Namazda şaşırılırsa ne yapılır? Namazda kaçıncı rekatta kaldığını unutan ne yapmalı?

Namaz kılarken kaçıncı rekatta kaldığı konusunda şüpheye düşen bir kişinin namazına nasıl devam etmesi gerektiğini sizlere araştırdık. Namazı yanlış kılan biri ne yapmalı?

namazda rekat unutunca ne yapılmalı?

Yoğun geçen gündelik koşuşturmalarımızda yaptığımız ibadet ve ameller her ne kadar şüpheden uzak, dosdoğru bir şekilde yapılması gerekse de bazen yanılıp hatalar yapabiliriz. Özellikle de günün belirli zamanlarında 5 vakit olarak kıldığımız farz namazlarda sureyi yanlış okuduğumuzu hatırlarsak ya da kaçıncı rekatta kaldığımızı bir an hatırlayamazsak namazın sonunda sehiv secdesi yapmalıyız. Sureleri okurken dil sürçmesi ya da atlayarak okumak bir yana daha çok rekat sayıları karıştırılabilmektedir.

Dalgınlığa gelip namazın kaçıncı rekatında kaldığını ilk kez hatırlayamayan bir kimse için Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Sizden biri namazında kaç rekât kıldığı hususunda şüpheye düşerse namazı yeniden kılsın.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, II, 421; bkz. Zeylaî, Nasbu’r-râye, II, 173)


Belirli aralıklarda zaman zaman namazda şüphesi olup toplamda kaç rekat kıldığını kestiremeyen bir kimse ise kıldığına emin olduğu en az rekat sayısını baz alarak namazına devam etmelidir. Öyle ki Peygamberimiz (SAV), “Sizden biri namazında şüphe eder de üç mü dört mü kıldığını bilemezse, şüpheyi bıraksın ve en az rekâtı esas alarak namazına devam etsin” (Nesâî, Sehv, 24; İbn Mâce, İkâmetu’s-salat, 132) buyurmaktadır.

Hadis kaynaklarından Kâsânî, Bedâî’'de 4 rekat namaz kılacak olan Müslüman kişi, kıldığı rekat konusunda birinci rekatta mı yoksa ikinci rekatta mı kaldığında şüphe içinde kalıp arada kalırsa, kendisini bir rekat kılmış sayar ve birinci sayılan rekâtın ikinci; üçüncü sayılan rekâtın da dördüncü rekât olma ihtimali bulunduğu için, her bir rekâtın sonunda oturup tahiyyât okunmalıdır. Böylelikle dört oturuş yapmış olunur ve sonunda sehiv secdesi yaparak namaz tamamlanmalıdır. (Kâsânî, Bedâî’, I, 165, 166).

Sonraki Haber