Naci Görür oturduğu eve niçin güveniyor; nedenini açıkladı
Prof. Naci Görür, kendi oturduğu evinin dayanıklı olduğunu aktararak “Benim oturduğum evin belki de bir özelliği olabilir, o da dubleks olması. Bir bina çok yüksek değilse, çok ağır değilse ve yapılırken de iyi mühendislik hizmeti almış ise depreme dayanıklı olduğu söylenebilir” ifadelerini kullandı
Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, programcı YouTube kanalındaki “Gör Beni” programına konuk oldu.
Görür, kendisinin oturduğu evin depreme dayanıklı olup olmadığına ilişkin sorulara cevap verdi.
Prof. Dr. Görür, evinin depreme dayanıklılık konusunda güvenilir olduğunu belirterek “Evet, benim oturduğum evin belki de bir özelliği olabilir, o da dubleks olması. Bir bina çok yüksek değilse, çok ağır değilse ve yapılırken de iyi mühendislik hizmeti almış ise depreme dayanıklı olduğu söylenebilir" dedi.
Evinin eski olmasına rağmen, “oturduğu bölgedeki evlerin teknik üniversite tarafından radye temel ve beton perde kullanılarak yapıldığını” söyleyen Görür, "Dolayısıyla orada böyle sefer tası gibi binanın bisküvi gibi yapışmasını, insanları göçük altına koymasını beklemiyorum. Belki belli yerler çatlar patlar ama önemli olan bir bina eğer sahiplerini kendi içinden sağ olarak çıkmasını sağlıyorsa en başarılı, en iyi binadır" diye konuştu.
“ÖNEMLİ OLAN BİNANIN YAŞI DEĞİL, MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ”
Görür, devamında şunları kaydetti:
"O binalar da genellikle büyük çoğunluğu öyle yaşla başla değil, iyi mühendislik hizmeti görmediği, iyi malzeme kullanılmadığından ötürü ve yanlış zemin ve yerde kurulduğundan dolayıdır.
Normal bir zeminde çok kötü olmadığı sürece bizim şu andaki yönetmeliklere göre yapılmış bir bina, harfiyen o yönetmeliklere uyulmuşsa, iyi malzeme kullanılmışsa, yapımı da iyi işçilik görmüşse o bina insanların ölmeden deprem esnasında veya sonrasında içinden çıkmasına müsaade edecektir çok büyük ihtimalle.”
"İSTANBUL'U UYARIYORUZ, UYARMASAK YÜZ BİNLER ÖLECEK”
Maraş'ta meydana gelen depremlerden önce uyarıda bulunduğunu söyleyen Görür, İstanbul için de şunları söyledi:
"Özenli olun, dikkatli olun diye uyarmasa mıydık? 60-70 bin kişi ölmüş.
Bilim adamı olarak onu söyleyeceksin. Ben insani olmakla beraber eğer o tehdit, tehlike geliyor, önlemi alınmıyorsa aman duymayayım olursa o ilkel bir duygu oluyor.
Biz o ilkellikten uzak durmak zorundayız. Mesela İstanbul’u uyarıyoruz, uyarmasak yüz binler ölecek. 23 senede bir şey yapılsaydı bu böyle olmazdı. Biz üzülüyoruz tabii bunlara."