S-400 kararını NATO'yla birlikte vermeliymişiz!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, S-400 hava savunma sistemlerine yönelik eleştirilerde bulundu. “S-400'ler niçin neyin karşılığında alındı hala cevabı verilmedi” diyen CHP lideri, NATO ittifakı içinde karar verilmesi gerektiğini savundu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Kılıçdaroğlu “S-400’le ilgili ikinci bir sözleşme imzalandı. Hem de Akkuyu’da yaşananlar var, Rusya’nın neredeyse Türk şirketlerini tasfiye etmesi gibi bir durum söz konusu. Bu ikisini bağlantılı görüyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi.

“Siz devlet olarak bir ittifak içinde yer alıyorsanız o ittifakın öngördüğü kuralları, ben de kendi ülkemde uygulayacağım diye imza atmışsanız, yani söz vermişseniz, devletin namusu olarak söz vermişseniz o ittifakın dışında farklı arayışlara girmek doğru değildir. Etik olarak değildir.

'SORUN ÇIKIYOR'

“Siz NATO ittifakı içindesiniz gayet güzel, savunma sanayimizi de bunun üzerine inşa etmişsiniz gayet güzel, neyse toplantılar NATO toplantıları yapılır vs. o toplantılara katılırsınız, toplantıda oy kararları oy birliği ile alınır vs. siz ittifakın dışında farklı bir savunma sanayine girerseniz o zaman sorun çıkar, çıkıyor.

'KİME KARŞI KULLANILACAK?’

“Nitekim gittiler S-400 aldılar. Şu soruyu sordum, kime karşı kullanacaksınız? Yunanistan’a karşı mı kullanacaksınız? NATO ittifakı içinde. Suriye’ye karşı mı kullanacaksınız? Orası da çok daha güçlü, Ruslar var. İran’a karşı mı kullanacaksınız? Kasr-ı Şirin’den bu yana aramızda hiçbir sorun çıkmamış. E kime karşı kullanacaksınız? Rusya’ya karşı mı kullanacaksınız? Zaten silahı size veren o. Niye aldınız, neyin bedeli olarak aldınız, neyin bedelini ödediniz? Bu sorunun yanıtını şu ana kadar almış değiliz. Arkasından tabii Türkiye’nin F-16, F-35 yedek parçalarının burada üretilmesi... Savunma sanayii orada ciddi sorun yaşadı. Dolayısıyla Türkiye’nin kendi savunması açısından içinde bulunduğu ittifakla birlikte hareke etmesi en doğru olanıdır.

'AÇMAZLAR VAR'

“Şöyle bir avantajı da var Türkiye’nin bu ittifak içerisinde kararlar oy birliği ile alınıyor. Sizin ülkenizin aleyhine bir şey olursa dersiniz ki, 'hayır ben buna karşıyım'. Türkiye’de 'karşıyım' deyip, gidip orada imza atıyorsanız siz devleti yönetmiyorsunuz, yönetemiyorsunuz demektir. Oraya gittiğinizde egemen güçler ya da birileri sizi ikna edip imza attırıyor size. O zaman Türkiye’de niye konuşuyorsunuz? Buna benzer pek çok açmazımız var.”

Sonraki Haber