Nafakada yeni düzenlemeye ihtiyaç yok
Nafaka ile ilgili yeni düzenlemede taslak metnin hazırlandığ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacağı bildirildi. Konunun uzmanı Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Av. Nuriye Kadan’la nafaka tartışmalarını konuştuk.
Yıllardır tartışılan “süresiz nafaka” ile ilgili yeni düzenlemede taslak metnin hazırlandığı, AK Parti’nin hukukçu kurmaylarıyla konunun tartışılacağı sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacağı bildirildi. Düzenlemenin bu yıl yasalaşması bekleniyor. Konunun uzmanı Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Av. Nuriye Kadan’la nafaka tartışmalarını konuştuk.
NAFAKA SÜRESİZ DEĞİL
Nafaka süresinin sınırlandırılması tartışılıyor. Av. Nuriye Kadan yapılmak isteneni şöyle özetledi: “Medeni Kanun’un 175. Maddesinde düzenlenen yoksulluk nafakasının süresiz olmasıyla ilgili, nafakanın fahiş miktarlarla ömür boyu devam ettiğine dair yanlış düşünceler var. Yeni düzenlemede 2, 5, 10, 15 yıl ve üzeri evlilik sürelerine bağlı olarak nafaka ödeme sürelerinin sınırlanması tasarlanıyor.”
Medeni Kanun’un 176. Maddesi’nde nafakanın kaldırılması koşullarının açık olduğunu anlatan Av. Kadan sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir değişikliğe ihtiyaç yok. Yoksulluk nafakasının özünde ahlaki değerler ve sosyal dayanışma düşüncesi var. Yoksulluk nafakasıyla amaçlanan, boşanmayla yoksulluk içine düşecek eşin asgari yaşam gereksinimlerinin karşılanmasıdır. Sosyal hukuk devleti olmanın gereğidir bu. Sayısı, oranı, olguları belirsiz, sözde ‘mağdur erkekler’ iddialarıyla, bilimsel temeli olmayan ve soyut verilerle yasa değişikliği tartışmak yanlıştır. İddiaların aksine, Medeni Kanun’un 176. Maddesinde nafakanın kaldırılması koşulları mevcuttur. Talep halinde ve koşullar oluştuğunda nafaka kaldırılmaktadır. Yani süresiz değildir. Nafaka miktarları da oldukça düşüktür. Genel istatistik olarak hükme bağlanmış nafakaların yüzde 66’sı tahsil edilebilmektedir.
TARTIŞMA SOMUT VERİLERE DAYANMALI
“Bu konunun sağlıklı zeminde tartışılması, öncelikle kadın ve erkeğin konumu, toplumdaki eşitsizlik ve kadın yoksulluğu üzerinden ele alınmasıyla mümkündür. Kadının ekonomik olarak güçlendirilmesi, tartışmaların somut verilere dayanması gerekir. Nafakayı neden kadın alır, çünkü mağdur olan odur. Yüzeysel bakışlar kadınlar açısından mağduriyetlerin artmasına neden olur. Şiddet mağduru kadınların boşanıp kurtulmak için nafaka ve tazminat taleplerinden vazgeçtikleri vakalar çok sayıda ve acıdır.”