açıklamasındaki ‘gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur’ sözleri sosyal medyada tepkilere neden oldu. Sanatçılar salgınla zorlaşan yaşam koşullarını hatırlattılar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, müzikle ilgili sınırlamanın 24:00’a çekileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı’nın, müzik sektörü tarafından uzun süredir beklenen bu müjdeyi duyurmasının ardından kurduğu cümle ise tepkilere yol açtı. Erdoğan şunları söyledi: “1 Temmuz itibariyle başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamaların tümünü kaldırıyoruz. Müzikle ilgili sınırlamayı da, daha ileri bir saat olan 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar. Gece, kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur."
15 aydır süren koronavirüs salgınıyla beraber müzik sektörü durmuş, müzisyenler ve sahne emekçileri geçim zorluğu yaşamaktaydı. Yaz dönemine girilirken kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte müzikli mekanların ve sahnelerin açılarak müzik sektörünün de çalışmaya başlaması bekleniyordu. Mekanlar ve etkinliklerle ilgili saat sınırlamasının 1 Temmuz’dan itibaren 24:00’a çekilmesiyle birlikte müzik sektörünün de çalışma koşulları düzelecek.
SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI
Erdoğan’ın açıklamasındaki “gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur” sözleri ise sosyal medyada tepkilere neden oldu. Öte yandan açıklamanın dünya müzik gününde yapılmış olması, müzisyenler arasında kasıtlı bir eylem olduğu düşüncesine yol açtı. Başta müzisyenler olmak üzere, çok sayıda sanatçı twitter üzerinden tepkilerini dile getirdi. Piyanist Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, dünya müzik günü ile ilgili paylaşımlar yaptı. Onay şunları paylaştı;
“Müzik insanlığın ilk günlerinden bugüne, sevincimize, hüznümüze, birlikteliğimize ve yalnızlığımıza eşlik eden, sihirli bir dünya…”
“‘Müzik öyle bir denizdir ki, ben paçaları sıvadım ama henüz içine giremedim.’ Dede Efendi”
“‘Hayatta müzik gerekli mi? Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir.’ Atatürk”
Birçok şarkıcı da “kusura bakıyoruz” etiketiyle yaptıkları paylaşımlarda “yıllardır verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim” ifadelerini kullandı.
Armağan Çağlayan ise “Müzik yasağı Bilim Kurulu’nun önerisi mi acaba?” sorusunu sordu.
İLETİŞİM BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, müzikli eğlence mekanlarının gece çalışma saatlerinin, tüm dünyada normal zamanlarda bile belirli bir zaman dilimine göre düzenlendiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dünyada da benzer örnekleri olan bu uygulamaya ilişkin genel bir kaideye işaret ettiğini belirterek, "Siyasi bocalamalarını toplumsal kutuplaşma çabalarıyla örtmeye çalışanların türlü çarpıtma ve yalanlarla müzikli eğlence mekanlarıyla ilgili adımı da kullanmaya çalışmalarını milletimiz ibretle takip etmektedir." ifadesini kullandı. Altun şöyle sürdürdü; “Özlem duydukları eski Türkiye alışkanlarını terk edemeyenlerin, sahte bir yaşam tarzı tartışmasıyla suni bir gündem oluşturarak toplumu kutuplaştırmaya ve buradan siyasi rant devşirmeye girişmeleri, bir acziyet örneği olarak kayıtlara geçmiştir."
ŞANLI: ‘YALNIZ AÇIK ALANLARLA İLGİLİ’
Ulusal Kanal’a açıklamalarda bulunan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, saat 24:00 kısıtlaması ile ilgili zaten var olan yasa ve kuralların bulunduğunu belirtti. Canlı müzik ruhsatı almak isteyen mekanların zaten belli ölçümlerden geçtiğini, çevresine zarar vermemek amacıyla belli şartları yerine getirmesi zorunluluğunun bulunduğunu söyleyen Şanlı, daha önce bu konuda birçok mekanda sorunlar yaşandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının bununla ilgili olduğunu belirterek, bu açıklamada bir sorun görmediğini ifade etti. Bu kararların gelişmiş ülkelerde alınan kararlar olduğunu vurgulayan Şanlı, hemen tepki vermemek gerektiğini, 24:00 kısıtlamasının yalnızca açık alanlarla ilgili olduğunu söyledi. Şanlı sözlerine şunları ekledi; “düzenleme iyi bir şekilde okunduğu zaman göreceksiniz ki bu tüm toplum için faydalı olan bir şeydir. Tüm dünyada var bunlar. Bugün Avrupa Birliği’nin açıkladığı kriterlerde bile bu düzenlemeler var. İnşallah zamanla birbirimizi anladığımız zaman da bu işleri çözmüş olacağız.”