Namazı geç kılmak günah mı? Namazı geciktirmenin hükmü:

Günde 5 vakit olmak üzere kılınması farz olan namazı geciktirmenin dinimizdeki yerini sizler için araştırdık. Namazı geç kılmak mekruh mu? Namazı geç kılmak ile ilgili hadis-i şerifler...

Namazı geç kılmak günah mı?

Gündelik yaşantımıza baktığımızda bazen ne yazık ki rutin işlerimizdeki koşuşturmalarımıza dalıp namazın vaktini geciktirebiliyoruz. Bizi yoldan saptırmak ve namazımıza engel olabilmek için elinden geleni yapan şeytan bunun için çeşitli yöntemler denemektedir. Söz konusu 'namaz' olduğu zaman türlü türlü şekillere girip insanı namaz kılmaktan caydırmaya çalışan şeytan; en çok da vesvese ile aklı ve kalbi meşgul eder.

5 vakit namazını kılan bir kimsede bile namaza mani olamıyorsa en azından vaktini geciktirmeyi dener. 'Daha vakit var, şimdi işlerini hallet sonra namazını kılarsın' gibi düşüncelerle vesvese vererek kişinin namazını geciktirmesini sağlayabilir. Oysaki evde aile bireylerinin geçimini sağlamak için gidilen bir iş ya da yolculuk gibi durumlar bile namazın ertelenmesi için geçerli bir sebep sayılmaz.

Nitekim Kuran-ı Kerim'de bu konu ile ilgili Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır: “Öyle kimseler vardır ki, onları ne bir ticaret, ne de bir alışveriş, Allah’ı anmaktan, namazı dosdoğru kılmaktan ve zekât vermekten alıkoyar. Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşete düşeceği günden korkarlar.” (en-Nûr, 24/37).

Şeytanın bizi yoldan saptırmak için en önemli vazifelerinden birisi olan namaz ibadetinde unutma ya da uyuyakalma gibi hallerde meşru bir mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak günahtır. Namaz hangi şekilde olursa olsun kılınamadıysa muhakkak kazası yapılmalıdır.

Efendimiz (SAV), “Her kim bir namazı unutur veya ondan gaflet edip uyuyakalırsa, onu hatırladığında hemen kılsın. Onun bundan başka kefareti yoktur…” (Müslim, Mesâcid, 315-316 [684]; bkz. Buhârî, Mevâkîtü’s-salât, 37 [597]) buyurmuştur.

HADİS-İ ŞERİF: İhmal ve tembellik sebebi ile namazı vaktinde kılmayan kimse, bu namazı kaza etmekle namaz borcundan kurtulur. Namazı vaktinde kılmamanın vebalinden kurtulmak için ise kişinin tövbe etmesi gerekir. (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/85).

NAMAZI GEÇ KILMAK GÜNAH MI?

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'e amellerden en faziletlisi sorulunca Efendimiz (SAV), "Vaktinde veya vaktinin başlangıcında kılınan namazdır." buyurarak namazı vaktinde kılmanın ne denli önemli bir husus olduğuna dikkat çekmiştir. (Buhari, Mevâkît 162)

Sonraki Haber