AB raportörü FETÖ’ye sahip çıktı: Gülenistler ne zaman terörist oldu

FETÖ yargılamaları üzerinden Türkiye’yi hedef alan AB Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, örgüt mensuplarını ‘Gülenist’ diye değerlendirdi ve terör örgütünün varlığını reddetti. Amor, 15 Temmuz’dan sonraki davalarda darbe girişimine katılmayan örgüt üyelerine de haksızlık yapıldığını ileri sürdü

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, 17 Haziran’da Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada FETÖ’ye sahip çıkarak, “Gülenistler ne zaman terörist oldu?” diye tepki gösterdi.
Amor, AB-Türkiye Ortak Parlamento Komisyonu’nda konuşma yaparak Türkiye’de FETÖ mensuplarına yönelik insan hakları ihlalleri olduğunu ileri sürdü. Türkiye’deki FETÖ yargılamalarını hedef alan Amor, FETÖ’yle mücadeleyle birlikte Türkiye’de demokrasinin geriye gittiğini ileri sürdü ve şunları söyledi:

“Hepiniz Türkiye’nin daha demokratik zamanlarında yaşadınız. Hepiniz haklarınızdan, çoğulculuktan ve özgürlüklerden yararlandınız fakat bugün artık bunlara sahip değilsiniz. Yani bizimle birlikte kabullenmelisiniz ki problem sadece günümüzle ilgili değil ya da Türkiye’nin demokrasi açısından yeterince olgun olup olmaması durumu değil, problem şu ki Türkiye maalesef geriye doğru adımlar atıyor, bunu kabullenmek zorundayız. Türkiye’deki bozulmanın ve şu anki durumun sebebi siyasi irade veya siyasi irade eksikliğidir.”

FETÖ sitesi Bold Medya, Amor’un konuşması sırasında komisyonda Türk milletvekillerinin de yer aldığını belirtti.

TERÖR YARGILAMALARINI KABUL ETMEDİ

Amor, Türkiye’deki terör yargılamalarıyla ilgili “iddialar gerçekle örtüşmüyor” diyerek FETÖ delillerini reddetti. Raportör şunları kaydetti:

“Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de teröristler var fakat Türkiye’nin tamamen teröristlerce çevrili olması, sürekli bir terör tehdidinin olması, onlarca terör örgütü tarafından etrafının sarılı olması gibi iddialar gerçeği yansıtmıyor. Bu iddialar terörle mücadele yasasını ve devletin baskısını haklı çıkarmak için, fakat bunlar fazlasıyla orantısız. Çünkü Türkiye’deki durum bu değil, iddialar gerçekle örtüşmüyor. Türkiye’de çocuk yoksulluğunu eleştiren bir tweet bile terör eylemi olarak görülüyor. Bu durum kabul edilemez ve bu şekilde baltalanmaya devam ederse Türkiye’de gerçekten teröristler olmasına rağmen terörizmin olmadığına dair genel bir anlayışa yol açacaktır.”

‘GAZETECİLER TERÖRİST OLMAKLA SUÇLANIYOR’

Amor, Türkiye’de terör suçuyla yargılanan gazetecilerin haksız şekilde suçlandığını iddia ederek şöyle devam etti:

“Bizler yetişkiniz ve neyin terör eylemi, neyin şiddet, neyin bomba olduğunu çok iyi bir şekilde ayırt edebiliyoruz. Herhangi bir suça ortak olmakla suçlanabilmek için yasal gerekçelerin olması gerektiğinin farkındayız. Problem şu ki Türkiye’de terörist etiketi gittikçe yaygınlaşıyor. Doktorlar bazı sağlık önlemlerini eleştirdiği için, avukatlar profesyonel bağımsızlıkları varmış gibi davrandıkları için terörist olarak suçlanıyorlar. Ve gazeteciler, muhalif politikacılar. Terörizm suçlamasının muazzam bir şekilde yayılmasının dışarıdan nasıl algılandığını gerçekten anlayabiliyor musunuz?”

‘GÜLENİSTLER NE ZAMAN TERÖRİST OLDU?’

“Ben darbeden bir ay sonra Türkiye’yi ziyaret ettim. Dört meslektaşımla beraber ziyarete gelen ilk politikacılardık. Meslektaşlarım bana Türk hükümetinin nasıl oldu da darbeden bir gün sonra darbeye karışmış olan 24 bin kişinin listesini çıkarabildiğini sordu. Çünkü bu insanlar biliniyordu. Çünkü bu kişileri hükümet devletin makinesine soktu. Peki Gülenistler ne zaman terörist oldu? Darbe gecesi mi? Ergenekon ve Balyoz davalarında mı? İktidar tarafından devlet mekanizmasına sokulduğunda mı? Gülenistler ne ara terörist oldu?

ÖRGÜT YAPISINI REDDETTİ

AB Raportörü, FETÖ mensuplarının suçlarının bireysel olduğunu, örgütsel faaliyet kapsamında değerlendirilemeyeceğini ileri sürerek şunları söyledi:

“Bir kişiye yönelik cezai suçlamanın kişiselleştirilmiş olması gerekir. Eğer darbeye karışan Gülenistler varsa ki bence vardı, darbeye karışan Gülenistler suçlanmalıydı, fakat siz son 20 yıldır Endonezya’da çalışan bir öğretmeni, sırf bu yapıyla önceden bağlantılı olduğu için terörizmle suçluyorsunuz. Ve biliyorsunuz ki bu yapı geçmişte iktidar partisine çok yakındı. Bu sebeple biz bu tür şeyleri eleştirirken bence sizler kendinizi dışarıdan yaptığımız şeyler nasıl görünüyor diye incelemeye çalışmalısınız. Darbeden sonra Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Gülenistleri tutuklamaya başladınız. Peki, ben gerçekten darbeye karışan Gülenistlerin olduğu inanıyorum. Bu kararnamenin açıklanmasından beş gün sonra, o ana kadar çok sayıda Gülenist gözaltına alınmıştı, çok garip bir gözaltı oldu.”

HDP’YE SAHİP ÇIKTI

Amor, son olarak PKK’nın partisi HDP’ye de sahip çıkarak şunları ifade etti:

“Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davaları dikkate alınması gereken ciddi konular. HDP, Türkiye için çok önemli bir parti, Kürt sorunu aşılabilir. HDP’nin yasaklanması politik olarak korkunç bir hatadır. Kürt sorununu çözmek için birlikte çalışabileceğiniz bir partiniz var. Bana inanın, bunu bir İspanyol olarak söylüyorum, sizinkilere benzer sorunlarımız vardı.”

AVRUPA’YA FETÖ İÇİN ‘HAREKETE GEÇİN’

Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yakınlığıyla bilinen Belçika merkezli Others Derneği (Solidarity with Others), Türkiye’de örgüte yönelik nefret söylemi olduğunu ileri sürerek Avrupa devletlerinden harekete geçmelerini talep etti.

17-20 Haziran tarihleri arasında “Nefret Suçuna Hayır Haftası” kapsamında Avrupa Konseyi’nde görüşmeler yapan dernek yöneticileri, 10 yıldır FETÖ’ye yönelik cadı avı olduğunu iddia ettiler.

Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte Batılı yetkililere çağrı yapan Others Derneği, FETÖ’den “Gülen Hareketi” diye bahsederken örgüte ilişkin nefret söyleminin sona erdirilmesi için uluslararası kurumlardan harekete geçilmesini istediler.

Sonraki Haber